1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Porady
  4. Krem maślany z mlekiem skondensowanym - Przepis i porady

Krem maślany z mlekiem skondensowanym - Przepis i porady

krem maślany z mlekiem skondensowanym do tortu i dekoracji - wszystkiego słodkiego

Jeden z najłatwiejszych sposobów na krem maślany do tortu. Krem maślany z mlekiem skondensowanym to idealny krem do przekładania, dekorowania, a także do tynkowania tortów. 

Przygotujesz go równie łatwo co klasyczny krem maślany z cukrem pudrem, jest jednak bardziej puszysty i lekki. Jeśli potrzebujesz takiej konsystencji do przełożenia swojego tortu to ten krem będzie idealny.

Dodatkowo jego konsystencja jest gładka co pozwala na piękne udekorowanie tortu z zewnątrz na gładko (tynkowanie tortu) lub z wykorzystaniem różnego rodzaju tylek. Poznaj sprawdzony przepis i praktyczne porady jak prosto i szybko przygotować krem maślany na mleku skondensowanym! 


Składniki na krem maślany z mlekiem skondensowanym:

Podana proporcja wystarczy na przełożenie 2 warstw średniej wielkości tortu (około 22 cm) lub samo otynkowanie. Jeśli chcesz przełożyć i otynkować tort to przygotuj podwójną porcję kremu maślanego z mlekiem skondensowanym.

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego

Dodatkowo:


Krem na mleku skondensowanym - Przepis

Idealny do przełożenia i otynkowania tortu. 

  • Krok 1

    Miękkie masło umieść w misie i ucieraj na najwyższych obrotach miksera na jasną puszystą masę przez około 15 minut.

    ucieranie masła na puszystą masę
  • Krok 2

    Następnie ciągle ucierając wlewaj cienką strużką mleko skondensowane i ubijaj jeszcze przez kilka minut na puszysty krem.

    ubijanie masła razem z mlekiem skondensowanym słodzonym
  • Krok 3

    Jeżeli chcesz przygotować krem do tynkowania to po ubiciu kremu z mlekiem skondensowanym, zmniejsz obroty miksera na najniższe i ucieraj krem ok. 10-15 minut.

    odpowietrzanie kremu maślanego na wolnych obrotach
  • Krok 4

    Jeżeli chcesz zabarwić lub wybielić masę maślaną, możesz to zrobić dodając kilka kropel dowolnego barwnika spożywczego lub wybielacza np. marki Wilton

    barwniki do kremu maślanego

Czy krem z mleka skondesowanego można wykorzystać jako tynk do tortu?

Jak najbardziej! Z powyższego przepisu otrzymasz puszysty krem maślany idealny do przekładania i tynkowania tortu. Jeśli chcesz nim otynkować tort trzeba go odpowietrzyć (czyli dłużej miksować na najniższych obrotach). Odpowietrzenie kremu ułatwi Ci tynkowanie. Mniejsza ilość pęcherzyków powietrza to gładszy krem i szybsze tynkowanie na gładko bez dziurek w strukturze kremu.

  • Krem odpowietrzony i napowietrzony

    Zobacz różnicę między konsystencją puszystego kremu, a kremu po odpowietrzeniu.

    krem maslany odpowietrzony i puszysty krem

O czym warto pamiętać przy przygotowywaniu tego kremu?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • Pamiętaj o tym, żeby wybrać masło o zawartości co najmniej 82% tłuszczu
  • Krem z mlekiem skondensowanym możesz wzbogacić np. ekstraktem z wanilii

 


Zobacz również inne przepisy na kremy:

✔️ Klasyczny krem maślany do tortu

✔️ Krem maślany na bezie szwajcarskiej

✔️ Krem śmietankowy

✔️ Krem z mascarpone

✔️ Krem kakaowy

✔️ Krem truskawkowy

✔️ Krem malinowy

✔️ Krem z białej czekolady

✔️ Krem ajerkoniakowy

✔️ Krem budyniowy


Komentarze

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej