Jeden z najłatwiejszych sposobów na krem maślany do tortu. Krem maślany z mlekiem skondensowanym to idealny krem do przekładania, dekorowania, a także do tynkowania tortów.
Przygotujesz go równie łatwo co klasyczny krem maślany z cukrem pudrem, jest jednak bardziej puszysty i lekki. Jeśli potrzebujesz takiej konsystencji do przełożenia swojego tortu to ten krem będzie idealny.
Dodatkowo jego konsystencja jest gładka co pozwala na piękne udekorowanie tortu z zewnątrz na gładko (tynkowanie tortu) lub z wykorzystaniem różnego rodzaju tylek. Poznaj sprawdzony przepis i praktyczne porady jak prosto i szybko przygotować krem maślany na mleku skondensowanym!
Składniki na krem maślany z mlekiem skondensowanym:
Podana proporcja wystarczy na przełożenie 2 warstw średniej wielkości tortu (około 22 cm) lub samo otynkowanie. Jeśli chcesz przełożyć i otynkować tort to przygotuj podwójną porcję kremu maślanego z mlekiem skondensowanym.
- 200 g miękkiego masła
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego
Dodatkowo:
- 1-2 łyżeczki ulubionego ekstraktu np. waniliowy
- Barwnik spożywczy
Krem na mleku skondensowanym - Przepis
Idealny do przełożenia i otynkowania tortu.
-
Krok 1
Miękkie masło umieść w misie i ucieraj na najwyższych obrotach miksera na jasną puszystą masę przez około 15 minut.
-
Krok 2
Następnie ciągle ucierając wlewaj cienką strużką mleko skondensowane i ubijaj jeszcze przez kilka minut na puszysty krem.
-
Krok 3
Jeżeli chcesz przygotować krem do tynkowania to po ubiciu kremu z mlekiem skondensowanym, zmniejsz obroty miksera na najniższe i ucieraj krem ok. 10-15 minut.
-
Krok 4
Jeżeli chcesz zabarwić lub wybielić masę maślaną, możesz to zrobić dodając kilka kropel dowolnego barwnika spożywczego lub wybielacza np. marki Wilton.
Czy krem z mleka skondesowanego można wykorzystać jako tynk do tortu?
Jak najbardziej! Z powyższego przepisu otrzymasz puszysty krem maślany idealny do przekładania i tynkowania tortu. Jeśli chcesz nim otynkować tort trzeba go odpowietrzyć (czyli dłużej miksować na najniższych obrotach). Odpowietrzenie kremu ułatwi Ci tynkowanie. Mniejsza ilość pęcherzyków powietrza to gładszy krem i szybsze tynkowanie na gładko bez dziurek w strukturze kremu.
-
Krem odpowietrzony i napowietrzony
Zobacz różnicę między konsystencją puszystego kremu, a kremu po odpowietrzeniu.
O czym warto pamiętać przy przygotowywaniu tego kremu?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- Pamiętaj o tym, żeby wybrać masło o zawartości co najmniej 82% tłuszczu
- Krem z mlekiem skondensowanym możesz wzbogacić np. ekstraktem z wanilii
Zobacz również inne przepisy na kremy:
✔️ Klasyczny krem maślany do tortu
✔️ Krem maślany na bezie szwajcarskiej
✔️ Krem kakaowy
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-maslany-z-mlekiem-skondensowanym-przepis-i-porady |
Komentarze