1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort na chrzciny

Tort na chrzciny

tort na chrzciny udekorowany kwiatami. Jeden kawałek ciasta na niebieskim talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
tort na chrzciny udekorowany kwiatami. Jeden kawałek ciasta na niebieskim talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ważne okazje wymagają specjalnej oprawy, a żadne znaczące przyjęcie nie może obejść się bez tortu! Jeśli przed Tobą chrzciny maluszka i powoli przymierzasz się do organizacji tego ważnego dnia, słodki gwóźdź programu nie stanowi już problemu. 

Tort na chrzciny to wilgotny biszkopt przełożony kremem śmietankowym i lemon curd 🍋🍋🍋Dzięki dodatkowi białej czekolady krem cytrynowy nie jest tak kwaśny i pozostaje idealnie aksamitny😍

Jak udekorować tort na chrzest? Postaw na jasne kolory i delikatne ozoby. Rozetki z kremu maślanego, urocze beziki i drobne kwiatki idealnie podkreślą charakter przyjęcia i poradzi sobie z nimi nawet początkujący zawodnik w kuchni 😉


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt na oleju:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.

    Tortownica wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Białka ubij z cukrem do uzyskania gęstej i sztywnej piany.

    Ubijanie białek robotem kuchennym firmy Bosch. Obok w miseczce cukier.
  • Krok 3

    Olej wymieszaj z żółtkami i cukrem z wanilią, a następnie dodaj masę do ubitej piany z białek. Wymieszaj rózgą kuchenną.

    W jednej misce żółtka. W drugiej olej rzepakowy.
  • Krok 4

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz z masą jajeczną w dwóch turach. Najlepiej nada się do tego szpatuła cukiernicza. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy.

    Ciasto na biszkopt w tortownicy.
  • Krok 5

    Piecz przez około 40-45 minut do suchego patyczka. Uderz lekko dnem formy o blat i odstaw do wystudzenia.

    Upieczony biszkopt w tortownicy.

Lemon curd:

  • Krok 6

    W rondelku umieść sok z cytryn, masło, cukier puder oraz jajka. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj całość do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje. W razie potrzeby przetrzyj krem przez sitko. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia. 

    W miseczce gotowy lemon curd.
  • Krok 7

    Do lemon curd dodaj białą czekoladę. Całość wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Przykryj folią w kontakcie i odstaw do lodówki na około 2 godziny.

    Opakowanie białej czekolady callebaut. Obok w miseczce lemon curd z białą czekoladą

Krem śmietankowy:

  • Krok 8

    Cukier puder wymieszaj ze śmietan-fixem. W misie miksera ubijaj śmietankę. Podczas ubijania dodaj cukier puder i dalej miksuj do uzyskania sztywnego kremu.

    W misie miksera śmietanka. Obok 2 opakowania śmietan fix i cukier puder w miseczce.

Składanie tortu:

  • Krok 9

    Na podkładzie umieść pierwszy blat biszkoptu. Najlepiej składać tort w rancie cukierniczym lub obręczy tortownicy. Biszkopt nasącz ponczem (woda + cytryna) używając silikonowego pędzelka.

    Blat biszkoptu w rancie cukiernicznym. Obok pędzelek silikonowy i składniki na poncz.
  • Krok 10

    Wyłóż połowę kremu śmietankowego na blat biszkoptu. Lemon curd przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką lub wykładaj go na krem bezpośrednio małą łyżeczką. Przykryj drugim blatem biszkoptu.

    Blaty tortu w rancie z kremem maślanym i lemon curd.
  • Krok 11

    Nałóż drugą warstwę kremu śmietankowego i lemon curd jak w poprzednim kroku i przykryj blatem biszkoptowym. Odstaw do lodówki na minimum 4-6 godzin.

    Blaty tortu przełożone masą śmietankową i lemon curd.
  • Krok 12

    Masło w temperaturze pokojowej ubijaj w misie miksera, dodając niewielkim strumieniem mleko skondensowane. Ubijaj całość około 10-15 minut. Krem maślany podwoi stoją objętość. Następnie odpowietrz tynk ubijając go 5-6 minut na najniższych obrotach.

    3-4 łyżki kremu przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, np. 1M i 199.

    Tort przełożony kremem śmietankowym.
  • Krok 13

    Obłóż tort cienką warstwą kremu maślanego i odstaw do lodówki na 30 minut.

    Otynkowany masą maślaną tort.
  • Krok 14

    Nałóż drugą warstwę tynku na wierzch i boki ciasta. Wyszprycuj ozdobne rozetki i gwiazdy na wierzchu ciasta, udekoruj kwiatami.

    Udekorowany kwiatami z kremu maślanego tort na chrzciny.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-na-chrzciny

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej