1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt kakaowy z wodą

Biszkopt kakaowy z wodą

biszkopt kakaowy, czekoladowy z wodą - wszystkiego słodkiego
biszkopt kakaowy, czekoladowy z wodą - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 9 ocen

Przepisów na biszkopty jest przynajmniej kilka.

Z tego przepisu przygotujesz biszkopt kakaowy z dodatkiem zimnej wody.

Woda w masie na biszkopt powoduje, że ubita z cukrem piana z białek jest luźniejsza. Dzięki temu łatwiej jest połączyć z pianą suche składniki. Szczególnie przydaje się to w przypadku biszkoptu z kakao.

Biszkopt kakaowy (czekoladowy) z dodatkiem wody jest miękki i puszysty, ale wciąż na tyle stabilny aby można było go przełożyć zarówno lekkim jak i cięższym kremem. Świetnie sprawdzi się do tortu. Biszkopt z kakao rośnie wysoko, w tortownicy 20 cm o wysokości ok. 7 cm urośnie ładnie ponad brzeg. Wystarczy na 3 równe blaty na Twój tort.

Wypróbuj mój przepis na biszkopt kakaowy! Jeśli chcesz go przygotować w jasnej wersji, zajrzyj do przepisu na waniliowy biszkopt do tortu z wodą. Chcesz przygotować ten biszkopt na inne wymiary tortownicy? Nic trudnego! Poniżej znajdziesz proporcje składników na biszkopt z wodą na tortownicę 18, 22, 24 i 26 cm (odpowiednio z 4, 6, 7 i 8 jajek). 

Pieczesz biszkopt po raz pierwszy? Koniecznie zajrzyj do naszej porady Jak upiec idealny biszkopt?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu kakaowego (czekoladowego) z wodą:

  • Krok 1

    Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

     

    Różową tortownicę Retro kupisz w naszym sklepie internetowym.

    tortownica Retro Dr. Oetkera
  • Natalia poleca

    Szeroki wybór tortownic w różnych rozmiarach znajdziesz w Sklepie Wszystkiego Słodkiego

  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie.

    mąka pszenna, proszek do pieczenia, ciemne kakao Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę.

    W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier z cukrem z wanilią, małymi partiami.

    Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru, aż powstanie gęsta piana.

    cukier, cukier z wanilią Dr. Oetkera, robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 4

    Następnie wlej wodę i ciągle ubijaj do połączenia składników.

    robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65 , piana z białek i cukru , zimna woda
  • Krok 5

    Nie przerywając ubijania, dodawaj kolejno żółtka i miksuj na jednolitą masę.

     

    żółtka do masy na biszkopt
  • Krok 6

    Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj w 2-3 turach suche składniki. 

    Gotową masę na biszkopt przełóż do formy , wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    masa kakaowa na biszkopt w tortownicy 20 cm
  • Krok 7

    Piecz około 40-45 minut do suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat (połóż na nim ściereczkę) i odstaw do wystudzenia.

    biszkopt kakaowy na kratce do studzenia
  • Krok 8

    Biszkopt wyjmij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

    Najlepiej przygotować go kilka godzin lub dzień wcześniej , łatwiej się wtedy kroi.

    biszkopt kakaowy wyjęty z formy
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-kakaowy-z-woda

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej