1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt kakaowy z wod─ů

Biszkopt kakaowy z wod─ů

biszkopt kakaowy, czekoladowy z wod─ů - wszystkiego s┼éodkiego
Natalia - zdj─Öcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Przepisów na biszkopty jest przynajmniej kilka.

Z tego przepisu przygotujesz biszkopt kakaowy z dodatkiem zimnej wody.

Woda w masie na biszkopt powoduje, ┼╝e ubita z cukrem piana z bia┼éek jest lu┼║niejsza. Dzi─Öki temu ┼éatwiej jest po┼é─ůczy─ç z pian─ů suche sk┼éadniki. Szczególnie przydaje si─Ö to w przypadku biszkoptu z kakao.

Biszkopt kakaowy (czekoladowy) z dodatkiem wody jest mi─Ökki i puszysty, ale wci─ů┼╝ na tyle stabilny aby mo┼╝na by┼éo go prze┼éo┼╝y─ç zarówno lekkim jak i ci─Ö┼╝szym kremem. ┼Üwietnie sprawdzi si─Ö do tortu. Biszkopt z kakao ro┼Ťnie wysoko, w tortownicy 20 cm o wysoko┼Ťci ok. 7 cm uro┼Ťnie ┼éadnie ponad brzeg. Wystarczy na 3 równe blaty na Twój tort.

Wypróbuj mój przepis na biszkopt kakaowy! Je┼Ťli chcesz go przygotowa─ç w jasnej wersji, zajrzyj do przepisu na waniliowy biszkopt do tortu z wod─ů. Chcesz przygotowa─ç ten biszkopt na inne wymiary tortownicy? Nic trudnego! Poni┼╝ej znajdziesz proporcje sk┼éadników na biszkopt z wod─ů na tortownic─Ö 18, 22, 24 i 26 cm (odpowiednio z 4, 6, 7 i 8 jajek). 

Pieczesz biszkopt po raz pierwszy? Koniecznie zajrzyj do naszej porady Jak upiec idealny biszkopt?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno┼Ťci
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu kakaowego (czekoladowego) z wod─ů:

  • Krok 1

    Form─Ö o ┼Ťrednicy 20 cm wy┼éó┼╝ papierem do pieczenia (samo dno).

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

     

    Ró┼╝ow─ů tortownic─Ö Retro kupisz w naszym sklepie internetowym.

    tortownica Retro Dr. Oetkera
  • Krok 2

    M─ůk─Ö przesiej do miski razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dok┼éadnie.

    m─ůka pszenna, proszek do pieczenia, ciemne kakao Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Bia┼éka oddziel od ┼╝ó┼étek i ubij na pian─Ö.

    W po┼éowie ubijania zacznij dodawa─ç stopniowo cukier z cukrem z wanili─ů, ma┼éymi partiami.

    Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru, aż powstanie gęsta piana.

    cukier, cukier z wanili─ů Dr. Oetkera, robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 4

    Nast─Öpnie wlej wod─Ö i ci─ůgle ubijaj do po┼é─ůczenia sk┼éadników.

    robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65 , piana z białek i cukru , zimna woda
  • Krok 5

    Nie przerywaj─ůc ubijania, dodawaj kolejno ┼╝ó┼étka i miksuj na jednolit─ů mas─Ö.

     

    żółtka do masy na biszkopt
  • Krok 6

    Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatu┼éy wmieszaj w 2-3 turach suche sk┼éadniki. 

    Gotow─ů mas─Ö na biszkopt prze┼éó┼╝ do formy , wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    masa kakaowa na biszkopt w tortownicy 20 cm
  • Krok 7

    Piecz około 40-45 minut do suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat (po┼éó┼╝ na nim ┼Ťciereczk─Ö) i odstaw do wystudzenia.

    biszkopt kakaowy na kratce do studzenia
  • Krok 8

    Biszkopt wyjmij z formy dopiero po ca┼ékowitym wystudzeniu.

    Najlepiej przygotowa─ç go kilka godzin lub dzie┼ä wcze┼Ťniej , ┼éatwiej si─Ö wtedy kroi.

    biszkopt kakaowy wyj─Öty z formy

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Wi─Öcej