1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt kakaowy z wodą

Biszkopt kakaowy z wodą

biszkopt kakaowy, czekoladowy z wodą - wszystkiego słodkiego
biszkopt kakaowy, czekoladowy z wodą - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 9 ocen

Przepisów na biszkopty jest przynajmniej kilka.

Z tego przepisu przygotujesz biszkopt kakaowy z dodatkiem zimnej wody.

Woda w masie na biszkopt powoduje, że ubita z cukrem piana z białek jest luźniejsza. Dzięki temu łatwiej jest połączyć z pianą suche składniki. Szczególnie przydaje się to w przypadku biszkoptu z kakao.

Biszkopt kakaowy (czekoladowy) z dodatkiem wody jest miękki i puszysty, ale wciąż na tyle stabilny aby można było go przełożyć zarówno lekkim jak i cięższym kremem. Świetnie sprawdzi się do tortu. Biszkopt z kakao rośnie wysoko, w tortownicy 20 cm o wysokości ok. 7 cm urośnie ładnie ponad brzeg. Wystarczy na 3 równe blaty na Twój tort.

Wypróbuj mój przepis na biszkopt kakaowy! Jeśli chcesz go przygotować w jasnej wersji, zajrzyj do przepisu na waniliowy biszkopt do tortu z wodą. Chcesz przygotować ten biszkopt na inne wymiary tortownicy? Nic trudnego! Poniżej znajdziesz proporcje składników na biszkopt z wodą na tortownicę 18, 22, 24 i 26 cm (odpowiednio z 4, 6, 7 i 8 jajek). 

Pieczesz biszkopt po raz pierwszy? Koniecznie zajrzyj do naszej porady Jak upiec idealny biszkopt?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu kakaowego (czekoladowego) z wodą:

  • Krok 1

    Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

     

    Różową tortownicę Retro kupisz w naszym sklepie internetowym.

    tortownica Retro Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie.

    mąka pszenna, proszek do pieczenia, ciemne kakao Dr. Oetkera
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast
  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę.

    W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier z cukrem z wanilią, małymi partiami.

    Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru, aż powstanie gęsta piana.

    cukier, cukier z wanilią Dr. Oetkera, robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 4

    Następnie wlej wodę i ciągle ubijaj do połączenia składników.

    robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65 , piana z białek i cukru , zimna woda
  • Krok 5

    Nie przerywając ubijania, dodawaj kolejno żółtka i miksuj na jednolitą masę.

     

    żółtka do masy na biszkopt
  • Krok 6

    Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj w 2-3 turach suche składniki. 

    Gotową masę na biszkopt przełóż do formy , wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    masa kakaowa na biszkopt w tortownicy 20 cm
  • Krok 7

    Piecz około 40-45 minut do suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat (połóż na nim ściereczkę) i odstaw do wystudzenia.

    biszkopt kakaowy na kratce do studzenia
  • Krok 8

    Biszkopt wyjmij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

    Najlepiej przygotować go kilka godzin lub dzień wcześniej , łatwiej się wtedy kroi.

    biszkopt kakaowy wyjęty z formy
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-kakaowy-z-woda

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej