Biszkopt kakaowy z wodą



Przepisów na biszkopty jest przynajmniej kilka.
Z tego przepisu przygotujesz biszkopt kakaowy z dodatkiem zimnej wody.
Woda w masie na biszkopt powoduje, że ubita z cukrem piana z białek jest luźniejsza. Dzięki temu łatwiej jest połączyć z pianą suche składniki. Szczególnie przydaje się to w przypadku biszkoptu z kakao.
Biszkopt kakaowy (czekoladowy) z dodatkiem wody jest miękki i puszysty, ale wciąż na tyle stabilny aby można było go przełożyć zarówno lekkim jak i cięższym kremem. Świetnie sprawdzi się do tortu. Biszkopt z kakao rośnie wysoko, w tortownicy 20 cm o wysokości ok. 7 cm urośnie ładnie ponad brzeg. Wystarczy na 3 równe blaty na Twój tort.
Wypróbuj mój przepis na biszkopt kakaowy! Jeśli chcesz go przygotować w jasnej wersji, zajrzyj do przepisu na waniliowy biszkopt do tortu z wodą. Chcesz przygotować ten biszkopt na inne wymiary tortownicy? Nic trudnego! Poniżej znajdziesz proporcje składników na biszkopt z wodą na tortownicę 18, 22, 24 i 26 cm (odpowiednio z 4, 6, 7 i 8 jajek).
Pieczesz biszkopt po raz pierwszy? Koniecznie zajrzyj do naszej porady Jak upiec idealny biszkopt?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu kakaowego (czekoladowego) z wodą:
-
Krok 1
Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
Różową tortownicę Retro kupisz w naszym sklepie internetowym.
-
Krok 2
Mąkę przesiej do miski razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
-
Krok 3
Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę.
W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier z cukrem z wanilią, małymi partiami.
Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru, aż powstanie gęsta piana.
-
Krok 4
Następnie wlej wodę i ciągle ubijaj do połączenia składników.
-
Krok 5
Nie przerywając ubijania, dodawaj kolejno żółtka i miksuj na jednolitą masę.
-
Krok 6
Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj w 2-3 turach suche składniki.
Gotową masę na biszkopt przełóż do formy , wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 7
Piecz około 40-45 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat (połóż na nim ściereczkę) i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Biszkopt wyjmij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Najlepiej przygotować go kilka godzin lub dzień wcześniej , łatwiej się wtedy kroi.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-kakaowy-z-woda |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze