1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez laktozy
  4. Wegański keks (bez mleka i jajek)

Wegański keks (bez mleka i jajek)

wegański keks z bakaliami bez mleka i jajek na paterze i talerzyku- Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Są takie ciasta, bez których nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia. W wielu polskich rodzinach na szczycie listy znajduje się oczywiście KEKS! Co jednak zrobić gdy wśród domowników lub świątecznych gości mamy wegan, a z klasyków rezygnować nie chcemy? Prosta sprawa! Kilka zamienników, a do tego suszone morele, śliwki i rodzynki wystarczą, aby oczarować wszystkich keksem w wydaniu wegańskim!

Cudownie smakuje oblany lekko kwaskowatym lukrem cytrynowym oraz z dodatkiem orzechów (np. włoskich), które dodają mu przyjemnej chrupkości. Mój sprawdzony przepis na wegański keks z różnymi bakaliami i suszonymi owocami. Zawsze się udaje! Nie sposób mu się oprzeć :) Jest również idealny dla alergików, ponieważ nie zawiera jajek i mleka. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie wegańskiego keksa:

  • Krok 1

    Zaparz czarną, mocną herbatę. Najlepiej Earl Grey. Gorącą herbatą zalej bakalie i odstaw do napęcznienia. Na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

    Bakalie zalane gorącą czarną herbatą.
  • Krok 2

    Bakalie odsącz. Płyn, który pozostanie z ich odsączenia przyda się w kolejnej części przepisu.

    Odsączone bakalie na sitku.
  • Może się przydać

    Sitko w drewnianą rączką. Produkt przydatny w każdej kuchni. Pięknie się prezentuje z końcówką w miętowym kolorze!

  • Krok 3

    Odsączone bakalie drobno posiekaj. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Posiekane bakalie na drewnianej desce. Obok płyn po odsączeniu bakalii.
  • Krok 4

    Do herbaty, która pozostała po odsączeniu bakalii dodaj zmielone siemię lniane i wymieszaj.

    Herbata po odsączeniu bakalii i zmielone siemię lniane.
  • Krok 5

    W misce wymieszaj suche składniki, czyli: mąkę pszenną, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, cynamon mielony i cukier ze skórką pomarańczową.

    Mąka pszenna w misie. Obok cukier trzcinowy, cynamon mielony Dr. Oetkera, cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetker i proszek do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Do suchych składników dodaj pozostawiony wcześniej napar po odsączeniu owoców z siemieniem lnianym, olej rzepakowy i napój sojowy. Krótko wymieszaj, tylko do połączenia składników.

    Składniki suche w misie. Obok napar herbaty z siemieniem lnianym, olej rzepakowy i napój sojowy.
  • Krok 7

    Dodaj pokrojone bakalie i krótko wymieszaj.

    Wymieszane ciasto na wegański keks.
  • Krok 8

    Ciasto na wegański keks przełóż do keksówki o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60-65 minut, do suchego patyczka.

    Ciasto na keks w misie oraz keksówka o długości 30 cm.
  • Keksówka 30 cm

    Forma do pieczenia ze szlachetnej, czarnej blachy. Doskonale przewodzi ciepło i posiada powłokę zapobiegającą przywieraniu.

  • Krok 9

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczony wegański keks na kratce.

Przygotowanie lukru:

  • Krok 10

    Cukier puder połącz z sokiem z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsytencji.

    Cukier puder w miseczce oraz sok z cytryny.
  • Krok 11

    Polej keks przygotowanym lukrem i obsyp posiekanymi orzechami włoskimi.

    Keks polany lukrem i obsypany orzechami włoskimi.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-laktozy/weganski-keks-bez-mleka-i-jajek

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej