Wegańska malinowa chmurka
Maliny to niezwykle wdzięczne owoce, które bardzo lubią się z wszelkiego rodzaju wypiekami. Ich kwaskowaty smak doskonale równoważy słodycz kremowych ciast, zaś same w sobie stanowić mogą jadalną dekorację bardzo wielu deserów, także wegańskich.
Skoro mowa o wege słodkościach, w szczycie malinowego sezonu warto wypróbować coś absolutnie wyjątkowego. Wegańska malinowa chmurka to deser złożony z kliku warstw: ciasta kruchego, galaretki ze świeżymi malinami, bitej śmietany oraz bezy. 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bezy z aquafaby:
-
Krok 1
Formę prostokątną o wymiarach 33 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 120°C.
-
Marta poleca
Ten rozmiar formy jest przydatny do wielu ciast oraz dań na słono.🍰 Dzięki dołączonej pokrywie, możemy wygodnie zabrać gotowe ciasto ze sobą!
-
Krok 2
Aquafabę umieść w misce. Ubijaj stopniowo dodając cukier oraz sól.
-
Krok 3
Miksuj do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania, dodaj mąkę ziemniaczaną.
-
Krok 4
Przełóż bezę do wcześniej przygotowanej formy. Wierzch obsyp płatkami migdałów. Piecz przez 2 godziny. Upieczoną bezę pozostaw do wystudzenia w piekarniku.
Ciasto półkruche do wegańskiej malinowej chmurki:
-
Krok 5
Formę prostokątną o wymiarach 33 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 6
Mąkę pszenną przełóż do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną, sól, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Wymieszaj suche składniki.
-
Krok 7
Następnie dodaj olej kokosowy lub margarynę wegańską oraz 2 łyżki aquafaby i szybko zagnieć.
-
Krok 8
Ciastem wylep spód formy, a następnie wstaw je do schłodzenia na około 20 minut. Piekarnik nagrzej do 200°C.
-
Krok 9
Piecz przez około 13-15 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Galaretka malinowa z agarem:
-
Krok 10
Maliny z wodą i cukrem przełóż do garnka. Zblenduj na gładką masę.
-
Krok 11
Dodaj agar i dobrze wymieszaj.
-
Krok 12
Zagotuj agar z malinami, co jakiś czas mieszając. Gotuj jeszcze przez około 2-3 minuty, uważając żeby owoce się nie przypaliły. Przełóż do miseczki i poczekaj, aż galaretka zacznie tężeć. Mieszaj ją od czasu do czasu.
-
Krok 13
Gdy galaretka będzie już robić sie gęsta, przelej ją na wystudzony spód i wstaw ciasto do lodówki.
Bita śmietanka kokosowa:
-
Krok 14
Do miski przełóż śmietankę kokosową. Dodaj cukier puder i cukier z wanilią. Ubij za pomocą miksera. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix.
-
Krok 15
Ubitą śmietankę kokosową rozsmaruj na stężonej galaretce malinowej. Śmietankę przykryj wcześniej przygotowaną bezą z aquafaby.
-
Krok 16
Ciasto odstaw do lodówki na około 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto jest gotowe 🙂
- Zalewa z puszki ciecierzycy. Dobrze jest zredukować aquafabę, czyli jeżeli używamy 150 ml aquafaby, to przelewamy do garnka 300 ml i podgrzewamy, aż połowa odparuje. Następnie schładzamy płyn i dopiero wtedy go używamy do ubicia.
- Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/weganska-malinowa-chmurka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze