1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegańska malinowa chmurka

Wegańska malinowa chmurka

Wegańska malinowa chmurka na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Wegańska malinowa chmurka na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 9 ocen

Maliny to niezwykle wdzięczne owoce, które bardzo lubią się z wszelkiego rodzaju wypiekami. Ich kwaskowaty smak doskonale równoważy słodycz kremowych ciast, zaś same w sobie stanowić mogą jadalną dekorację bardzo wielu deserów, także wegańskich.

Skoro mowa o wege słodkościach, w szczycie malinowego sezonu warto wypróbować coś absolutnie wyjątkowego. Wegańska malinowa chmurka to deser złożony z kliku warstw: ciasta kruchego, galaretki ze świeżymi malinami, bitej śmietany oraz bezy. 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bezy z aquafaby:

  • Krok 1

    Formę prostokątną o wymiarach 33 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 120°C.

    Forma do pieczenia Wilton wyłożona papierem do pieczenia.
  • Marta poleca

    Ten rozmiar formy jest przydatny do wielu ciast oraz dań na słono.🍰 Dzięki dołączonej pokrywie, możemy wygodnie zabrać gotowe ciasto ze sobą!

    Marta poleca
  • Krok 2

    Aquafabę umieść w misce. Ubijaj stopniowo dodając cukier oraz sól.

    Aquafaba w misce. Obok cukier i sól na łyżeczce.
  • Krok 3

    Miksuj do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania, dodaj mąkę ziemniaczaną.

    Ubita beza z aquafaby w misce.
  • Krok 4

    Przełóż bezę do wcześniej przygotowanej formy. Wierzch obsyp płatkami migdałów. Piecz przez 2 godziny. Upieczoną bezę pozostaw do wystudzenia w piekarniku.

    Upieczona beza z aquafaby posypana płatkami migdałów w formie prostokątnej Wilton.

Ciasto półkruche do wegańskiej malinowej chmurki:

  • Krok 5

    Formę prostokątną o wymiarach 33 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Prostokątna forma Wilton wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 6

    Mąkę pszenną przełóż do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną, sól, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier z wanilią. Wymieszaj suche składniki.

    Mąka pszenna w misie miksera. Obok w miseczce cukier puder, mąka ziemniaczana, olej kokosowy oraz opakowanie cukru z wanilią Dr. Oetkera.
  • Krok 7

    Następnie dodaj olej kokosowy lub margarynę wegańską oraz 2 łyżki aquafaby i szybko zagnieć.

    Zagniecione ciasto wegańskie.
  • Krok 8

    Ciastem wylep spód formy, a następnie wstaw je do schłodzenia na około 20 minut. Piekarnik nagrzej do 200°C.

    Forma prostokątna Wilton wylepiona ciastem półkruchym wegańskim.
  • Krok 9

    Piecz przez około 13-15 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

    Upieczone ciasto półkruche wegańskie.

Galaretka malinowa z agarem:

  • Krok 10

    Maliny z wodą i cukrem przełóż do garnka. Zblenduj na gładką masę.

    Maliny z wodą i cukrem w garnku.
  • Krok 11

    Dodaj agar i dobrze wymieszaj. 

    Zblendowane maliny w garnku. Obok w miseczce agar.
  • Krok 12

    Zagotuj agar z malinami, co jakiś czas mieszając. Gotuj jeszcze przez około 2-3 minuty, uważając żeby owoce się nie przypaliły. Przełóż do miseczki i poczekaj, aż galaretka zacznie tężeć. Mieszaj ją od czasu do czasu.

    Zagotowane zblendowane maliny z agarem i cukrem w misce szklanej.
  • Krok 13

    Gdy galaretka będzie już robić sie gęsta, przelej ją na wystudzony spód i wstaw ciasto do lodówki.

    Galaretka malinowa z agarem wyłożona na kremie kokosowym.

Bita śmietanka kokosowa:

  • Krok 14

    Do miski przełóż śmietankę kokosową. Dodaj cukier puder i cukier z wanilią. Ubij za pomocą miksera. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix.

    Śmietanka kokosowa w szklanej misie. Obok cukier z wanilią Dr. Oetkera, cukier puder i śmietan-fix.
  • Krok 15

    Ubitą śmietankę kokosową rozsmaruj na stężonej galaretce malinowej. Śmietankę przykryj wcześniej przygotowaną bezą z aquafaby.

    Ubita śmietanka kokosowa przełożona na galaretkę malinową. Obok upieczona beza z aquafaby.
  • Krok 16

    Ciasto odstaw do lodówki na około 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto jest gotowe 🙂

    Gotowa malinowa chmurka wegańska.

  • Zalewa z puszki ciecierzycy. Dobrze jest zredukować aquafabę, czyli jeżeli używamy 150 ml aquafaby, to przelewamy do garnka 300 ml i podgrzewamy, aż połowa odparuje. Następnie schładzamy płyn i dopiero wtedy go używamy do ubicia.
  • Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/weganska-malinowa-chmurka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej