Wegańskie

Beza wegańska z kremem jaglanym i malinami

Beza wegańska z kremem jaglanym i malinami

  • 04:00
  • 10
  • Trudny
04:00
10
Trudny

Beza wegańska z kremem jaglanym i malinami to jeden z moich ulubionych wege deserów! Beza jest naprawdę pyszna, a jaglany krem z dodatkiem daktyli to prawdziwa bomba energetyczna! Bezę najlepiej przełożyć kremem bezpośrednio przed podaniem. Całość przystroiłam letnimi owocami, płatkami róż i miętą, aby troszkę rozweselić ten chłodny i ponury dzień. :)
Wegańskie desery zawsze zaskakują, wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak pyszne smakołyki można wyczarować używając tylko roślinnych składników! Aquafaba (woda z puszki ciecierzycy), której użyłam do przygotowania bezy, to wegański zamiennik jajka/ białka - tak samo ubija się na sztywną pianę. :) Nie bójcie się posmaku ciecierzycy - po ubiciu aquafaba staje się bezsmakowa, podobnie jak jajko. :)

 

Składniki

Beza:
  • 150 ml wody odlanej z puszki ciecierzycy (aquafaba)
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (7 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem jaglany:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka migdałowego
  • 50 g oleju kokosowego
  • 100 g daktyli
  • 2 łyżki miodu (lub syropu z agawy czy klonowego)
  • 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 50 g borówek
  • 150 g malin
  • płatki róż
  • świeża mięta
Składniki
Beza:
  • 150 ml wody odlanej z puszki ciecierzycy (aquafaba)
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (7 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem jaglany:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka migdałowego
  • 50 g oleju kokosowego
  • 100 g daktyli
  • 2 łyżki miodu (lub syropu z agawy czy klonowego)
  • 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 50 g borówek
  • 150 g malin
  • płatki róż
  • świeża mięta
Zobacz ten przepis na ws.pl
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie