1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Beza wegańska z kremem jaglanym i malinami

Beza wegańska z kremem jaglanym i malinami

Wegańska beza z kremem jaglanym i malinami - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Beza wegańska z kremem jaglanym i malinami to jeden z moich ulubionych wege deserów! Beza jest naprawdę pyszna, a jaglany krem z dodatkiem daktyli to prawdziwa bomba energetyczna! Bezę najlepiej przełożyć kremem bezpośrednio przed podaniem. Całość przystroiłam letnimi owocami, płatkami róż i miętą, aby troszkę rozweselić ten chłodny i ponury dzień. :)
Wegańskie desery zawsze zaskakują, wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak pyszne smakołyki można wyczarować używając tylko roślinnych składników! Aquafaba (woda z puszki ciecierzycy), której użyłam do przygotowania bezy, to wegański zamiennik jajka/ białka - tak samo ubija się na sztywną pianę. :) Nie bójcie się posmaku ciecierzycy - po ubiciu aquafaba staje się bezsmakowa, podobnie jak jajko. :)

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beza wegańska:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 120°C. Wodę odlaną z puszki ciecierzycy przelej do misy, a następnie ubijaj mikserem na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej piany. Podczas ubijania stopniowo dodawaj do masy cukier puder.

    aquafaba, cukier puder w miseczkach
  • Krok 2

    Pod koniec ubijania dodaj do bezy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubita beza powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.

    ubita aquafaba, sok z cytryny, mąka ziemniaczana w miseczkach
  • Krok 3

    Masę bezową podziel na dwie części. Rozłóż je na papierze do pieczenia tworząc okręgi, a następnie piecz je przez 2,5 godziny. Upieczone bezy pozostaw do wystudzenia w piekarniku.

    beza na blaszkach wyłożonymi papierem do pieczenia

Krem jaglany:

  • Krok 4

    Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw. Kaszę jaglaną ugotuj na mleku do miękkości. Następnie odsącz daktyle i dokładnie zblenduj ze sobą kaszę jaglaną, daktyle i olej kokosowy.

    daktyle, kasza jaglana, olej kokosowy w miseczkach
  • Krok 5

    Dodaj miód oraz ekstrakt z wanilii i jeszcze raz dokładnie zblenduj.

    krem z kaszy jaglanej, miód, ekstrakt z wanilii
  • Krok 6

    2/3 kremu rozprowadź na pierwszym blacie bezowym. Następnie przykryj go drugim blatem i rozsmaruj pozostałą ilość kremu.

    krem z kaszy jaglanej w miseczce, beza na papierze do pieczenia

Dodatkowo:

  • Krok 7

    Bezę udekoruj owocami, płatkami róż i listkami mięty.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej