Wegańskie

Beza wegańska z kremem jaglanym i malinami

Beza wegańska z kremem jaglanym i malinami

  • 04:00
  • 10
  • Trudny
Zaktualizowano:
04:00
10
Trudny

Beza wegańska z kremem jaglanym i malinami to jeden z moich ulubionych wege deserów! Beza jest naprawdę pyszna, a jaglany krem z dodatkiem daktyli to prawdziwa bomba energetyczna! Bezę najlepiej przełożyć kremem bezpośrednio przed podaniem. Całość przystroiłam letnimi owocami, płatkami róż i miętą, aby troszkę rozweselić ten chłodny i ponury dzień. :)
Wegańskie desery zawsze zaskakują, wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak pyszne smakołyki można wyczarować używając tylko roślinnych składników! Aquafaba (woda z puszki ciecierzycy), której użyłam do przygotowania bezy, to wegański zamiennik jajka/ białka - tak samo ubija się na sztywną pianę. :) Nie bójcie się posmaku ciecierzycy - po ubiciu aquafaba staje się bezsmakowa, podobnie jak jajko. :)

 

Składniki

Beza:
  • 150 ml wody odlanej z puszki ciecierzycy (aquafaba)
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (7 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem jaglany:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka migdałowego
  • 50 g oleju kokosowego
  • 100 g daktyli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka Ekstrakty naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 50 g borówek
  • 150 g malin
  • płatki róż
  • świeża mięta
Wskazówki

Beza:

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 120°C. Wodę odlaną z puszki ciecierzycy przelej do misy, a następnie ubijaj mikserem na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej piany. Podczas ubijania stopniowo dodawaj do masy cukier puder.

Krok 2

Pod koniec ubijania dodaj do bezy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubita beza powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.

Krok 3

Masę bezową podziel na dwie części. Rozłóż je na papierze do pieczenia tworząc okręgi, a następnie piecz je przez 2,5 godziny. Upieczone bezy pozostaw do wystudzenia w piekarniku.

Krem jaglany:

Krok 4

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw. Kaszę jaglaną ugotuj na mleku do miękkości. Następnie odsącz daktyle i dokładnie zblenduj ze sobą kaszę jaglaną, daktyle i olej kokosowy.

Krok 5

Dodaj miód oraz ekstrakt z wanilii i jeszcze raz dokładnie zblenduj.

Krok 6

2/3 kremu rozprowadź na pierwszym blacie bezowym. Następnie przykryj go drugim blatem i rozsmaruj pozostałą ilość kremu.

Dodatkowo:

Krok 7

Bezę udekoruj owocami, płatkami róż i listkami mięty.

Składniki
Beza:
  • 150 ml wody odlanej z puszki ciecierzycy (aquafaba)
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (7 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem jaglany:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka migdałowego
  • 50 g oleju kokosowego
  • 100 g daktyli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka Ekstrakty naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 50 g borówek
  • 150 g malin
  • płatki róż
  • świeża mięta
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie

Wszystkiego słodkiego
00:30
25
Średni
Sezamki z owocami
Wszystkiego słodkiego
05:00
10
Średni
Wegański tort zimowy