1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy

sorbet truskawkowy w rożkach waflowych - wszystkiego słodkiego
sorbet truskawkowy w rożkach waflowych - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdj─Öcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

W upalne dni ԜǴŞĆ poszukujemy deserów, które podaruj─ů nam kilka chwil orze┼║wienia.

Pierwsza i najbardziej s┼éuszna my┼Ťl to daj─ůce och┼éod─Ö lody. ­čŹŽ Uwielbiaj─ů je chyba wszyscy, bez wzgl─Ödu na wiek.

Coraz popularniejsz─ů alternatyw─ů dla klasycznych lodów na bazie mleka s─ů sorbety. Lekkie, pyszne, a przede wszystkim przygotowane ze ┼Ťwie┼╝ych owoców. Na mojej li┼Ťcie wakacyjnych MUST HAVE znajduje si─Ö sorbet truskawkowy. ­čŹô­čŹô

Przygotowany samodzielnie, stanowi alternatyw─Ö dla sorbetowych lodów sprzedawanych w sklepach. Przepis na deser oparty jest zaledwie na kilku prostych sk┼éadnikach, w tym oczywi┼Ťcie polskich, sezonowych, najlepszych na ┼Ťwiecie truskawkach.

Moja rada: Cho─ç sam proces przygotowania sorbetu zajmuje dos┼éownie kwadrans, lody musz─ů sp─Ödzi─ç oko┼éo 6 godzin w zamra┼╝arce. Dlatego najlepiej przygotuj go wieczorem, odstaw w ch┼éodne miejsce na ca┼é─ů noc, dzi─Öki czemu nast─Öpnego dnia mo┼╝esz cieszy─ç si─Ö ich smakiem.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno┼Ťci
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sorbet truskawkowy:

  • Krok 1

    Cukier i wod─Ö zagotuj w rondelku do rozpuszczenia si─Ö cukru, a┼╝ powstanie syrop cukrowy.

    syrop cukrowy do sorbetu
  • Krok 2

    Truskawki umie┼Ť─ç w wysokim naczyniu, dodaj syrop cukrowy, past─Ö waniliow─ů i ┼éy┼╝k─Ö soku z cytryny jesli lubisz. 

    Zblenduj ca┼éo┼Ť─ç dok┼éadnie na jednolit─ů konsystencj─Ö. Mo┼╝esz przetrze─ç przez du┼╝e sito je┼Ťli nie lubisz pestek, ja tego nie robi┼éam.

     

    * Do blendowania u┼╝yj r─Öcznego blendera lub blendera kielichowego.

    truskawki z syropem cukrowym, pasta waniliowa Dr. Oetkera, blender r─Öczny bosch MaxoMixx  MS8CM61X1
  • Krok 3

    Gotow─ů mas─Ö na sorbet przelej do pojemnika i wstaw do zamra┼╝arki, w której temperatura ustawiona jest na -16°C. W mi─Ödzyczasie szpatu┼é─ů mieszaj co oko┼éo 1-2 h, aby mro┼╝enie by┼éo równomierne.

    Zbyt niska temperatura ch┼éodzenia spowoduje, ┼╝e sorbet stwardnieje na kamie┼ä i trzeba b─Ödzie d┼éu┼╝ej czeka─ç, a┼╝ zmi─Öknie aby na┼éo┼╝y─ç porcj─Ö.

     

    masa truskawkowa na sorbet
  • Krok 4

    Do zrobienia sorbetu mo┼╝esz skorzysta─ç tak┼╝e z maszynki do lodów.

    Je┼Ťli jednak jej nie masz, dla lepszej konsystencji polecam przed podaniem zmiksowa─ç kawa┼éki sorbetu w malakserze. Dzi─Öki temu b─Ödzie mia┼é idealn─ů konsystencj─Ö do jedzenia.

    zamro┼╝ona masa truskawkowa zblendowana na sorbet
  • Krok 5

    Gotowy sorbet na┼éó┼╝ do wafelków. 

     

    Do wygodnego podawania lodów w wafelkach ┼Ťwietnie sprawdzi si─Ö sk┼éadany stojak na lody Wilton

    sorbet w ro┼╝kach waflowych, stojak na lody Wilton
  • Baw si─Ö dekoracjami!

    Ze s┼éodkimi oczkami w trzech rozmiarach od Wilton mo┼╝esz zmieni─ç sorbet w weso┼ée stworki. Dzieci b─Öd─ů zachwycone!

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lody/sorbet-truskawkowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Wi─Öcej