1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy

sorbet truskawkowy w ro偶kach waflowych - wszystkiego s艂odkiego
sorbet truskawkowy w ro偶kach waflowych - wszystkiego s艂odkiego
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego - zdj臋cie profilowe
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 24 oceny

W upalne dni 鈽锔 poszukujemy deserów, które podaruj膮 nam kilka chwil orze藕wienia.

Pierwsza i najbardziej s艂uszna my艣l to daj膮ce och艂od臋 lody. 馃崷 Uwielbiaj膮 je chyba wszyscy, bez wzgl臋du na wiek.

Coraz popularniejsz膮 alternatyw膮 dla klasycznych lodów na bazie mleka s膮 sorbety. Lekkie, pyszne, a przede wszystkim przygotowane ze 艣wie偶ych owoców. Na mojej li艣cie wakacyjnych MUST HAVE znajduje si臋 sorbet truskawkowy. 馃崜馃崜

Przygotowany samodzielnie, stanowi alternatyw臋 dla sorbetowych lodów sprzedawanych w sklepach. Przepis na deser oparty jest zaledwie na kilku prostych sk艂adnikach, w tym oczywi艣cie polskich, sezonowych, najlepszych na 艣wiecie truskawkach.

Moja rada: Cho膰 sam proces przygotowania sorbetu zajmuje dos艂ownie kwadrans, lody musz膮 sp臋dzi膰 oko艂o 6 godzin w zamra偶arce. Dlatego najlepiej przygotuj go wieczorem, odstaw w ch艂odne miejsce na ca艂膮 noc, dzi臋ki czemu nast臋pnego dnia mo偶esz cieszy膰 si臋 ich smakiem.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie sorbetu truskawkowego:

  • Krok 1

    Cukier i wod臋 zagotuj w rondelku do rozpuszczenia si臋 cukru, a偶 powstanie syrop cukrowy.

    syrop cukrowy do sorbetu
  • Krok 2

    Truskawki umie艣膰 w wysokim naczyniu, dodaj syrop cukrowy, past臋 waniliow膮 i 艂y偶k臋 soku z cytryny jesli lubisz. 

    Zblenduj ca艂o艣膰 dok艂adnie na jednolit膮 konsystencj臋. Mo偶esz przetrze膰 przez du偶e sito je艣li nie lubisz pestek, ja tego nie robi艂am.

     

    * Do blendowania u偶yj r臋cznego blendera lub blendera kielichowego.

    truskawki z syropem cukrowym, pasta waniliowa Dr. Oetkera, blender r臋czny bosch MaxoMixx  MS8CM61X1
  • Krok 3

    Gotow膮 mas臋 na sorbet przelej do pojemnika i wstaw do zamra偶arki, w której temperatura ustawiona jest na -16°C. W mi臋dzyczasie szpatu艂膮 mieszaj co oko艂o 1-2 h, aby mro偶enie by艂o równomierne.

    Zbyt niska temperatura ch艂odzenia spowoduje, 偶e sorbet stwardnieje na kamie艅 i trzeba b臋dzie d艂u偶ej czeka膰, a偶 zmi臋knie aby na艂o偶y膰 porcj臋.

     

    masa truskawkowa na sorbet
  • Krok 4

    Do zrobienia sorbetu mo偶esz skorzysta膰 tak偶e z maszynki do lodów.

    Je艣li jednak jej nie masz, dla lepszej konsystencji polecam przed podaniem zmiksowa膰 kawa艂ki sorbetu w malakserze. Dzi臋ki temu b臋dzie mia艂 idealn膮 konsystencj臋 do jedzenia.

    zamro偶ona masa truskawkowa zblendowana na sorbet
  • Krok 5

    Gotowy sorbet na艂ó偶 do wafelków. 

     

    Do wygodnego podawania lodów w wafelkach 艣wietnie sprawdzi si臋 sk艂adany stojak na lody Wilton

    sorbet w ro偶kach waflowych, stojak na lody Wilton
  • Baw si臋 dekoracjami!

    Ze s艂odkimi oczkami w trzech rozmiarach od Wilton mo偶esz zmieni膰 sorbet w weso艂e stworki. Dzieci b臋d膮 zachwycone!

    Baw si臋 dekoracjami!
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lody/sorbet-truskawkowy

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej