Wegański keks (bez mleka i jajek)
 
                 
    Są takie ciasta, bez których nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia. W wielu polskich rodzinach na szczycie listy znajduje się oczywiście KEKS! Co jednak zrobić gdy wśród domowników lub świątecznych gości mamy wegan, a z klasyków rezygnować nie chcemy? Prosta sprawa! Kilka zamienników, a do tego suszone morele, śliwki i rodzynki wystarczą, aby oczarować wszystkich keksem w wydaniu wegańskim!
Cudownie smakuje oblany lekko kwaskowatym lukrem cytrynowym oraz z dodatkiem orzechów (np. włoskich), które dodają mu przyjemnej chrupkości. Mój sprawdzony przepis na wegański keks z różnymi bakaliami i suszonymi owocami. Zawsze się udaje! Nie sposób mu się oprzeć :) Jest również idealny dla alergików, ponieważ nie zawiera jajek i mleka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
|  |  |  | 
Przygotowanie wegańskiego keksa:
- 
    
    
    
    Krok 1Zaparz czarną, mocną herbatę. Najlepiej Earl Grey. Gorącą herbatą zalej bakalie i odstaw do napęcznienia. Na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. ![Bakalie zalane gorącą czarną herbatą.]()  
- 
    
    
    
    Krok 2Bakalie odsącz. Płyn, który pozostanie z ich odsączenia przyda się w kolejnej części przepisu. ![Odsączone bakalie na sitku.]()  
- 
    
        Może się przydaćSitko w drewnianą rączką. Produkt przydatny w każdej kuchni. Pięknie się prezentuje z końcówką w miętowym kolorze!  
- 
    
    
    
    Krok 3Odsączone bakalie drobno posiekaj. Piekarnik nagrzej do 180°C. ![Posiekane bakalie na drewnianej desce. Obok płyn po odsączeniu bakalii.]()  
- 
    
    
    
    Krok 4Do herbaty, która pozostała po odsączeniu bakalii dodaj zmielone siemię lniane i wymieszaj. ![Herbata po odsączeniu bakalii i zmielone siemię lniane.]()  
- 
    
    
    
    Krok 5W misce wymieszaj suche składniki, czyli: mąkę pszenną, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, cynamon mielony i cukier ze skórką pomarańczową. ![Mąka pszenna w misie. Obok cukier trzcinowy, cynamon mielony Dr. Oetkera, cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetker i proszek do pieczenia Dr. Oetkera]()  
- 
    
    
    
    Krok 6Do suchych składników dodaj pozostawiony wcześniej napar po odsączeniu owoców z siemieniem lnianym, olej rzepakowy i napój sojowy. Krótko wymieszaj, tylko do połączenia składników. ![Składniki suche w misie. Obok napar herbaty z siemieniem lnianym, olej rzepakowy i napój sojowy.]()  
- 
    
    
    
    Krok 7Dodaj pokrojone bakalie i krótko wymieszaj. ![Wymieszane ciasto na wegański keks.]()  
- 
    
    
    
    Krok 8Ciasto na wegański keks przełóż do keksówki o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60-65 minut, do suchego patyczka. ![Ciasto na keks w misie oraz keksówka o długości 30 cm.]()  
- 
    
        Keksówka 30 cmForma do pieczenia ze szlachetnej, czarnej blachy. Doskonale przewodzi ciepło i posiada powłokę zapobiegającą przywieraniu.  
- 
    
    
    
    Krok 9Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia. ![Upieczony wegański keks na kratce.]()  
Przygotowanie lukru:
- 
    
    
    
    Krok 10Cukier puder połącz z sokiem z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsytencji. ![Cukier puder w miseczce oraz sok z cytryny.]()  
- 
    
    
    
    Krok 11Polej keks przygotowanym lukrem i obsyp posiekanymi orzechami włoskimi. ![Keks polany lukrem i obsypany orzechami włoskimi.]()  
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-laktozy/weganski-keks-bez-mleka-i-jajek | 
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
 
                 
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
                 
                 
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                                        
                    
                    
                                     
                
                                    
Komentarze