Wega艅ski keks (bez mleka i jajek)


S膮 takie ciasta, bez których nie wyobra偶amy sobie Bo偶ego Narodzenia. W wielu polskich rodzinach na szczycie listy znajduje si臋 oczywi艣cie KEKS! Co jednak zrobi膰 gdy w艣ród domowników lub 艣wi膮tecznych go艣ci mamy wegan, a z klasyków rezygnowa膰 nie chcemy? Prosta sprawa! Kilka zamienników, a do tego suszone morele, 艣liwki i rodzynki wystarcz膮, aby oczarowa膰 wszystkich keksem w wydaniu wega艅skim!
Cudownie smakuje oblany lekko kwaskowatym lukrem cytrynowym oraz z dodatkiem orzechów (np. w艂oskich), które dodaj膮 mu przyjemnej chrupko艣ci. Mój sprawdzony przepis na wega艅ski keks z ró偶nymi bakaliami i suszonymi owocami. Zawsze si臋 udaje! Nie sposób mu si臋 oprze膰 :) Jest równie偶 idealny dla alergików, poniewa偶 nie zawiera jajek i mleka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie wega艅skiego keksa:
-
Krok 1
Zaparz czarn膮, mocn膮 herbat臋. Najlepiej Earl Grey. Gor膮c膮 herbat膮 zalej bakalie i odstaw do nap臋cznienia. Na minimum 4 godziny, a najlepiej na ca艂膮 noc.
-
Krok 2
Bakalie ods膮cz. P艂yn, który pozostanie z ich ods膮czenia przyda si臋 w kolejnej cz臋艣ci przepisu.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Sitko w drewnian膮 r膮czk膮. Produkt przydatny w ka偶dej kuchni. Pi臋knie si臋 prezentuje z ko艅c贸wk膮 w mi臋towym kolorze!
-
Krok 3
Ods膮czone bakalie drobno posiekaj. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 4
Do herbaty, która pozosta艂a po ods膮czeniu bakalii dodaj zmielone siemi臋 lniane i wymieszaj.
-
Krok 5
W misce wymieszaj suche sk艂adniki, czyli: m膮k臋 pszenn膮, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, cynamon mielony i cukier ze skórk膮 pomara艅czow膮.
-
Krok 6
Do suchych sk艂adników dodaj pozostawiony wcze艣niej napar po ods膮czeniu owoców z siemieniem lnianym, olej rzepakowy i napój sojowy. Krótko wymieszaj, tylko do po艂膮czenia sk艂adników.
-
Krok 7
Dodaj pokrojone bakalie i krótko wymieszaj.
-
Krok 8
Ciasto na wega艅ski keks prze艂ó偶 do keksówki o d艂ugo艣ci 30 cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60-65 minut, do suchego patyczka.
-
Keks贸wka 30 cm
Forma do pieczenia ze szlachetnej, czarnej blachy. Doskonale przewodzi ciep艂o i posiada pow艂ok臋 zapobiegaj膮c膮 przywieraniu.
-
Krok 9
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Przygotowanie lukru:
-
Krok 10
Cukier puder po艂膮cz z sokiem z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsytencji.
-
Krok 11
Polej keks przygotowanym lukrem i obsyp posiekanymi orzechami w艂oskimi.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-laktozy/weganski-keks-bez-mleka-i-jajek |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze