1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Bez laktozy
  4. Wega艅ski keks (bez mleka i jajek)

Wega艅ski keks (bez mleka i jajek)

wega艅ski keks z bakaliami bez mleka i jajek na paterze i talerzyku- Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

S膮 takie ciasta, bez których nie wyobra偶amy sobie Bo偶ego Narodzenia. W wielu polskich rodzinach na szczycie listy znajduje si臋 oczywi艣cie KEKS! Co jednak zrobi膰 gdy w艣ród domowników lub 艣wi膮tecznych go艣ci mamy wegan, a z klasyków rezygnowa膰 nie chcemy? Prosta sprawa! Kilka zamienników, a do tego suszone morele, 艣liwki i rodzynki wystarcz膮, aby oczarowa膰 wszystkich keksem w wydaniu wega艅skim!

Cudownie smakuje oblany lekko kwaskowatym lukrem cytrynowym oraz z dodatkiem orzechów (np. w艂oskich), które dodaj膮 mu przyjemnej chrupko艣ci. Mój sprawdzony przepis na wega艅ski keks z ró偶nymi bakaliami i suszonymi owocami. Zawsze si臋 udaje! Nie sposób mu si臋 oprze膰 :) Jest równie偶 idealny dla alergików, poniewa偶 nie zawiera jajek i mleka. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie wega艅skiego keksa:

  • Krok 1

    Zaparz czarn膮, mocn膮 herbat臋. Najlepiej Earl Grey. Gor膮c膮 herbat膮 zalej bakalie i odstaw do nap臋cznienia. Na minimum 4 godziny, a najlepiej na ca艂膮 noc.

    Bakalie zalane gor膮c膮 czarn膮 herbat膮.
  • Krok 2

    Bakalie ods膮cz. P艂yn, który pozostanie z ich ods膮czenia przyda si臋 w kolejnej cz臋艣ci przepisu.

    Ods膮czone bakalie na sitku.
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Sitko w drewnian膮 r膮czk膮. Produkt przydatny w ka偶dej kuchni. Pi臋knie si臋 prezentuje z ko艅c贸wk膮 w mi臋towym kolorze!

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 3

    Ods膮czone bakalie drobno posiekaj. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Posiekane bakalie na drewnianej desce. Obok p艂yn po ods膮czeniu bakalii.
  • Krok 4

    Do herbaty, która pozosta艂a po ods膮czeniu bakalii dodaj zmielone siemi臋 lniane i wymieszaj.

    Herbata po ods膮czeniu bakalii i zmielone siemi臋 lniane.
  • Krok 5

    W misce wymieszaj suche sk艂adniki, czyli: m膮k臋 pszenn膮, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, cynamon mielony i cukier ze skórk膮 pomara艅czow膮.

    M膮ka pszenna w misie. Obok cukier trzcinowy, cynamon mielony Dr. Oetkera, cukier ze sk贸rk膮 pomara艅czow膮 Dr. Oetker i proszek do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Do suchych sk艂adników dodaj pozostawiony wcze艣niej napar po ods膮czeniu owoców z siemieniem lnianym, olej rzepakowy i napój sojowy. Krótko wymieszaj, tylko do po艂膮czenia sk艂adników.

    Sk艂adniki suche w misie. Obok napar herbaty z siemieniem lnianym, olej rzepakowy i nap贸j sojowy.
  • Krok 7

    Dodaj pokrojone bakalie i krótko wymieszaj.

    Wymieszane ciasto na wega艅ski keks.
  • Krok 8

    Ciasto na wega艅ski keks prze艂ó偶 do keksówki o d艂ugo艣ci 30 cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60-65 minut, do suchego patyczka.

    Ciasto na keks w misie oraz keks贸wka o d艂ugo艣ci 30 cm.
  • Keks贸wka 30 cm

    Forma do pieczenia ze szlachetnej, czarnej blachy. Doskonale przewodzi ciep艂o i posiada pow艂ok臋 zapobiegaj膮c膮 przywieraniu.

    Keks贸wka 30 cm
  • Krok 9

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczony wega艅ski keks na kratce.

Przygotowanie lukru:

  • Krok 10

    Cukier puder po艂膮cz z sokiem z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsytencji.

    Cukier puder w miseczce oraz sok z cytryny.
  • Krok 11

    Polej keks przygotowanym lukrem i obsyp posiekanymi orzechami w艂oskimi.

    Keks polany lukrem i obsypany orzechami w艂oskimi.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-laktozy/weganski-keks-bez-mleka-i-jajek

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej