1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegańskie galette z truskawkami

Wegańskie galette z truskawkami

wegańskie galette z truskawkami z płatkami migdałów i startą skórką z limonki - Przepis
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 13 ocen

Galette to francuska, rustykalna tarta, doskonale komponująca się ze świeżymi owocami.🥧 Choć w oryginale do jej przygotowania niezbędne jest masło, mleko oraz jajka. W opcji wegańskiej możesz zastąpić je alternatywnymi produktami, które znajdziesz w każdym supermarkecie.

Co ciekawe do jej przygotowania nie potrzebujesz żadnej formy! Wystarczy rozwałkować kruche ciasto, na środku ułożyć truskawki, zawinąć brzegi i upiec. Po wyjęciu z piekarnika (uważaj na temperaturę!) zawsze miej pod ręką uchwyt do gorących naczyń.

Dodatkowo ciasto możesz posyp cukrem pudrem! 🙂 Poznaj mój sprawdzony przepis na wegańskie galette z truskawkami! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wegańskie ciasto kruche:

  • Krok 1

    Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i cukier z wanilią wymieszaj. Zagnieć ciasto z miękkim olejem kokosowym i łyżką wody.

    Mąka pszenna w misie. Obok w miseczkach mąka ziemniaczana, cukier puder, olej kokosowy i zimna woda. W opakowaniu cukier z wanilią Dr. Oetkera.
  • Krok 2

    Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

    Zagniecione wegańskie ciasto kruche.

Nadzienie:

  • Krok 3

    Wymieszaj razem mielone migdały, cukier puder i startą skórkę z limonki

    W miseczce mielone migdały, wymieszane z cukrem pudrem i startą skórką z limonki.

Owoce:

  • Krok 4

    Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce w plastry. Dokładnie wymieszaj pokrojone truskawki z mąką ziemniaczaną.

    Na desce umyte i pokrojone w plastry truskawki. Obok w miseczce mąka ziemniaczana.

Wegańskie galette z truskawkami:

  • Krok 5

    Piekarnik nagrzej do 190°C. Schłodzone ciasto zagnieć jeszcze raz szybko z łyżką zimnej wody. Następnie rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru

    Rozwałkowane pomiędzy arkuszami papieru kruche ciasto wegańskie. Obok w misce wałek, płatki migdałów i truskawki wymieszane z mąką ziemniaczaną.
  • Krok 6

    Mieszankę rozsyp równomiernie na rozwałkowanym cieście, brzegi zostawiając wolne. 

    Rozsypana mieszanka na rozwałkowanym cieście kruchym.
  • Krok 7

    Następnie rozłóż truskawki wymieszane z mąką ziemniaczaną.

    Rozwałkowane kruche ciasto wegańskie z rozłożonymi truskawkami.
  • Krok 8

    Delikatnie zawiń brzegi ciasta do środka i posyp płatkami migdałów.

    Wegańskie galette z truskawkami, posypane płatkami migdałów, jeszcze przed upieczeniem.
  • Marta poleca

    Uchwyt do gorących naczyń w stylu retro w kolorze różowo-szarym ułatwi wyjmowanie gorących ciast z piekarnika. 🧁

  • Krok 9

    Piecz przez 40-45 minut do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto odstaw do przestudzenia. Na upieczone ciasto, zetrzyj skórkę z limonki.

    Upieczone wegańskie galette z truskawkami, posypane płatkami migdałów.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/weganskie-galette-z-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej