Mazurek bez pieczenia z kremem z kaszy jaglanej i bakaliami - Przepis | Wszystkiego Słodkiego
Wegańskie

Mazurek bez pieczenia z kremem z kaszy jaglanej i bakaliami

Wszystkiego słodkiego - mazurek wegański bez pieczenia z kremem z kaszy jaglanej, polewą czekoladową i bakaliami

Mazurek bez pieczenia z kremem z kaszy jaglanej i bakaliami

  • 02:00
  • 12
  • Łatwy
02:00
12
Łatwy

Wielkanoc to istna rozpusta dla podniebienia! Na świątecznym stole pięknie, a przede wszystkim smakowicie będzie prezentował się wegański mazurek! Kokosowy spód przywodzi na myśl rajskie smaki, które równoważy kwaskowaty dżem porzeczkowy. Jeszcze tylko waniliowy krem jaglany na bazie napoju sojowego oraz czekoladowa polewa i…można rozpocząć świętowanie!
Jeżeli masz pod ręką wiórki kokosowe, płatki migdałów i przeróżne orzechy, śmiało możesz ozdobić nimi wierzch mazurka! 🐰

Składniki

Spód kokosowy:
  • 100 g daktyli
  • 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 120 g mąki kokosowej
  • 150 g dżemu z czarnej porzeczki
Waniliowy krem jaglany:
  • 100 g daktyli
  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 450 ml mleka sojowego
  • 30 g oleju kokosowego
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml mleka sojowego
Dodatkowo:
  • orzechy pekan
  • wiórki kokosowe
  • orzechy włoskie
  • płatki migdałów
Wskazówki

Spód kokosowy:

Krok 1

Spód okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Foremka 24 cm Dr. Oetker wyłożona papierem do pieczenia.
Krok 2

Daktylę zalej gorącą wodą i odstaw na minimum 10 minut. Następnie odlej wodę.

Daktyle w miseczce zalane gorącą wodą.
Krok 3

Do malaksera przełóż daktyle, rozpuszczony olej kokosowy i mąkę kokosową. Blenduj pulsacyjnie, aż masa stanie się jednolita. Daktyle sprawią, że spód będzie miał lekko karmelowy odcień.

Daktyle, mąka kokosowa i olej kokosowy w miseczce. Obok blender MaxoMixx firmy Bosch.
Krok 4

Masę przełóż do tortownicy i ugnieć, tak aby utworzyć spód mazurka. Delikatnie posmaruj spód dżemem. Wstaw do lodówki na czas przygotowania dalszej części.

Kokosowy spód z daktylami bez pieczenia w formie.

Waniliowy krem jaglany:

Krok 5

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na minimum 10 minut. Wanilię rozetnij wzdłuż i wydrąż ziarenka.

Laska wanilii Dr. Oetkera na desce. Obok daktyle zalane gorącą wodą.
Krok 6

Kaszę przepłucz ciepłą wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Mleko sojowe przełóż  razem z ziarenkami i laską wanilii do garnka i zagotuj. 

Przepłukana kasza na sitku. W rondelku mleko sojowe z wanilią.
Krok 7

Do gotującego się mleka wsyp kaszę, zmniejsz ogień na mniejszy i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza się rozgotuje.  Z ugotowanej kaszy wyciągnij laskę wanilii. Dodaj olej kokosowy i wymieszaj.

Ugotowana kasza jaglana z wanilią. W miseczce olej kokosowy.
Krok 8

Z namoczonych daktyli odlej wodę, dodaj je do kaszy jaglanej z olejek kokosowym. Dokładnie zblenduj wszystkie składniki na krem jaglany.

Do ugotowanej kaszy dodane odsączone z wody daktyle. Obok blender MaxoMixx filmy Bosch.
Krok 9

Wyłóż równomiernie jeszcze ciepły krem jaglany na spód kokosowy pokryty dżemem. Odstaw do przestudzenia, a następnie do lodówki.

Krem jaglany rozsmarowany na spodzie kokosowym, pokrytym dżemem.

Polewa czekoladowa:

Krok 10

Czekoladę gorzką połam na mniejsze kawałki i przełóż ją do miski razem z mlekiem sojowym. Podgrzej w kąpieli wodnej do rozpuszczenia i połączenia składników.

Połamana gorzka czekolada w miseczce, obok mleko sojowe.
Krok 11

Polewę czekoladową delikatnie rozprowadź na wierzchu ciasta i posyp bakaliami według uznania. W moim przypadku były to orzechy włoskie, pekany, wiórki kokosowe i płatki migdałów.*

W miseczce polewa czekoladowa, obok tortownica z ciastem i na desce bakalie: orzechy pekan, migdały w płatkach, orzechy włoskie i wiórki kokosowe.

Wierzch mazurka możesz udekorować na wiele sposobów! Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.😊 Może dodać na przykład skórkę z pomarańczy czy cytryny, a orzechy zastąpić liofilizowanymi owocami i płatkami kwiatów. 

Składniki
Spód kokosowy:
  • 100 g daktyli
  • 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 120 g mąki kokosowej
  • 150 g dżemu z czarnej porzeczki
Waniliowy krem jaglany:
  • 100 g daktyli
  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 450 ml mleka sojowego
  • 30 g oleju kokosowego
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml mleka sojowego
Dodatkowo:
  • orzechy pekan
  • wiórki kokosowe
  • orzechy włoskie
  • płatki migdałów
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie

Wszystkiego słodkiego
00:40
16
Łatwy
Wegańskie brownie