Wegańskie

Mazurek bez pieczenia z kremem z kaszy jaglanej i bakaliami

Mazurek bez pieczenia z kremem z kaszy jaglanej i bakaliami

  • 02:00
  • 12
  • Łatwy
02:00
12
Łatwy

Wielkanoc to istna rozpusta dla podniebienia! Na świątecznym stole pięknie, a przede wszystkim smakowicie będzie prezentował się wegański mazurek! Kokosowy spód przywodzi na myśl rajskie smaki, które równoważy kwaskowaty dżem porzeczkowy. Jeszcze tylko waniliowy krem jaglany na bazie napoju sojowego oraz czekoladowa polewa i…można rozpocząć świętowanie!
Jeżeli masz pod ręką wiórki kokosowe, płatki migdałów i przeróżne orzechy, śmiało możesz ozdobić nimi wierzch mazurka! 🐰

Składniki

Spód kokosowy:
  • 100 g daktyli
  • 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 120 g mąki kokosowej
  • 150 g dżemu z czarnej porzeczki
Waniliowy krem jaglany:
  • 100 g daktyli
  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 450 ml mleka sojowego
  • 30 g oleju kokosowego
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml mleka sojowego
Dodatkowo:
  • orzechy pekan
  • wiórki kokosowe
  • orzechy włoskie
  • płatki migdałów

Wierzch mazurka możesz udekorować na wiele sposobów! Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.😊 Może dodać na przykład skórkę z pomarańczy czy cytryny, a orzechy zastąpić liofilizowanymi owocami i płatkami kwiatów. 

Składniki
Spód kokosowy:
  • 100 g daktyli
  • 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 120 g mąki kokosowej
  • 150 g dżemu z czarnej porzeczki
Waniliowy krem jaglany:
  • 100 g daktyli
  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 450 ml mleka sojowego
  • 30 g oleju kokosowego
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml mleka sojowego
Dodatkowo:
  • orzechy pekan
  • wiórki kokosowe
  • orzechy włoskie
  • płatki migdałów
Zobacz ten przepis na ws.pl
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie

00:10
1
Łatwy
Przyprawa korzenna