Tort Royal
Tort Royal, czyli moja odpowiedź na Wasze królewskie zachcianki!🫅👸Ciasto na specjalne okazje (i wcale nie musi to być koronacja!), którego każda warstwa przyjemnie zaskakuje.
Ciemny biszkopt przełożony kremem czekoladowym i masą z pastą migdałową, a to wszystko zwieńczone bezową koroną z dodatkiem kakao🍫🍫🍫 Prawdziwa uczta dla wielbicie intensywnych, czekoladowych smaków!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt kakaowy
-
Krok 1
Biszkopt przygotuj wegdług przepisu BISZKOPT KAKAOWY Z OLEJEM.
Beza kakaowa
-
Krok 2
Białka z cukrem ubij na sztywną pianę, ubijaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mąkę przesiej z kakao i dodaj do ubitej bezy. Zmiksuj krótko do jednolitej konsystencji.
Piekarnik rozgrzej do 140°C.
-
Krok 3
Przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm. Piecz w nagrzanym piekarniku do 140°C przez pierwsze 20 minut, po czym zmniejsz do 110°C i piecz przez kolejne 40 minut.
-
Krok 4
Upieczoną bezę pozostaw do wystudzenia. Biszkopt przekrój na 2 blaty.
-
Krok 5
Przygotuj poncz.
Krem migdałowy
-
Krok 6
Wszystkie składniki na krem zmiksuj i przełóż do worka cukierniczego. Nasącz dolny blat biszkoptowy.
-
Krok 7
Posmaruj go dżemem z czarnej porzeczki.
-
Krok 8
Na dżem wyszptycuj warstwę migadałową.
Krem czekoladowy
-
Krok 9
Przykryj środkowym blatem i nasącz.
-
Krok 10
Czekoladę rozpuść i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 11
Przesudzoną czekoladę zmiksuj z serkiem mascarpone. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i dodawaj stopniowo do kremu.
-
Krok 12
Krem wyłóż na nasączony biszkopt i przykryj blatem bezowym. Ewentualny nadmiar kremu czekoladowego rozsmaruj dookoła tortu.
-
Krok 13
Bezę oprósz ciemnym kakao.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-royal |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze