1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort Royal

Tort Royal

Tort Royal Wszystkiego słodkiego
Tort Royal Wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tort Royal, czyli moja odpowiedź na Wasze królewskie zachcianki!🫅👸Ciasto na specjalne okazje (i wcale nie musi to być koronacja!), którego każda warstwa przyjemnie zaskakuje.

Ciemny biszkopt przełożony kremem czekoladowym i masą z pastą migdałową, a to wszystko zwieńczone bezową koroną z dodatkiem kakao🍫🍫🍫 Prawdziwa uczta dla wielbicie intensywnych, czekoladowych smaków!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Barry Callebaut.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt kakaowy

Beza kakaowa

  • Krok 2

    Białka z cukrem ubij na sztywną pianę, ubijaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mąkę przesiej z kakao i dodaj do ubitej bezy. Zmiksuj krótko do jednolitej konsystencji. 

    Piekarnik rozgrzej do 140°C.

  • Krok 3

     Przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm. Piecz w nagrzanym piekarniku do 140°C przez pierwsze 20 minut, po czym zmniejsz do 110°C i piecz przez kolejne 40 minut.

  • Krok 4

    Upieczoną bezę pozostaw do wystudzenia. Biszkopt przekrój na 2 blaty.

  • Krok 5

    Przygotuj poncz.

    kakaowe nasączenie do tortu z ekstraktem migdałowym

Krem migdałowy

  • Krok 6

    Wszystkie składniki na krem zmiksuj i przełóż do worka cukierniczego. Nasącz dolny blat biszkoptowy. 

    na talerzu blat kakaowego biszkoptu obok w worku krem migdałowy i poncz kakaowy w miseczce
  • Krok 7

    Posmaruj go dżemem z czarnej porzeczki.

    na talerzu biszkopt kakaowy posmarowany dżemem z czarnej porzeczki
  • Krok 8

    Na dżem wyszptycuj warstwę migadałową.

    blat kakaowy przełożony kremem migdałowym

Krem czekoladowy

  • Krok 9

    Przykryj środkowym blatem i nasącz. 

     

  • Krok 10

    Czekoladę rozpuść i odstaw do przestudzenia. 

  • Krok 11

    Przesudzoną czekoladę zmiksuj z serkiem mascarpone. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i dodawaj stopniowo do kremu. 

    na talerzu kakaowy biszkopt i krem czekoladowy w szklanej misce
  • Krok 12

    Krem wyłóż na nasączony biszkopt i przykryj blatem bezowym. Ewentualny nadmiar kremu czekoladowego rozsmaruj dookoła tortu.

  • Krok 13

    Bezę oprósz ciemnym kakao.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-royal

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej