1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta francuskie i półfrancuskie
  4. Pasteis de nata - babeczki z budyniem

Pasteis de nata - babeczki z budyniem

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Pasteis de nata, czyli pyszne babeczki z ciasta francuskiego, zapiekane z domowej roboty budyniem. Najlepiej smakują po wyjęciu z pieca, jeszcze lekko ciepłe i mocno przyrumienione na wierzchu 😍 Aby zaoszczędzić czas⏳, możesz przygotować je na bazie gotowego ciasta francuskiego.

Babeczki z budyniem pasteis de nata to portugalski słodki przysmak, który przygotujesz w dość szybki i łatwy sposób. Nadzienie budyniowe jest idealnie gładkie i wyjątkowo aromatyczne za sprawą laski wanilii Dr. Oetkera. Jeśli ten deser jest Ci już dobrze znany, dodatek cynamonu sprawi, że odkryjesz i pokochasz go na nowo💚❤️

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Nadzienie budyniowe:

  • Krok 1

    Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyjmij ziarenka wanilii i włóż wszystko do rondelka razem z 200 ml mleka i cynamonem.

    Zagotuj.

    mleko z laska wanilii i cynamonem
  • Krok 2

    Pozostałe mleko wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i wmieszaj do gotującego się mleka.

    Podgrzewaj ciagle mieszając do zgęstnienia budyniu.

    gotowy budyń
  • Krok 3

    Wodę zagotuj z cukrem na syrop cukrowy.

    Połącz z budyniem wlewając go cienkim strumieniem.

    budyń i syrop cukrowy
  • Krok 4

    Na koniec dodaj trochę masy budyniowej do żołtek, aby je zahartować i wymieszaj.

    Następnie połącz żółtka z pozostałą częścią budyniu.

    budyniowy krem i żółtka

Przygotowanie pasteis de nata:

  • Krok 5

    Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, usuń papier i zwiń w rulon.

    Podziel je na 12 kawałków i rozpłaszcz każdy na placek i wyłóż każdy placek w formie do muffinek.

    miseczki z ciasta francuskiego
  • Może się przydać

    Forma na 12 babeczek (muffinek) wykonana z wysokiej jakości blachy i pokryta specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu. Wyczaruj pyszne mini wypieki i ciesz się wspaniałym deserem!

  • Krok 6

    Miseczki z ciasta francuskiego wypełnij masą budyniową do 2/3 wysokości.

    miseczki z ciasta francuskiego wypełnione kremem budyniowym
  • Krok 7

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 250°C i piecz około 10-15 minut, do zarumienienia wierzchu.

    Podawaj lekko przestudzone.

    upieczone pasteis de nata
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/pasteis-de-nata-babeczki-z-budyniem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej