Ciastka z ciasta francuskiego z borówkami
Szukasz prostego przepisu na ciastka z ciasta francuskiego?🫐 Kruche ciasto francuskie w połączeniu z budyniem i soczystymi borówkami tworzy harmonijną kompozycję smakową.
Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu i ciesz się pysznym deserem w krótkim czasie. Spróbuj już dziś i odkryj, jak łatwo możesz przygotować ten wyjątkowy deser!💙
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kubeczki z ciasta francuskiego:
-
Krok 1
Rozwiń gotowe ciasto francuskie i powycinaj kółka. Ja zrobiłam to za pomocą tantu cukierniczego o szerokości 8 cm. W połowie wytnij mniejsze kółka o średnicy 4-5 cm. Na duże kółko delikatnie połóż drugi kawałek ciasta (z dziurką) i delikatnie dociśnij.
-
Krok 2
Roztrzep jajko i posmaruj pędzelkiem każde ciastko. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C.
-
Blacha wentylowana do ciasteczek
Blacha z systemem Recipe Right Air. To właśnie dzięki niemu ciepło na blaszce jest równomiernie rozprowadzone, a ciasteczka dobrze wypieczone w każdym miejscu.
-
Krok 3
Piecz przez około 18-20 minut do zrumienienia.
-
Krok 4
Upieczone ciastka pozostaw do wystudzenia, a następnie delikatnie usuń wierzch ciastka ze środka.
Krem budyniowy:
-
Krok 5
Połowę mleka zagotuj, a w połowie rozmieszaj budyń z cukrem. Do gotującego się mleka dodaj rozmieszany proszek i mieszaj do zgęstnienia.
-
Krok 6
Do ugotowanego budyniu dodaj masło i wymieszaj. Przykryj budyń folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Następnie przełóż budyń do rękawa cukierniczego.
Dekorowanie:
-
Krok 7
Do kubeczków z ciasta francuskiego nałóż budyń i jagody.
-
Krok 8
Oprósz całość cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/ciastka-z-ciasta-francuskiego-z-borowkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze