1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta francuskie i półfrancuskie
  4. Croissant

Croissant

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Croissant to wyjątkowy rogalik o delikatnej strukturze, pełen maślanego smaku. Upieczony z rana wypełni dom pięknym zapachem zapraszającym na słodkie śniadanie.

Klasyczny croissant, z dużymi bąbelkami powietrza w środku potrzebuje trzech dni na przygotowanie, pomiędzy poszczególnymi etapami przygotowania ciasto wymaga bowiem odpoczynku w niskiej temperaturze. Po tym czasie ciasto ma wewnątrz duże bąbelki powietrza, jest delikatne a jego smak pełniejszy.

Jeśli nie chcesz czekać tak długo, przygotuj croissanty tak jak proponuję w przepisie. Mają mniejsze bąbelki ale są równie smaczne.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Croissanty

  • Krok 1

    Do wody wsyp drożdże , wymieszaj dokładnie aby się rozpuściły.

    zaczyn z wody i drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier i wymieszaj. Dodaj rozpuszczone w wodzie drożdże i wyrabiaj za pomocą miksera z hakiem do zagniatania ciasta. Krótko po zagnieceniu dodaj miękkie masło i dalej wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić. 

    mąka, miekkie masło, sól, cukier, zaczyn z wody i drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • Krok 1

    Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na ok 1h.

    ciasto drożdżowe na croissanty
  • Krok 1

    Po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt, złóż je, zawiń w folię spożywczą lub schowaj do szczelnego plastikowego pojemnika i wstaw do lodówki na kilka godzin (ja zostawiłam na całą noc).

    złożone ciasto drożdżowe na croissanty
  • Krok 1

    250 g miękkiego masła włóż do woreczka, dokładnie wyrównaj, zamknij szczelnie woreczek i włóż do lodówki.

    masło do croissantów
  • Krok 1

    Zimne masło wyjmij z lodówki na chwilę aby odtajało, następnie usuń woreczek tak aby nie naruszyć za mocno kształtu maślanego blatu.

    Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na prostokąt. Ułóż na połowie blat z masła. Za pomocą noża rozzmaruj ostrożnie masło blisko krawędzi ciasta.

    przekładanie (laminowanie) ciasta na croissanty masłem
  • Krok 1

    Ciasto złóż łącząc brzegi i rozwałkuj na prostokąt, a następnie 1/3 cista złóż do wewnątrz, zamknij posostałą 1/3 ciasta. Powtórz tę czynność. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 1h (czas będzie zależał od temperatury otoczenia, jeśli jest ciepło trzeba będzie wydłużyć nieco czas schładzania). 

    * Najważniejsza na tym etapie jest odpowiednia temperatura ciasta i masła. Nie mogą być za ciepłe aby masło nie wypływało, ale też nie za zimne (wówczas masło będzie zbyt twarde aby równomiernie je rozwałkować między warstwami ciasta). 

    wałkowanie i skłądanie ciasta na croissanty
  • Krok 1

    Po schłodzeniu wyjmij ciasto, rozwałkuj i składaj dwukrotnie jak w poprzednim etapie. Ponownie schłodź w lodówce.

    Po tym czasie powtórz te czynności 3 raz, zawiń szczelnie ciasto aby nie wysychało i odłóż do lodówki na ok 2-3 h aby dobrze się schłodziło. Ciasto do wałkowania na croissanty musi być zimne.

    ponowne składanie ciasta
  • Krok 1

    Zimne ciasto rozwałkuj na długi prostokąt o grubości ok 3-4 mm. Nożykiem zetnij brzegi.

    rozwałkowanie ciasta na croissanty na długi prostokąt i wycinanie z niego trójkątów
  • Krok 1

    Z ciasta wycinaj długie trójkąty o szerokiej podstawie. Zwijając nie zbyt ściśle formuj rogaliki (wyjdzie ok 10-12 sporych croissantów).

    zwijanie trójkątów w croissanty
  • Krok 1

    Uformowane croissanty ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub matą silikonową. Posmaruj wierzch białkiem i odstaw do wyrośnięcia w miejsce bez przeciągów i wahań temperatury na ok 2-2,5h. 

    croissanty ułożone do wyrastania
  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Gotowe croissanty posmaruj drugi raz białkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 18-20 minut do zarumienienia.

    Po upieczeniu wystudź na kratce.

    smarowanie białkiem uformowanych croissantów

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej