Croissant

Croissant to wyjątkowy rogalik o delikatnej strukturze, pełen maślanego smaku. Upieczony z rana wypełni dom pięknym zapachem zapraszającym na słodkie śniadanie.
Klasyczny croissant, z dużymi bąbelkami powietrza w środku potrzebuje trzech dni na przygotowanie, pomiędzy poszczególnymi etapami przygotowania ciasto wymaga bowiem odpoczynku w niskiej temperaturze. Po tym czasie ciasto ma wewnątrz duże bąbelki powietrza, jest delikatne a jego smak pełniejszy.
Jeśli nie chcesz czekać tak długo, przygotuj croissanty tak jak proponuję w przepisie. Mają mniejsze bąbelki ale są równie smaczne.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Croissanty
-
Krok 1
Do wody wsyp drożdże , wymieszaj dokładnie aby się rozpuściły.
-
Krok 2
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier i wymieszaj. Dodaj rozpuszczone w wodzie drożdże i wyrabiaj za pomocą miksera z hakiem do zagniatania ciasta. Krótko po zagnieceniu dodaj miękkie masło i dalej wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić.
-
Krok 3
Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na ok 1h.
-
Krok 4
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt, złóż je, zawiń w folię spożywczą lub schowaj do szczelnego plastikowego pojemnika i wstaw do lodówki na kilka godzin (ja zostawiłam na całą noc).
-
Krok 5
250 g miękkiego masła włóż do woreczka, dokładnie wyrównaj, zamknij szczelnie woreczek i włóż do lodówki.
-
Krok 6
Zimne masło wyjmij z lodówki na chwilę aby odtajało, następnie usuń woreczek tak aby nie naruszyć za mocno kształtu maślanego blatu.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na prostokąt. Ułóż na połowie blat z masła. Za pomocą noża rozzmaruj ostrożnie masło blisko krawędzi ciasta.
-
Krok 7
Ciasto złóż łącząc brzegi i rozwałkuj na prostokąt, a następnie 1/3 cista złóż do wewnątrz, zamknij posostałą 1/3 ciasta. Powtórz tę czynność. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 1h (czas będzie zależał od temperatury otoczenia, jeśli jest ciepło trzeba będzie wydłużyć nieco czas schładzania).
* Najważniejsza na tym etapie jest odpowiednia temperatura ciasta i masła. Nie mogą być za ciepłe aby masło nie wypływało, ale też nie za zimne (wówczas masło będzie zbyt twarde aby równomiernie je rozwałkować między warstwami ciasta).
-
Krok 8
Po schłodzeniu wyjmij ciasto, rozwałkuj i składaj dwukrotnie jak w poprzednim etapie. Ponownie schłodź w lodówce.
Po tym czasie powtórz te czynności 3 raz, zawiń szczelnie ciasto aby nie wysychało i odłóż do lodówki na ok 2-3 h aby dobrze się schłodziło. Ciasto do wałkowania na croissanty musi być zimne.
-
Krok 9
Zimne ciasto rozwałkuj na długi prostokąt o grubości ok 3-4 mm. Nożykiem zetnij brzegi.
-
Krok 10
Z ciasta wycinaj długie trójkąty o szerokiej podstawie. Zwijając nie zbyt ściśle formuj rogaliki (wyjdzie ok 10-12 sporych croissantów).
-
Krok 11
Uformowane croissanty ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub matą silikonową. Posmaruj wierzch białkiem i odstaw do wyrośnięcia w miejsce bez przeciągów i wahań temperatury na ok 2-2,5h.
-
Krok 12
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Gotowe croissanty posmaruj drugi raz białkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 18-20 minut do zarumienienia.
Po upieczeniu wystudź na kratce.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze