1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta francuskie i półfrancuskie
  4. Ciasto Trzech Króli

Ciasto Trzech Króli

Kawałek Ciasta Trzech Króli na talerzyku - Przepis Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto Trzech Króli, nazywane również gallette des Rois, to tradycyjny wypiek pochodzący z Francji, przygotowywany z okazji święta Trzech Króli. Płaty ciasta francuskiego wypełnione są delikatną, migdałową masą, a na cieście przed pieczeniem rysuje się wzory nożykiem lub drewnianym patyczkiem. 

Dawniej, zgodnie z tradycją piekarz umieszczał wewnątrz ciasta ziarno bobu, a obecnie zastąpione ono zostało porcelanową figurką. Podczas dzielenia się ciastem osoba, której przypadnie ukryty skarb zostaje "królem" lub "królową" i zakłada symboliczną koronę👑

Moim ukrytym skarbem jest... migdał! Mam nadzieję, że każdy z Was, kto odnajdzie go w swoim kawałku ciasta Trzech Króli, będzie miał przed sobą fantastyczny, szczęśliwy rok!🎉

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka oraz Kerrygold.

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto Trzech Króli:

  • Krok 1

    Z obu schłodzonych płatów ciasta francuskiego wytnij okręgi (ja odrysowałam jae od tortownicy) o średnicy 20 cm i 24 cm.

    Każdy kawałek przełóż na papier do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia migdałowego.

    Dwa placki ciasta francuskiego.
  • Krok 2

    Masło o temperaturze pokojowej przełóż do misy robota kuchennego. Dodaj cukier puder i ucieraj przez kilka minut do uzyskania jasnej i puszystej masy.

    Ucieranie masła z cukrem pudrem w robocie kuchennym.
  • Krok 3

    Do utartego masła z cukrem dodaj jajka, zmielone migdały, mąkę, ekstrakt migdałowy i szczyptę soli. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Przygotowanie masy migdałowej do ciasta.
  • Krok 4

    Na środek schłodzonej mniejszej części ciasta francuskiego rozłóż nadzienie migdałowe. W losowym miejscu wciśnij jednego migdała. Pozostaw około 2 cm wolnego brzegu. Delikatnie posmaruj brzegi żółtkiem rozmieszanym z wodą i przykryj drugim kawałkiem ciasta francuskiego.

    Delikatnie dociśnij brzegi.

    Masa migdałowa nałożona na jeden z placków ciasta.
  • Krok 5

    Na brzegach wykonaj nacięcia i posmaruj ciasto roztrzepanym żółtkiem z wodą. Następnie wstaw ciasto do lodówki na około 10 minut i ponownie posmaruj.

    Smarowanie ciasta jajkiem.
  • Krok 6

    Schłodzone ciasto ozdób delikatnymi nacięciami wykonanymi nożem. 

    Zacznij od podzielenia ciasta na 4 części. Następnie do każdej dorysuj listek, tak żeby się ze sobą stykały. Na pozostałej powierzchni dorysuj nacięcia, które mają przypominać listki.

    Za pomocą patyczka w każdej z 4 części zrób po 2 otwory, które podczas pieczenia, pomogą parze się wydostać.

    Ciasto Trzech Króli przed pieczeniem - posmarowane jajkiem.
  • Krok 7

    Ciasto piecz w piekarniku z ustawionym trybem góra- dół, nagrzanym do 200°C przez około 40 minut (do momentu zarumienienia ciasta). 

    Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Upieczone Ciasto Trzech Króli.
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek Wilton o wymiarach 40,6 x 25,4 cm to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni. Wykonana z wysokogatunkowej stali, odpornej na zniszczenia. Po wyjęciu wypieków z pieca umieszczamy je bezpośrednio na kratce – zapewnia to równomierny dopływ powietrza i zapobiega zaparzaniu się jeszcze ciepłego ciasta. Dzięki temu nasze wypieki szybko stygną i nie tracą na jakości.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/ciasto-trzech-kroli

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej