Ciasteczka pełnoziarniste ze słonecznikiem

Ciasteczka pełnoziarniste ze słonecznikiem to idealna, słodka przekąska. Są wyjątkowo kruche, a dzięki ziarnom słonecznika także zdrowe i nadzwyczaj pyszne! Mogłabym je zachwalać jeszcze długo, ale po prostu spróbuj sam! ;)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasteczka:
-
Krok 1
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 2
Wymieszaj mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą, cukrem z wanilią i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, łyżkę wody i jajko. Ciasto szybko zagnieć, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez minimum 30 minut.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm, a następnie wytnij ciastka za pomocą foremki.
-
Krok 4
Ciastka ułóż na przygotowanej wcześniej blasze.
-
Krok 5
Podpiecz je przez 10 minut. W tym czasie przygotuj masę słonecznikową.
Masa słonecznikowa:
-
Krok 6
Cukier, miód, śmietankę i masło podgrzewaj razem na małej patelni przez około minutę. Pod koniec dodaj pestki słonecznika i dokładnie wymieszaj. Masę odstaw do przestudzenia.
-
Krok 7
Podpieczone ciastka wyciągnij z piekarnika i na każdym ułóż około pół łyżeczki masy słonecznikowej.
-
Krok 8
Ciasteczka ponownie podpiecz przez 8-10 minut do momentu zrumienienia i skarmelizowania masy słonecznikowej.
-
Krok 9
Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze