1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Ciasteczka pełnoziarniste ze słonecznikiem

Ciasteczka pełnoziarniste ze słonecznikiem

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasteczka pełnoziarniste ze słonecznikiem to idealna, słodka przekąska. Są wyjątkowo kruche, a dzięki ziarnom słonecznika także zdrowe i nadzwyczaj pyszne! Mogłabym je zachwalać jeszcze długo, ale po prostu spróbuj sam! ;)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasteczka:

  • Krok 1

     Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

  • Krok 2

    Wymieszaj mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą, cukrem z wanilią i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, łyżkę wody i jajko. Ciasto szybko zagnieć, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez minimum 30 minut.

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm, a następnie wytnij ciastka za pomocą foremki.

  • Krok 4

    Ciastka ułóż na przygotowanej wcześniej blasze.

  • Krok 5

    Podpiecz je przez 10 minut. W tym czasie przygotuj masę słonecznikową.

Masa słonecznikowa:

  • Krok 6

    Cukier, miód, śmietankę i masło podgrzewaj razem na małej patelni przez około minutę. Pod koniec dodaj pestki słonecznika i dokładnie wymieszaj. Masę odstaw do przestudzenia.

  • Krok 7

    Podpieczone ciastka wyciągnij z piekarnika i na każdym ułóż około pół łyżeczki masy słonecznikowej.

  • Krok 8

    Ciasteczka ponownie podpiecz przez 8-10 minut do momentu zrumienienia i skarmelizowania masy słonecznikowej.

  • Krok 9

    Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej