1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Rogaliki śniadaniowe z makiem na maślance

Rogaliki śniadaniowe z makiem na maślance

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Te drożdżowe rogaliki na maślance to moja propozycja na weekendowe śniadanie. Rogaliki dzięki maślance są delikatne, lekkie i bardzo chrupiące. :) Przygotowując rogale, możecie wierzch posypać także sezamem lub czarnuszką, co kto lubi. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól. 

  • Krok 2

    Maślankę wymieszaj z ciepłą wodą i jajkiem, wlej do suchych składników. Wszystko razem dokładnie wyrób, a następnie przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości.

  • Krok 3

    Po tym czasie ciasto wyjmij na stolnicę, lekko zagnieć i podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj na okrąg o grubości około 0,5 cm.

  • Krok 4

     Następnie okrąg pokrój na 4 części, a każdą część jeszcze na 3 trójkąty. Tak powstanie ciasto na rogale.

  • Krok 5

    Każdy trójkąt zwiń, zaczynając od podstawy do wierzchołka, formując rogalik. Końcówki podwiń pod spód, żeby nie podniosły się w trakcie pieczenia, deformując kształt.

  • Krok 6

     Gotowe rogaliki ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie każdy rogalik posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp makiem.

  • Krok 7

    Rogaliki piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15 minut, do zrumienienia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/rogaliki-sniadaniowe-z-makiem-na-maslance

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej