Rogaliki śniadaniowe z makiem na maślance

Te drożdżowe rogaliki na maślance to moja propozycja na weekendowe śniadanie. Rogaliki dzięki maślance są delikatne, lekkie i bardzo chrupiące. :) Przygotowując rogale, możecie wierzch posypać także sezamem lub czarnuszką, co kto lubi. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól.
-
Krok 2
Maślankę wymieszaj z ciepłą wodą i jajkiem, wlej do suchych składników. Wszystko razem dokładnie wyrób, a następnie przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości.
-
Krok 3
Po tym czasie ciasto wyjmij na stolnicę, lekko zagnieć i podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj na okrąg o grubości około 0,5 cm.
-
Krok 4
Następnie okrąg pokrój na 4 części, a każdą część jeszcze na 3 trójkąty. Tak powstanie ciasto na rogale.
-
Krok 5
Każdy trójkąt zwiń, zaczynając od podstawy do wierzchołka, formując rogalik. Końcówki podwiń pod spód, żeby nie podniosły się w trakcie pieczenia, deformując kształt.
-
Krok 6
Gotowe rogaliki ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie każdy rogalik posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp makiem.
-
Krok 7
Rogaliki piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15 minut, do zrumienienia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze