1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Malinowa Fantazja

Malinowa Fantazja

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Malinowa Fantazja niezwykłe połączenie delikatnego, kakaowego biszkoptu, puszystego kremu o smaku malinowym i kruchej, czekoladowej bezy.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kakaowy biszkopt:

  • Krok 1

    Przygotuj dwie formy o wymiarach 25 x 35 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzej do 170°C.

  • Krok 2

    Mąki razem z kakao przesiej przez sito. 

  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Pod koniec ubijania, cały czas miksując, dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy.

  • Krok 4

    Następnie dodawaj kolejno po jednym żółtku.  

  • Krok 5

    Gdy piana będzie już ubita, delikatnie połącz ją z suchymi składnikami.

  • Krok 6

    Ciasto przelej do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je 35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Kakaowa beza:

  • Krok 7

    Piekarnik ustaw na 160°C.Mąkę ziemniaczaną przesiej z kakao.

  • Krok 8

    Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając - łyżka po łyżce - cukier. Całość miksuj jeszcze przez 3 minuty do uzyskania gęstej, błyszczącej piany. 

  • Krok 9

    Na koniec delikatnie dodaj przesianą mąkę z kakao.

  • Krok 10

    Bezę wyłóż na przygotowaną wcześniej formę i wstaw do nagrzanego piekarnika.

  • Krok 11

    Piecz przez 45 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 90°C i susz jeszcze przez 15 minut. Upieczoną bezę odstaw na kratkę do wystudzenia.

Krem:

  • Krok 12

    Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec dodając masę śmietanową malinową. Biszkopt nasącz ponczem i wyłóż na niego malinowy krem.

Przełożenie:

  • Krok 13

    Dżem przełóż do rondelka i lekko go podgrzej, by stał się płynny. Odstaw do przestudzenia, po czym łyżką przelej go na krem.

  • Krok 14

    Z wystudzonej bezy ściągnij ostrożnie papier do pieczenia i przełóż na wierzch ciasta. Malinową Fantazję przed podaniem odstawi na kilka godzin do lodówki.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej