Malinowa Fantazja


Malinowa Fantazja niezwykłe połączenie delikatnego, kakaowego biszkoptu, puszystego kremu o smaku malinowym i kruchej, czekoladowej bezy.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kakaowy biszkopt:
-
Krok 1
Przygotuj dwie formy o wymiarach 25 x 35 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzej do 170°C.
-
Krok 2
Mąki razem z kakao przesiej przez sito.
-
Krok 3
Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Pod koniec ubijania, cały czas miksując, dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy.
-
Krok 4
Następnie dodawaj kolejno po jednym żółtku.
-
Krok 5
Gdy piana będzie już ubita, delikatnie połącz ją z suchymi składnikami.
-
Krok 6
Ciasto przelej do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je 35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Kakaowa beza:
-
Krok 7
Piekarnik ustaw na 160°C.Mąkę ziemniaczaną przesiej z kakao.
-
Krok 8
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając - łyżka po łyżce - cukier. Całość miksuj jeszcze przez 3 minuty do uzyskania gęstej, błyszczącej piany.
-
Krok 9
Na koniec delikatnie dodaj przesianą mąkę z kakao.
-
Krok 10
Bezę wyłóż na przygotowaną wcześniej formę i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 11
Piecz przez 45 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 90°C i susz jeszcze przez 15 minut. Upieczoną bezę odstaw na kratkę do wystudzenia.
Krem:
-
Krok 12
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec dodając masę śmietanową malinową. Biszkopt nasącz ponczem i wyłóż na niego malinowy krem.
Przełożenie:
-
Krok 13
Dżem przełóż do rondelka i lekko go podgrzej, by stał się płynny. Odstaw do przestudzenia, po czym łyżką przelej go na krem.
-
Krok 14
Z wystudzonej bezy ściągnij ostrożnie papier do pieczenia i przełóż na wierzch ciasta. Malinową Fantazję przed podaniem odstawi na kilka godzin do lodówki.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze