Malinowa Fantazja - Przepis
Ciasta przekładane

Malinowa Fantazja

Malinowa Fantazja

  • 02:00
  • 24
  • Średni
02:00
24
Średni

Malinowa Fantazja niezwykłe połączenie delikatnego, kakaowego biszkoptu, puszystego kremu o smaku malinowym i kruchej, czekoladowej bezy.

Składniki

Kakaowy biszkopt:
  • 80 g mąki tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 170 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
Kakaowa beza:
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 5 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
Poncz:
  • 50 ml wódki porzeczkowej
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
Krem:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 Masa śmietanowa malinowa Dr. Oetkera
  • 1 słoiczek niskosłodzonego dżemu z owoców leśnych
Wskazówki

Kakaowy biszkopt:

Krok 1

Przygotuj dwie formy o wymiarach 25 x 35 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzej do 170°C.

Krok 2

Mąki razem z kakao przesiej przez sito. 

Krok 3

Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Pod koniec ubijania, cały czas miksując, dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy.

Krok 4

Następnie dodawaj kolejno po jednym żółtku.  

Krok 5

Gdy piana będzie już ubita, delikatnie połącz ją z suchymi składnikami.

Krok 6

Ciasto przelej do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je 35 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Kakaowa beza:

Krok 7

Piekarnik ustaw na 160°C.Mąkę ziemniaczaną przesiej z kakao.

Krok 8

Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając - łyżka po łyżce - cukier. Całość miksuj jeszcze przez 3 minuty do uzyskania gęstej, błyszczącej piany. 

Krok 9

Na koniec delikatnie dodaj przesianą mąkę z kakao.

Krok 10

Bezę wyłóż na przygotowaną wcześniej formę i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Krok 11

Piecz przez 45 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 90°C i susz jeszcze przez 15 minut. Upieczoną bezę odstaw na kratkę do wystudzenia.

Krem:

Krok 12

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec dodając masę śmietanową malinową. Gotowy krem wyłóż na biszkopt.

Przełożenie:

Krok 13

Dżem przełóż do rondelka i lekko go podgrzej, by stał się płynny. Odstaw do przestudzenia, po czym łyżką przelej go na krem.

Krok 14

Z wystudzonej bezy ściągnij ostrożnie papier do pieczenia i przełóż na wierzch ciasta. Malinową Fantazję przed podaniem odstawi na kilka godzin do lodówki.

Składniki
Kakaowy biszkopt:
  • 80 g mąki tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 170 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
Kakaowa beza:
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 5 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
Poncz:
  • 50 ml wódki porzeczkowej
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
Krem:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 Masa śmietanowa malinowa Dr. Oetkera
  • 1 słoiczek niskosłodzonego dżemu z owoców leśnych
Ciasta przekładane ->

Przepisy z kategorii Ciasta przekładane

Wszystkiego słodkiego
06:00
24
Średni
Pani Walewska
Dr. Oetker poleca
01:00
24
Średni
Ciasto Kubuś
Wszystkiego słodkiego
06:00
16
Łatwy
Chałwowiec
Wszystkiego słodkiego
05:00
24
Średni
Ciasto Marysieńka