1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Pieguski

Pieguski

pieguski ciasteczka z kawałkami czekolady - Wszystkiego Słodkiego
pieguski ciasteczka z kawałkami czekolady - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Popularne ciasteczka pieguski z kawałkami czekolady. 🍪 Chętnie dorzucam je do śniadaniówek moich dzieci jako słodki dodatek, który umili im czas spędzony w szkole. Są idealne również do leniwej kawy w środku dnia, kiedy mam chwilę tylko dla siebie.

Połączenie mlecznej czekolady 🍫 z kruchym, rozpływającym się w ustach ciastem to duet, który mocno uzależnia. Złapiesz się na tym, że sięgasz po kolejne ciasteczka i nie możesz im się oprzeć. Prawdziwym łasuchom polecam upiec pieguski z podwójnej porcji ciasta. 😉

Pieguski przygotujesz w łatwy i szybki sposób, a formowanie ciasteczek może okazać się świetną zabawą, w którą zaangażuje się cała rodzina. Lepienie zgrabnych kuleczek, które w piekarniku zamienią się w maślane cuda, to czysty relaks!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasteczek piegusków:

  • Krok 1

    Masło utrzyj z cukrem. Następnie dodaj dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz jajka i ponownie wymieszaj.

    Na koniec dodaj suche składniki, a po wymieszaniu także drobno posiekaną mleczną czekoladę. Delikatnie wmieszaj ją do masy.

    na blacie składniki do przygotowania ciasteczek piegusków: posiekana czekolada mleczna na drewnianej desce, dwa jajka w miseczce, mąka z proszkiem do pieczenia w szklanej misce, cukier w kubku, opakowanie ekstraktu waniliowego taylor and colledge oraz utarte masło w misie robota bosch
  • Krok 2

    Ciasto nabieraj łyżeczką, formuj w kulki, po czym lekko je splaszczaj na blasze.

    Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 12 minut do zrumienienia.

     

     

    na blasze wilton do pieczenia ciasteczek przygotowane pieguski przed pieczeniem
  • Magda poleca

    Wentylowana blacha do ciasteczek to mój hit! Dzięki specjalnej powłoce blaszki nie trzeba wykładać papierem do pieczenia. Ciasteczka nie przywierają, a upieczone same zsuwają się z blachy. Magia!

  • Krok 3

    Upieczone ciasteczka przełóż na kratkę. Kiedy całkowicie wystygną, włóż je do szczelnego pojemnika.

    na kratce upieczone ciasteczka pieguski z czekoladą
  • Może się przydać

    Dzięki równomiernemu dopływowi powietrza kratka do studzenia ciast i ciasteczek sprawia, że wypieki szybko stygną i nie zaparzają się. Świetnie sprawdzi się również przy dekorowaniu lukrem lub płynną czekoladą.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/pieguski

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej