1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Pieguski

Pieguski

pieguski ciasteczka wszystkiego słodkiego
pieguski ciasteczka wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Popularne ciasteczka pieguski z kawałkami czekolady 🍪 Chętnie dorzucam je do śniadaniówek moich dzieci jako słodki dodatek, który umili im czas spędzony w szkole. Idealne również do leniwej kawy w środku dnia, kiedy mam chwilę tylko dla siebie.

Połączenie mlecznej czekolady 🍫 z kruchym, rozpływającym się w ustach ciastem to duet, który mocno uzależnia. Złapiesz się na tym, że sięgasz po kolejne ciasteczka i nie możesz im się oprzeć. Prawdziwym łasuchom polecam upiec pieguski z podwójnej porcji ciasta 😉

Pieguski przygotujesz w łatwy i szybki sposób, a formowanie ciasteczek może okazać się świetną zabawą, w którą zaangażuje się cała rodzina. Lepienie zgrabnych kuleczek, które w piekarniku zamienią się w maślane cuda, to czysty relaks!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta

  • Krok 1

    Masło utrzyj z cukrem, dodaj dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz pozostałe suche składniki. Na końcu dodaj drobno posiekaną mleczną czekoladę.

    na blacie składniki do przygotowania ciasteczek piegusek, posiekana czekolada na drewnianej desce
  • Krok 2

    Łyżeczką nakłądaj ciasto, formuj w kulki, po czym lekko je splaszczaj na blasze.

    Wstaw do nagrzanego piekarnika do 190°C i piecz około 12 minut do zrumienienia.

     

     

    na blasze wilton do ciasteczek przygotowane pieguski przed pieczeniem
  • Magda poleca

    Blacha wentylowana do pieczenia marki Wilton wykonana w systemie Recipe Right Air, dzięki któremu ciepło równomiernie rozprowadza się po blaszce. Powłoka adhezyjna sprawia, że pod wypieki nie trzeba wykładać papieru do pieczenia, a to wszystko bez przywierania. Z blachą wentylowaną Wilton pieczenie ciasteczek jest bajecznie proste!

  • Krok 3

    Upieczone ciasteczka przełóż na kratkę. Kiedy całkowicie wystygną przełóż do szczelnego pojemnika.

    na kratce upieczone ciasteczka pieguski z czekoladą
  • Może się przydać

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek sprawia, że wypieki szybko stygną i nie zaparzają się, dzięki równomiernemu dopływowi powietrza. Świetnie sprawdzi się również przy dekorowaniu lukrem lub płynną czekoladą.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/pieguski

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej