1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort Kutia z makiem

Tort Kutia z makiem

tort kutia z makiem na biszkopcie z makiem i płatkami migdałów, przełożony kremem śmietankowym z miodem i płatkami migdałów i udekorowany płatkami migdałów i gwiazdkami z białej czekolady - Wszystkiego Słodkiego
tort kutia z makiem na biszkopcie z makiem i płatkami migdałów, przełożony kremem śmietankowym z miodem i płatkami migdałów i udekorowany płatkami migdałów i gwiazdkami z białej czekolady - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Tort kutia to przepis na pyszny tort z makiem i śmietankowym kremem z serka mascarpone i miodu. Warstwy kremu przełożone są prażonymi migdałami - taka chrupkość wspaniale komponuje się z kremowym nadzieniem i delikatnym biszkoptem. Tort wygląda bardzo okazale, będzie przepiękną ozdobą każdego stołu. Polecam! 🎄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu do tortu kutia z makiem:

  • Krok 1

    W rondelku rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 2

    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać
  • Krok 3

    Białka ubij na pianę, pod koniec dodając stopniowo - łyżka po łyżce - cukier. Kiedy piana będzie już błyszcząca i sztywna, zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie mak i migdały.

  • Krok 4

    Na koniec wlej cienką strużką przestudzone masło.

  • Krok 5

    Masę przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź.

  • Krok 6

    Wystudzone ciasto przekrój na 3 blaty.

Krem śmietankowy:

  • Krok 7

    Na suchej patelni upraż płatki migdałów.

  • Krok 8

    Miód przełóż do garnuszka i podgrzej, płynny odstaw do przestudzenia.

  • Krok 9

    Przestudzony miód zmiksuj z serkiem mascarpone. W osobnej misce ubij śmietankę i pod koniec ubijania dodaj zmiksowany serek z miodem.

  • Może się przydać

    Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.

    Może się przydać
  • Krok 10

    Dołóż połowę porcji uprażonych płatków migdałów i wymieszaj, resztę zostaw do dekoracji.

Przełożenie tortu Kutia z makiem:

  • Krok 11

    Kremem przełóż blaty biszkoptu i odstaw na kilka godzin do lodówki, by krem odpowiednio stężał.

  • Krok 12

    Przed podaniem, tort udekoruj uprażonymi płatkami migdałów i gwiazdkami z białej czekolady.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-kutia-z-makiem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej