1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Makowce i ciasta z makiem
  4. Seromak

Seromak

dwa kawałki ciasta seromak na talerzykach polane lukrem i posypane posypką Biała fantazja - Wszystkiego Słodkiego
dwa kawałki ciasta seromak na talerzykach polane lukrem i posypane posypką Biała fantazja - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Sernik z makowcem, a może makowiec z sernikiem? 😊 Bez względu na to, którą z jego części lubisz najbardziej, seromak to świetna propozycja bożonarodzeniowego deseru. Ciasto na długo zachowuje świeżość, dlatego nawet przygotowane dzień przed wigilią, spokojnie dotrwa do końca świąt (o ile wcześniej nie zostanie zjedzone przez gości). 😉

Warstwę makową możesz przygotować z gotowej masy makowej lub jej wersji domowej, zaś poszukując w sklepie składników do części sernikowej pamiętaj, aby sięgać po twaróg najwyższej jakości. Koniecznie o zwartej konsystencji, nie zaś wodnistej.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta kruchego na seromak:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

    prostokątna forma do pieczenia z odpinanym rantem wyłożona papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Szeroki wybór form do pieczenia z odpinanym rantem znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

  • Krok 2

    Wymieszaj mąkę pszenną, mielone migdały, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Następnie dodaj zimne masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Zagnieć szybko na jednolitą masę.

    w misie robota kuchennego bosch składniki na kruche ciasto: cukier puder, mąka, mielone migdały, masło i żółtka, obok miseczka z białkami jaj oraz forma do pieczenia
  • Krok 3

    Ciastem wylep dno formy. Wstaw do piekarnika i piecz przez około15 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

    kruche ciasto z mielonymi migdałami wyłożone do formy do pieczenia

Masa makowa:

  • Krok 4

    Mak ugotuj na mleku.

    na płycie kuchenki rondelek z makiem zagotowanym z mlekiem
  • Krok 5

    Odciśnij dokładnie w gazie lub drobnym sicie. Przełóż do malaksera, dodaj masło i zmiksuj na gładką masę.

    w malakserze mak zmiksowany z masłem
  • Krok 6

    Orzechy i migdały posiekaj na małe kawałki, rodzynki zaparz wrzątkiem.

    w malakserze bosch posiekane na małe kawałki orzechy włoskie oraz migdały
  • Krok 7

    Do masy makowej dodaj miód, cukier, jajko, ekstrakt migdałowy, rodzynki oraz posiekane migdały i orzechy. Dokładnie wymieszaj.

    w szklanej misce masa makowa wymieszana z bakaliami, obok opakowanie ekstraktu migdałowego dr. oetkera oraz upieczone kruche ciasto w formie do pieczenia
  • Magda poleca

    Naturalny i intensywny ekstrakt z migdałów świetnie sprawdzi się do aromatyzowania ciast, deserów, sosów i napojów. Nie zawiera alkoholu!

  • Krok 8

    Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj je do wystudzonej masy makowej. Przełóż na ciasto.

    masa makowa w szklanej misce z dodanymi ubitymi białkami, obok opakowanie ekstraktu migdałowego dr. oetkera oraz upieczone kruche ciasto w formie do pieczenia

Masa serowa:

  • Krok 9

    Do misy przełóż wszystkie składniki na masę serową i krótko zmiksuj do połączenia składników.

    w misie robota kuchennego bosch składniki na masę serową do ciasta seromak, obok forma z wyłożoną na kruche ciasto warstwą makową
  • Krok 10

    Masę serową przelej na warstwę makową.

    w formie do pieczenia masa serowa wylana na warstwę makową
  • Krok 11

    Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C i piecz ciasto przez około 50-60 minut. Upieczony seromak pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przygotuj lukier.

    w formie z odpinanym rantem upieczony seromak
  • Krok 12

    Do miseczki przesiej cukier puder, wyciśnij sok z cytryny i przelej wrzątek. Dokładnie wymieszaj.

    Wylej lukier na ostudzony seromak i udekoruj posypką. Smacznego!

    w miseczce lukier do polania ciasta seromak
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/seromak

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej