1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Makowiec bezglutenowy

Makowiec bezglutenowy

kruche ciasto, masa makowa, orzechy włoskie
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Kruche ciasto, orzechy i makowa masa z wanilią. Odkryj przepis na pyszny makowiec bez glutenu. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Dno formy o średnicy 20 cm wylóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i wysyp maką kokosową. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

     

  • Krok 2

    Do miski wsyp mąkę migdałową i kokosową, cukier z wanilią bez glutenu, proszek do pieczenia bez glutenu. siemię lniane, jajko,wodę, sól, roztopione masło i zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto rozłóż równomiernie na dnie i bokach formy kształtując ok 3cm brzeg. 

  • Krok 3

    Przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp fasolę do obciążenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez ok 10-15 min. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i zdejmij papier z fasolą. Nie wyłączaj piekarnika.

Masa makowa:

  • Krok 4

    Mak zalej wrzątkiem i odstaw do ostudzenia. 

  • Krok 5

    Ostudzony mak odcedź mocno na sicie, przełóż do miski. Dodaj cukier, cukier z wanilią bez glutenu, skórkę i sok z cytryny, rodzynki, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.

  • Krok 6

    Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj do masy makowej. 

  • Krok 7

    Masę wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj i ułóż orzechy.

  • Krok 8

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20 min. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej