1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Makowce i ciasta z makiem
  4. Seromakowiec z migdałami

Seromakowiec z migdałami

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Seromakowiec z migdałami to fantazyjne połączenie sernika i makowca. Osobiście przepadam zarówno za sernikiem jak i makowcem, więc często trudno jest mi się zdecydować na jeden wybór. Połączenie obu to strzał w dziesiątkę. Gotowe ciasto jest lekko wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Ponadto uprażone migdały, którymi pokryta jest jego górna warstwa nadają mu jeszcze lepszego smaku. :) Polecam na święta! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

  • Krok 2

    Mąkę pszenną, proszek do pieczenia wymieszaj razem. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka i kwaśną śmietanę.

  • Krok 3

    Ciasto szybko zagnieć, zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki.

  • Krok 4

    Formę wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut.

  • Krok 5

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Masa makowa:

  • Krok 1

    Zmielony mak ugotuj w mleku.

  • Krok 2

    Dodaj rozpuszczone masło, miód, cukier, cukier ze skórką pomarańczową, ekstrakt migdałowy, żółtko i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw do przestudzenia.

  • Krok 3

    Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj je do masy makowej.

  • Krok 4

    Całość przełóż na ostudzone ciasto kruche i wyrównaj.

Masa serowa:

  • Krok 1

    Jajka utrzyj z cukrem. Następnie partiami dodawaj masę twarogową oraz ekstrakt migdałowy, kwaśną śmietanę, mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone masło.

  • Krok 2

    Masę serową rozłóż na masie makowej i wyrównaj.

  • Krok 3

    Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C i piecz seromakowiec przez około 70 minut.

  • Krok 4

    Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i tak pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia.

Dekoracja:

  • Krok 1

    Czekoladę pokrój i przełóż ją razem ze śmietanką do miski, nad garnkiem z gotującą się wodą.

  • Krok 2

    Podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok 3

    Polewę rozsmaruj na wystudzonej masie serowej i posyp ją uprażonymi płatkami migdałów.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej