Ciasto migdałowe z gruszkami



Ciasto migdałowe z gruszkami 🍐 to pyszne, szybkie i lekkie ciasto do codziennej kawy. Oprócz migdałów do ciasta użyłam także maku, który urozmaicił ten dość uniwersalny przepis. Spróbuj i daj znać, jak Ci smakowało! 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta migdałowego z gruszkami:
-
Krok 1
Formę o wymiarach 31 x 21 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do 175°C. Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój na plastry.
-
Może się przydać
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Back Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)
-
Krok 2
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i migdałami. Do drugiej miski wbij jajka i ubij je z cukrem pudrem na puch. Cały czas ubijając, cienką strużką dolej olej, po czym dodaj mąkę z proszkiem i migdałami i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj mak.
-
Krok 3
Ciasto przełóż do formy i na wierzchu poukładaj pokrojone gruszki.
-
Krok 4
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40 minut. Gotowe ciasto wystudź. Możesz posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Porada:
⭐ Jeśli masz trudności, żeby kupić mielone migdały, to możesz wziąć całe i zmielić je np. w młynku do kawy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/ciasto-migdalowe-z-gruszkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze