1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Makowce i ciasta z makiem
  4. Makowiec z bezą

Makowiec z bezą

makowiec z bezą na kruchym cieście wszystkiego słodkiego
makowiec z bezą na kruchym cieście wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Domowa masa makowa jest prostsza w przygotowaniu, niż Ci się wydaje! Pełna orzechów i rodzynek, o świątecznym aromacie pomarańczy 🎄Pokuś się o jej zrobienie i upiecz makowiec z bezą!

Wilgotny, na delikatnym kruchym cieście. Przykryty delikatną bezą, która do złudzenia przypomina zimową, śnieżną kołderkę ❄️Świąteczny klasyk, którego nie może zabraknąć na Twoim stole!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Lurpak oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Masa makowa

  • Krok 1

    Mleko zagotuj z cukrem, pod koniec dodaj mielony mak oraz ekstrakt naturalny, wymieszaj. Odstaw pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.

    w garnku masa makowa, na blacie ekstrakt naturalny pomarańczowy Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Orzechy posiekaj na drobne kawałki, rodzynki sparz wrzątkiem.

    na blacie bakalie Bakal do makowca z bezą
  • Krok 3

    Do wystudzonej masy makowej wmieszaj bakalie oraz żółtka i jajka.

    w misce domowa masa makowa

Kruchy spód

  • Krok 4

    Mąkę i cukier puder przesiej do miski, dodaj sól, masło i żółtka (białka odłóż do bezy). Wszystkie skłądniki zagnieć krótko na jednolite ciasto.

    na blacie masło Lurpak i pozostałe składniki na kruchy spód do ciasta
  • Krok 5

    Dno formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż zagniecione ciasto.

    w dużej formie prostokątnej wyłożony kruchy spód do makowca
  • Krok 6

    Piecz w rozgrzanym piekarniku do180°C około 18 minut.

    w formie upieczony spód do makowca z bezą
  • Krok 7

    Na upieczony spód wyłóż masę makową i wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35 minut.

     

    w formie nieupieczony makowiec z bezą

Beza

  • Krok 8

    Pod koniec pieczenia możesz zacząć ubijać białka. Najpierw podbij same białka. Kiedy zaczną robić się białe i puszyste zacznij dodawać stopniowo cukier. Bezę ubijaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

    w misie ubijana beza do makowca
  • Krok 9

    Ubitą bezę wyłóż na ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz około 30 minut.*

    w formie nieupieczony makowiec z bezą

* Jeśli lubisz przesuszoną - nie piankową i wilgotną wersję bezy, możesz wydłużyć czas pieczenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/makowiec-z-beza

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej