Makowiec z bezą
Domowa masa makowa jest prostsza w przygotowaniu, niż Ci się wydaje! Pełna orzechów i rodzynek, o świątecznym aromacie pomarańczy 🎄Pokuś się o jej zrobienie i upiecz makowiec z bezą!
Wilgotny, na delikatnym kruchym cieście. Przykryty delikatną bezą, która do złudzenia przypomina zimową, śnieżną kołderkę ❄️Świąteczny klasyk, którego nie może zabraknąć na Twoim stole!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Masa makowa
-
Krok 1
Mleko zagotuj z cukrem, pod koniec dodaj mielony mak oraz ekstrakt naturalny, wymieszaj. Odstaw pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
-
Krok 2
Orzechy posiekaj na drobne kawałki, rodzynki sparz wrzątkiem.
-
Krok 3
Do wystudzonej masy makowej wmieszaj bakalie oraz żółtka i jajka.
Kruchy spód
-
Krok 4
Mąkę i cukier puder przesiej do miski, dodaj sól, masło, żółtka i pastę z wanilią (białka odłóż do bezy). Wszystkie składniki zagnieć krótko na jednolite ciasto.
-
Krok 5
Dno formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż zagniecione ciasto.
-
Krok 6
Piecz w rozgrzanym piekarniku do180°C około 18 minut.
-
Krok 7
Na upieczony spód wyłóż masę makową i wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35 minut.
Beza
-
Krok 8
Pod koniec pieczenia możesz zacząć ubijać białka. Najpierw podbij same białka. Kiedy zaczną robić się białe i puszyste zacznij dodawać stopniowo cukier. Bezę ubijaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
-
Krok 9
Ubitą bezę wyłóż na ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz około 30 minut.*
* Jeśli lubisz przesuszoną - nie piankową i wilgotną wersję bezy, możesz wydłużyć czas pieczenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/makowiec-z-beza |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze