Makowa krówka
 
                 
                 
    Jeśli krówki - to ciągutki, czy kruche? 🐮Jaka jest Wasza ulubiona wersja tych karmelowych cukierków?
Moja to krówki ukryte w puszystym kremie ze śmietanki i mascarpone, pomiędzy biszkoptowymi blatami z makiem. Dodatkowej słodyczy dodaje przełożenie z kajmaku i lekko słonego serka typu philadelphia 🥰
Wierzch mlecznej krówki posypałam prażonymi płatkami migdałów - przyjemnie chrupią i są prostą, efektowną dekoracją 😊
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
|  |  |  | 
Biszkopt z makiem
- 
    
    
    
    Krok 1Płatki migdałów posiekaj na piasek. Spód formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. ![]()  
- 
    
    
    
    Krok 2Jajka z cukrem ubij na jasną, puszystą masę, pod koneic dodaj cukier z wanilią. ![w misie miksera ubijana masa jajeczna, cukier z wanilią dr. oetkera]()  
- 
    
    
    
    Krok 3Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, makiem i migdałami. ![w misce suche składniki na biszkopt z makiem obok proszek do pieczenia]()  
- 
    
    
    
    Krok 4Zmniejsz obroty i wmieszaj delikatnie suche składniki. ![w robocie kuchennym bosch ubijana masa jajeczna, w miseczce mąka, mąka z makiem i proszek do pieczenia]()  
- 
    
    
    
    Krok 5Ciasto przełóż do formy. ![w dużej blaszce biszkopt makowy przed pieczeniem]()  
- 
    
    
    
    Krok 6Piecz 45 minut w 170°C. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. ![upieczony w formie biszkopt z makiem]()  
- 
    
    
    
    Krok 7Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Nasącz przygotowanym ponczem. ![przekrojony na dwa blaty biszkopt z makiem obok poncz z ekstraktem waniliowym Dr.Oetkera]()  
Do przełożenia
- 
    
    
    
    Krok 8Serek z kajmakiem zmiksuj do połączenia składników. ![w miseczce zmiksowany kajmak z serkiem śmietankowym obok mikser ręczny bosch]()  
- 
    
    
    
    Krok 9Dolny biszkopt nasącz ponczem i posmaruj równomiernie połową kremu kajmakowego. ![posmarowany biszkopt masą kajmakową z serkiem]()  
Krem mascarpone z krówkami
- 
    
    
    
    Krok 10Krówki pokrój na drobne kawałki. Śmietankę ubij z serkiem mascarpone, pod koniec dodając śmietan fixy wymieszane z przesianym cukrem pudrem. ![w robocie kuchennym bosch ubijana śmietanka obok śmietan fixy dr.Oetkera i pokrojone krówki]()  
- 
    
    
    
    Krok 11Do kremu wmieszaj krówki. Biszkopt przełóż połową porcji kremu. ![w blaszce ciasto posmarowane kremem śmietankowym z kawałkami krówek]()  
- 
    
    
    
    Krok 12Przykryj drugim biszkoptem, rozsmaruj pozostałą część masy kajmakowej. ![duża forma ciasta posmarowana masą kajmakową]()  
- 
    
    
    
    Krok 13Rozsmaruj pozostałą porcję kremu. Przed podaniem posyp uprażonymi płatkami migdałów i srebrnymi perełkami. ![ciasto makowa krówka na dużą blachę w formie]()  
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/makowa-krowka | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
 
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                                                 
                    
                                                                                                 
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                
                                    
Komentarze