1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Makowce i ciasta z makiem
  4. Makowa krówka

Makowa krówka

ciasto makowa krówka wszystkiego słodkiego
ciasto makowa krówka wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jeśli krówki - to ciągutki, czy kruche? 🐮Jaka jest Wasza ulubiona wersja tych karmelowych cukierków?

Moja to krówki ukryte w puszystym kremie ze śmietanki i mascarpone, pomiędzy biszkoptowymi blatami z makiem. Dodatkowej słodyczy dodaje przełożenie z kajmaku i lekko słonego serka typu philadelphia 🥰

Wierzch mlecznej krówki posypałam prażonymi płatkami migdałów - przyjemnie chrupią i są prostą, efektowną dekoracją 😊

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Bakal.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt z makiem

  • Krok 1

    Płatki migdałów posiekaj na piasek. Spód formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Jajka z cukrem ubij na jasną, puszystą masę, pod koneic dodaj cukier z wanilią.

    w misie miksera ubijana masa jajeczna, cukier z wanilią dr. oetkera
  • Krok 3

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, makiem i migdałami.

    w misce suche składniki na biszkopt z makiem obok proszek do pieczenia
  • Krok 4

    Zmniejsz obroty i wmieszaj delikatnie suche składniki.

    w robocie kuchennym bosch ubijana masa jajeczna, w miseczce mąka, mąka z makiem i proszek do pieczenia
  • Krok 5

    Ciasto przełóż do formy.

     
    w dużej blaszce biszkopt makowy przed pieczeniem
  • Krok 6

    Piecz 45 minut w 170°C. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

    upieczony w formie biszkopt z makiem
  • Krok 7

    Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Nasącz przygotowanym ponczem.

    przekrojony na dwa blaty biszkopt z makiem obok poncz z ekstraktem waniliowym Dr.Oetkera

Do przełożenia

  • Krok 8

    Serek z kajmakiem zmiksuj do połączenia składników.

    w miseczce zmiksowany kajmak z serkiem śmietankowym obok mikser ręczny bosch
  • Krok 9

    Dolny biszkopt nasącz ponczem i posmaruj równomiernie połową kremu kajmakowego.

    posmarowany biszkopt masą kajmakową z serkiem

Krem mascarpone z krówkami

  • Krok 10

    Krówki pokrój na drobne kawałki. Śmietankę ubij z serkiem mascarpone, pod koniec dodając śmietan fixy wymieszane z przesianym cukrem pudrem.

    w robocie kuchennym bosch ubijana śmietanka obok śmietan fixy dr.Oetkera i pokrojone krówki
  • Krok 11

    Do kremu wmieszaj krówki. Biszkopt przełóż połową porcji kremu.

    w blaszce ciasto posmarowane kremem śmietankowym z kawałkami krówek
  • Krok 12

    Przykryj drugim biszkoptem, rozsmaruj pozostałą część masy kajmakowej.

    duża forma ciasta posmarowana masą kajmakową
  • Krok 13

    Rozsmaruj pozostałą porcję kremu. Przed podaniem posyp uprażonymi płatkami migdałów i srebrnymi perełkami.

    ciasto makowa krówka na dużą blachę w formie
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/makowa-krowka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej