1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Napoje
  4. Kompot rabarbarowy z nutą wanilii

Kompot rabarbarowy z nutą wanilii

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Kompot to tradycyjny napój, podawany przede wszystkim do letnich obiadów i deserów, który już na stałe wpisał się w nasze polskie menu.  Jego przygotowanie to doskonały sposób na wykorzystanie świeżych owoców, jakich nadwyżka nam zostanie w kuchni. :) Wczesnym latem, popularne są przede wszystkim kompoty z truskawek czy właśnie z rabarbaru. Kompoty ze świeżych owoców możesz robić od początku lata aż do późnej jesieni, wraz z porą dojrzewania kolejnych gatunków owoców.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Rabarbar umyj, odetnij końce, nie obieraj i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Wrzuć do garnka i wymieszałaj z cukrem, po czym ustaw na dużej mocy palnika. Podgrzewaj, jednocześnie mieszając, aż rabarbar puści sok i nieco zmięknie (około 3-4 minuty). 

  • Krok 2

    Następnie dodaj wodę i cukier z wanilią. Całość zagotuj i na koniec dodaj sok z cytryny.

  • Krok 3

    Jeśli kompot będzie wydawał się jeszcze za kwaśny, dodaj cukru do smaku. 

  • Krok 4

    Po zagotowaniu kompot wystudż, odcedź z rabarbaru i schłodź. Do dzbanka przed podaniem wrzuć kostki lodu. W zależności od upodobań, możesz dodać do kompotu także plastry cytryny, pomarańczy, kawałki truskawek lub liście mięty.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej