Kompot rabarbarowy z nutą wanilii


Kompot to tradycyjny napój, podawany przede wszystkim do letnich obiadów i deserów, który już na stałe wpisał się w nasze polskie menu. Jego przygotowanie to doskonały sposób na wykorzystanie świeżych owoców, jakich nadwyżka nam zostanie w kuchni. :) Wczesnym latem, popularne są przede wszystkim kompoty z truskawek czy właśnie z rabarbaru. Kompoty ze świeżych owoców możesz robić od początku lata aż do późnej jesieni, wraz z porą dojrzewania kolejnych gatunków owoców.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Rabarbar umyj, odetnij końce, nie obieraj i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Wrzuć do garnka i wymieszałaj z cukrem, po czym ustaw na dużej mocy palnika. Podgrzewaj, jednocześnie mieszając, aż rabarbar puści sok i nieco zmięknie (około 3-4 minuty).
-
Krok 2
Następnie dodaj wodę i cukier z wanilią. Całość zagotuj i na koniec dodaj sok z cytryny.
-
Krok 3
Jeśli kompot będzie wydawał się jeszcze za kwaśny, dodaj cukru do smaku.
-
Krok 4
Po zagotowaniu kompot wystudż, odcedź z rabarbaru i schłodź. Do dzbanka przed podaniem wrzuć kostki lodu. W zależności od upodobań, możesz dodać do kompotu także plastry cytryny, pomarańczy, kawałki truskawek lub liście mięty.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze