Napoje

Kompot rabarbarowy z nutą wanilii

kompot rabarbarowy z nutą wanilii, kostkami lodu i miętą

Kompot rabarbarowy z nutą wanilii

  • 00:30
  • 8
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:30
8
Łatwy

Kompot to tradycyjny napój, podawany przede wszystkim do letnich obiadów i deserów, który już na stałe wpisał się w nasze polskie menu.  Jego przygotowanie to doskonały sposób na wykorzystanie świeżych owoców, jakich nadwyżka nam zostanie w kuchni. :) Wczesnym latem, popularne są przede wszystkim kompoty z truskawek czy właśnie z rabarbaru. Kompoty ze świeżych owoców możesz robić od początku lata aż do późnej jesieni, wraz z porą dojrzewania kolejnych gatunków owoców.

Składniki

Składniki:
  • 1 kg rabarbaru (możliwie jak najbardziej różowego)
  • 15 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka Cukru z wanilią Dr. Oetkera
  • 2,5 l wody mineralnej
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wskazówki

Kompot rabarbarowy z nutą wanilii

Krok 1

Rabarbar umyj, odetnij końce, nie obieraj i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Wrzuć do garnka i wymieszałaj z cukrem, po czym ustaw na dużej mocy palnika. Podgrzewaj, jednocześnie mieszając, aż rabarbar puści sok i nieco zmięknie (około 3-4 minuty). 

Krok 2

Następnie dodaj wodę i cukier z wanilią. Całość zagotuj i na koniec dodaj sok z cytryny.

Krok 3

Jeśli kompot będzie wydawał się jeszcze za kwaśny, dodaj cukru do smaku. 

Krok 4

Po zagotowaniu kompot wystudż, odcedź z rabarbaru i schłodź. Do dzbanka przed podaniem wrzuć kostki lodu. W zależności od upodobań, możesz dodać do kompotu także plastry cytryny, pomarańczy, kawałki truskawek lub liście mięty.

Składniki
Składniki:
  • 1 kg rabarbaru (możliwie jak najbardziej różowego)
  • 15 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka Cukru z wanilią Dr. Oetkera
  • 2,5 l wody mineralnej
  • 2 łyżki soku z cytryny
Napoje ->

Przepisy z kategorii Napoje

Wszystkiego słodkiego
01:00
10
Łatwy
Kompot z jabłek
Wszystkiego słodkiego
00:30
4
Łatwy
Grzane wino