1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Napoje
  4. Adwokat (ajerkoniak) z wanilią

Adwokat (ajerkoniak) z wanilią

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Adwokat z wanilią zwany też ajerkoniakiem- zachęcam Was do przygotowania samodzielnie tego pysznego likieru jajecznego. Ten smak nie umywa się do kupnego. Przyrządzenie go to ogromna satysfakcja oraz okazja do zaprezentowania likieru gościom w tym świątecznym okresie. Próbować go możecie już kolejnego dnia.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Mleko przelej do garnka i zagotuj. Przykryj i odstawiłam do wystudzenia. 

  • Krok 2

    Kiedy mleko już wystygnie, rozetnij laskę wanilii wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka. Utrzyj żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii  na jasny, puszysty krem. 

  • Krok 3

    Przygotowany kogel-mogel połącz z mlekiem, mieszając do całkowitego połączenia się składników. 

  • Krok 4

    Na samym końcu bardzo cienką stróżką wlewaj spirytus, cały czas miksując na wolnych obrotach. Pamiętaj, by robić to stopniowo i wolno, aby uniknąć zważenia. Adwokat następnego dnia zgęstnieje i nabierze odpowiedniej, kremowej konsystencji.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej