1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Napoje
  4. Lemoniada grapefruitowa z wanilią i rozmarynem

Lemoniada grapefruitowa z wanilią i rozmarynem

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Lemoniada grapefruitowa z wanilią i rozmarynem to moja alternatywa dla klasycznej lemoniady. Jest łatwa w przygotowaniu i wspaniale orzeźwia. Propozycja, którą przygotowałam zawiera Prosecco ale jeśli wolisz wersję bezalkoholową wystarczy zastąpić je wodą gazowaną. Lemoniada wygląda kusząco i wybornie smakuje!

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Syrop waniliowo-rozmarynowy

  • Krok 1

    Wodę z cukrem umieść w rondelku, dodaj pocięte gałązki rozmarynu.

    rondel z cukrem, woda i rozmaryn
  • Krok 2

    Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i włóż do wody z cukrem, rondel ustaw na średniej mocy palnika i doprowadź całość do zagotowania (nie mieszaj). Zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze ok. 15 min, aż syrop zgęstnieje i naciągnie aromatem wanilii i rozmarynu, po ugotowaniu przecedź przez sitko.

    laska wanilii

Lemoniada

  • Krok 3

    Z grapefruitów i cytryny wyciśnij sok do dzbanka, dodaj wodę (w wersji bezalkoholowej może być gazowana) i syrop waniliowo–rozmarynowy. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Schłodzoną lemoniadę rozlej do 3/4 wysokości szklanek wypełnionych kostkami lodu, uzupełnij prosecco i udekoruj grapefruitem i rozmarynem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej