Jagodowo - kokosowy sernik na zimno


💜 Jagodowo-kokosowy sernik na zimno to bardzo prosty w przygotowaniu, niebanalny przepis na letni deser! Delikatny w konsystencji serniczek na spodzie z prażonych wiórków kokosowych. Jego przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu dlatego łatwo go zrobić nie tylko na weekend ale też do codziennej kawy.
A jeśli zechcesz odmiany zamień jagody na czarne porzeczki czy maliny ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód:
-
Krok 1
Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem i podpraż na suchej patelni na złoty kolor często mieszając (odłóż 2 łyżki wiórków do dekoracji).
-
Krok 3
Herbatniki pokrusz w blenderze na piasek. Wiórki kokosowe i herbatniki wymieszaj z roztopionym masłem.
-
Krok 4
Wysyp równomiernie do formy i dociśnij aby utworzyć spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania warstwy jagodowej.
Warstwa jagodowa:
-
Krok 5
Jagody wsyp do wysokiego naczynia, dodaj sok z cytryny i cukier a następnie zblenduj aż całość będzie dobrze rozdrobniona.
-
Krok 6
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.
-
Krok 7
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno a następnie delikatnie ale dokładnie połącz z musem jagodowym.
-
Krok 8
Namoczoną żelatynę odsącz i rozpuść w mikrofalówce lub w rondelku (nie zagotuj). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy jagodowej wymieszaj a następnie połącz szybko z resztą masy. Całość wylej do formy na wcześniej przygotowany spód. Odstaw do lodówki do stężenia.
Warstwa kokosowa:
-
Krok 9
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.
-
Krok 10
Schłodzone mleko kokosowe otwórz i wybierz z puszki powstałą śmietankę (gęsta część).Dodaj cukier puder i zmiksuj na najwyższych obrotach miksera aż całość będzie napowietrzona i puszysta.
Żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub rondelku (nie gotuj), a następnie dodaj ok 2-3 łyżki masy kokosowej, wymieszaj a potem połącz szybko z resztą masy.
-
Krok 11
Wyłóż całość równomiernie na warstwie jagodowej, posyp na wierzchu świeżymi jagodami i lekko je dociśnij.
Odstaw do stężenia na ok 2 h. Przed podaniem wierzch możesz posypać odłożonymi wcześniej prażonymi wiórkami kokosowymi.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze