Jagodowo - kokosowy sernik na zimno



馃挏 Jagodowo-kokosowy sernik na zimno to bardzo prosty w przygotowaniu, niebanalny przepis na letni deser! Delikatny w konsystencji serniczek na spodzie z pra偶onych wiórków kokosowych. Jego przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu dlatego 艂atwo go zrobi膰 nie tylko na weekend ale te偶 do codziennej kawy. Je艣li zechcesz odmiany zamie艅 jagody na czarne porzeczki, czy maliny. 鉂わ笍
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu sernika na zimno:
-
Krok 1
Form臋 o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Papier do pieczenia to podstawowy produkt w ka偶dej kuchni. Pasuje do ka偶dego rodzaju blach czy tortownic, a dzi臋ki silikonowej pow艂oce Twoje wypieki nie b臋d膮 przywiera膰 do formy. Papier wykorzystasz r贸wnie偶 do przykrycia wypiek贸w, aby zapobiec ich przypalaniu.
-
Krok 2
Wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem i podpra偶 na suchej patelni na z艂oty kolor cz臋sto mieszaj膮c (od艂ó偶 2 艂y偶ki wiórków do dekoracji).
-
Krok 3
Herbatniki pokrusz w blenderze na piasek. Wiórki kokosowe i herbatniki wymieszaj z roztopionym mas艂em.
-
Krok 4
Wysyp równomiernie do formy i doci艣nij aby utworzy膰 spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania warstwy jagodowej.
Warstwa jagodowa sernika:
-
Krok 5
Jagody wsyp do wysokiego naczynia, dodaj sok z cytryny i cukier a nast臋pnie zblenduj a偶 ca艂o艣膰 b臋dzie dobrze rozdrobniona.
-
Krok 6
Listki 偶elatyny namocz w zimnej wodzie.
-
呕elatyna w listkach Dr. Oetkera
呕elatyna w listkach ceniona przez ekspert贸w. 艁atwo rozpuszcza si臋 w zimnych i ciep艂ych p艂ynach, nie pozostawiaj膮c grudek. Idealna do s艂odkich i s艂onych potraw. Opakowanie zawiera 6 listk贸w 呕elatyny na 500 ml p艂ynu.
-
Krok 7
Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubij na sztywno a nast臋pnie delikatnie ale dok艂adnie po艂膮cz z musem jagodowym.
-
Krok 8
Namoczon膮 偶elatyn臋 ods膮cz i rozpu艣膰 w mikrofalówce lub w rondelku (nie gotuj). Do rozpuszczonej 偶elatyny dodaj 2-3 艂y偶ki masy jagodowej wymieszaj a nast臋pnie po艂膮cz szybko z reszt膮 masy. Ca艂o艣膰 wylej do formy na wcze艣niej przygotowany spód. Odstaw do lodówki do st臋偶enia.
Warstwa kokosowa sernika:
-
Krok 9
Listki 偶elatyny namocz w zimnej wodzie.
-
Krok 10
Sch艂odzone mleko kokosowe otwórz i wybierz z puszki powsta艂膮 艣mietank臋 (g臋sta cz臋艣膰). Dodaj cukier puder i zmiksuj na najwy偶szych obrotach miksera a偶 ca艂o艣膰 b臋dzie napowietrzona i puszysta.
呕elatyn臋 rozpu艣膰 w mikrofalówce lub rondelku (nie gotuj), a nast臋pnie dodaj ok. 2-3 艂y偶ki masy kokosowej, wymieszaj a potem po艂膮cz szybko z reszt膮 masy.
-
Krok 11
Wy艂ó偶 ca艂o艣膰 równomiernie na warstwie jagodowej, posyp na wierzchu 艣wie偶ymi jagodami i lekko je doci艣nij.
Odstaw do st臋偶enia na ok. 2 h. Przed podaniem wierzch mo偶esz posypa膰 od艂o偶onymi wcze艣niej pra偶onymi wiórkami kokosowymi.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-na-zimno/jagodowo-kokosowy-sernik-na-zimno |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze