1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki na zimno
  4. Jagodowo - kokosowy sernik na zimno

Jagodowo - kokosowy sernik na zimno

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

💜 Jagodowo-kokosowy sernik na zimno to bardzo prosty w przygotowaniu, niebanalny przepis na letni deser! Delikatny w konsystencji serniczek na spodzie z prażonych wiórków kokosowych. Jego przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu dlatego łatwo go zrobić nie tylko na weekend ale też do codziennej kawy.

A jeśli zechcesz odmiany zamień jagody na czarne porzeczki czy maliny ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

     

    Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    tortownica o śrenicy 3 cm wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

     

    Wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem i podpraż na suchej patelni na złoty kolor często mieszając (odłóż 2 łyżki wiórków do dekoracji).

    prażone wiórki kokosowe
  • Krok 3

     

    Herbatniki pokrusz w blenderze na piasek. Wiórki kokosowe i herbatniki wymieszaj z roztopionym masłem. 

    prażone wiórki kokosowe wymieszane z herbatnikami, masło
  • Krok 4

    Wysyp równomiernie do formy i dociśnij aby utworzyć spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania warstwy jagodowej.

    spód kokosowy na sernik na zimno jagodowo kokosowy

Warstwa jagodowa:

  • Krok 1

     

    Jagody wsyp do wysokiego naczynia, dodaj sok z cytryny i cukier a następnie zblenduj aż całość będzie dobrze rozdrobniona.

    jagody do warstwy jagodowej sernika na zimno
  • Krok 2

     

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.

    żelatyna w listkach r. Oetkera
  • Krok 3

     

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno a następnie delikatnie ale dokładnie połącz z musem jagodowym. 

    ubijanie śmietanki kremówki blenderem bosch MaxoMixx  MS8CM61X1
  • Krok 4

     

    Namoczoną żelatynę odsącz i rozpuść w mikrofalówce lub w rondelku (nie zagotuj). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy jagodowej wymieszaj a następnie połącz szybko z resztą masy. Całość wylej do formy na wcześniej przygotowany spód. Odstaw do lodówki do stężenia.

    warstwa jagodowa sernika na zimno

Warstwa kokosowa:

  • Krok 1

     

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.

    żelatyna w listkach Dr. Oetkera
  • Krok 2

     

    Schłodzone mleko kokosowe otwórz i wybierz  z puszki powstałą śmietankę (gęsta część).Dodaj cukier puder i zmiksuj na najwyższych obrotach miksera aż całość będzie napowietrzona i puszysta.

    Żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub rondelku (nie gotuj), a następnie dodaj ok 2-3 łyżki masy kokosowej, wymieszaj a potem połącz szybko z resztą masy.

    ubita śmietanka kokosowa mikserem ręcznym  Bosch MFQ4730
  • Krok 3

     

    Wyłóż całość równomiernie na warstwie jagodowej, posyp na wierzchu świeżymi jagodami i lekko je dociśnij.

    Odstaw do stężenia na ok 2 h. Przed podaniem wierzch możesz posypać odłożonymi wcześniej prażonymi wiórkami kokosowymi.

    wykładanie warstwy kokosowej na warstwę jagodową sernika na zimno

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej