1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Pascha wielkanocna na polskich świątecznych stołach zadomowiła się już na dobre. Ten przysmak pochodzi prawdopodobnie z Kresów Wschodnich. Kojarzy mi się ze świętami spędzanymi w rodzinnym gronie, dlatego nie może zabraknąć u mnie tego przepisu. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Pascha:

  • Krok 1

    Twaróg dokładnie odciśnij z wody przez gazę lub ściereczkę, a następnie dwukrotnie zmiel.

  • Krok 2

    Żółtka utarzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, a potem, nadal miksując, dodaj śmietanke. Naczynie z utartą masą ustaw nad parą wodną i dalej ubijaj przez około 10 minut. Masa powinna w tym czasie trochę zgęstnieć.

  • Krok 3

    Teraz zdejmij naczynie znad pary i nadal miksując, dodawaj porcjami miękkie masło, a następnie twaróg. Na koniec wmieszaj do masy posiekane migdały.

  • Krok 4

    Wyłóż duże sito gazą (może być też lniana ściereczka), umieść je nad większą miską tak, aby nie dotykało jej dna i przełóż do niego masę serową. Wstaw do lodówki na 12 godzin.

  • Krok 5

    Po tym czasie przełóż masę do formy, aby nadać jej kształt (możesz użyć formy lub miski o dowolnym kształcie, który chcesz uzyskać) i jeszcze na godzinę wstaw do lodówki.

  • Krok 6

    Gotową paschę wyłóż na talerz, odwracając formę do góry nogami i zdejmij z niej gazę. Polej ją sosem malinowym i udekoruj uprażonymi płatkami migdałów.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej