1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Sernik kokosowy z nerkowców z musem truskawkowym

Sernik kokosowy z nerkowców z musem truskawkowym

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Sernik kokosowy z nerkowców z musem truskawkowym to moja propozycja na umilenie sobie popołudnia. Sernik jest bezglutenowy i bezlaktozowy. Spód zrobiłam z daktyli, migdałów i wiórków kokosowych a kokosową masę z nerkowców dopełnia mus ze świeżych, słodkich truskawek.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Dzień wcześniej wstaw mleko kokosowe do lodówki, a orzechy nerkowca zalej wodą, przykryj talerzykiem i zostaw do namoczenia.

    orzechy nerkowca w miseczce
  • Krok 2

    Formę o średnicy 22cm wyłóż papierem do pieczenia.

    tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 3

    Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na ok 10-15 min do namoczenia.

    daktyle zalane gorącą wodą w miseczce
  • Krok 4

    Namoczone daktyle odcedź, umieść w malakserze, dodaj mielone migdały, wiórki kokosowe i zmiksuj na plastyczną, gęstą masę.

    orzechowa masa w malakserze
  • Krok 5

    Gotową masą wylep spód formy.

    tortownica wyłożona masą orzechową

Masa kokosowa z nerkowców:

  • Krok 1

    Puszki ze schłodzonym mlekiem kokosowym odwróć do góry nogami , otwórz puszkę , wylej wodę a powstałą śmietankę umieść w malakserze. Dodaj orzechy nerkowca, sok z cytryny, cukier, cukier z wanilią i miksuj całość do uzyskania jednolitej masy bez kawałków orzechów.

    orzechy nerkowca, mleko kokosowe w malakserze
  • Krok 2

    Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, odstaw na chwilę do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuść, wmieszaj do niej 3-4 łyżki masy z nerkowców a następnie przelej do reszty masy i dokładnie wymieszaj. Gotową masę kokosowo-orzechową wyłóż na wcześniej przygotowany spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na ok 2h do schłodzenia.

    sernik w tortownicy

Mus truskawkowy:

  • Krok 1

    Truskawki umyj, usuń szypułki i zblenduj razem z cukrem na puree.

    truskawki w miseczce
  • Krok 2

    Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuść, wmieszaj do niej 3-4 łyżki musu a następnie przelej do pozostałej części musu i wymieszaj.

    zmiksowane truskawki w misce i namoczone listki żelatyny w miseczce
  • Krok 3

    Gotowy mus truskawkowy wylej równomiernie na wierzch schłodzonego sernika i wstaw do lodówki na ok 3-4h do całkowitego schłodzenia.

    mus z truskawek w miseczce i sernik

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej