1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Sypana szarlotka z airfryer

Sypana szarlotka z airfryer

sypana szarlotka z airfryera
sypana szarlotka z airfryera
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Sypana szarlotka z airfryera – ekspresowa, przepyszna i pachnąca cynamonem!
Jeśli lubisz przepisy z kategorii „wrzuć, przesyp, zapomnij” – ta szarlotka jest dla Ciebie. Bez ucierania, bez miksera, bez stresu – tylko warstwowe układanie suchych składników i startych jabłek, a resztę robi magia… i Twój airfryer oczywiście🤘

Efekt? Delikatny, wilgotny środek pełen jabłkowego aromatu i maślana, lekko chrupiąca góra. To ciasto, które robi się prawie samo, a smakuje jak babciny klasyk – tylko szybciej i bez piekarnika. 

Gwarantuję: po pierwszym kęsie ta sypana szarlotka zniknie szybciej, niż zdążysz powiedzieć „airfryer”. 🍏✨

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Mąka Polka.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie mieszanki ciasta

  • Krok 1

    Do miski przesyp suche składniki i wymieszaj.

    na blacie suche składniki na szarlotkę sypaną
  • Krok 2

    Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno przykryj pierwszą warstwą suchych składników. Nasyp kilka łyżek, tak by pokryć spód.

    w robocie planetarnym bosch starte jabłka obok tortownica i masło kerrygold
  • Krok 3

    Nałóż warstwę startych jabłek (jabłka możesz je wymieszać z cynamonem). 

    w tortownicy warstwy startych jabłek na szarlotkę sypaną
  • Magda poleca

    Odkryj aromat, który rozgrzewa zmysły! 🌿 Ten wyjątkowy cynamon o intensywnym, słodko-korzennym smaku pochodzi z najlepszych plantacji w Indonezji. Idealny szczególnie do wypieków z jabłkami 🍎

  • Krok 4

    Na jabłka przesyp kolejną warstwę suchych składników i jabłek.

    w tortownicy sypana szarlotka przed pieczeniem
  • Krok 5

    Ostatnią warstwę jabłek przykryj pozostałą mieszanką ciasta. Na górze rozłóż pokrojone w nieduże plastry masło.

    warstwa z pokrojony masłem na górze szarlotki sypanej
  • Krok 6

    Piecz w airfryerze w 160°C i piecz około 40 minut, do zarumienienia się ciasta.

    upieczona sypana szarlotka w tortownicy
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/sypana-szarlotka-z-airrfyer

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej