Na warsztatach dowiesz się jak przygotować idealne ciasto na pierniczki i lukier królewski do ich udekorowania.
Opowiemy o sprawdzonych patentach na brak foremki, idealnie przygotowany lukier i co zrobić, aby dekorowanie było łatwiejsze.
Pokażemy także kilka prostych i szybkich sposobów na efektowne dekoracje pierniczków.
Czego możesz się nauczyć?
Warsztat poprowadzą

Piekę z zamiłowania do słodkości – dla rodziny, znajomych i dla siebie. Lubię zarówno klasyczne, jak i nowoczesne połączenia smakowe. Uwielbiam sprawiać innym przyjemność kawałkiem czegoś pysznego, co przywołuje najodleglejsze wspomnienia albo po prostu wspaniale smakuje i cieszy oko. Dlatego poza przygotowywaniem przepisów na wypieki lubię ich dekorowanie. Prawie od początku mojego cukierniczego zamiłowania towarzyszy mi aparat, dziś jest to moja druga pasja i nie wyobrażam już sobie przepisów bez fotografii. Od niedawna interesuję się także przepisami bezglutenowymi.

Moja pasja do pieczenia zrodziła się z miłości do jedzenia. Bardzo lubię rozkoszować się smakami, zarówno nowymi, jak i tymi, do których regularnie powracam. Jedzenie łączę ze wspomnieniami, danymi chwilami, ale również uczuciami. Mam przepisy na poprawę humoru, rozgrzewające, kojące, na pogodę i niepogodę. W wypiekach cenię sobie prostotę i klasykę. Choć fascynują mnie nowoczesne desery, będące na pograniczu dzieł sztuki i tak serce oddałam tradycyjnym ciastom. Uwielbiam smak prawdziwego masła i zapach świeżej, domowej drożdżówki. W domu często powracam do smaków dzieciństwa, a swoim zamiłowaniem do pieczenia, ale i gotowania dzielę się z moimi dziećmi.

Na warsztaty potrzebujesz
Harmonogram zajęć
-
Przygotowanie ciasta i wypiek pierniczków
-
Lukier królewski – jak go poprawnie przygotować?
-
Dekorowanie – jak równo wylać lukier na piernikach: technika wet on wet (na mokro) oraz technika marmuru
Najczęściej zadawane pytania
-
Jeżeli chcesz wziąć udział w warsztatach wystarczy, że znajdziesz to wydarzenie na naszym profilu facebookowym lub klikniesz w przycisk „Obejrzyj” w prawej części strony. Dodatkowe relacja z tego wydarzenia będzie dostępna na naszym kanale YouTube.
-
W warsztatach może wziąć udział każdy miłośnik słodkości. Informacje o poziomie trudności znajdziesz w opisie warsztatu.
-
Relację ze szkolenia znajdziesz na naszym kanale YouTube.