1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Karmelowy sernik z jabłkami

Karmelowy sernik z jabłkami

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Karmelowy sernik z jabłkami to pomysł na wrześniowy deser. Pyszny mix szarlotki i sernika z dodatkiem sosu karmelowego. Aromatyczne ciasto, kremowa masa serowa i aksamitny sos karmelowy z cząsteczkami jabłek – to połączenie zasmakuje każdemu. Ciasto pięknie pachnie i – co najważniejsze – wspaniale smakuje.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

  • Krok 2

    Masło i cukier utrzyj do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 3

    Do osobnej miski przesiej mąkę, przyprawę do szarlotki, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Suche składniki dodawaj stopniowo do mokrych i wymieszaj do połączenia składników.

  • Krok 4

    Na końcu dodaj do ciasta pokrojone w kostkę jabłko. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz przez 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudź.

Sos karmelowy:

  • Krok 5

    W małym garnku rozpuść masło, dodaj cukier, szczyptę soli i śmietankę. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu przyciemnienia koloru cukru i zgęstnienia sosu. Połowę sosu karmelowego odłóż do udekorowania ciasta.

Masa serowa:

  • Krok 6

    Piekarnik nagrzej do 160°C. Twaróg sernikowy, cukier, cynamon, jajka, mąkę ziemniaczaną i sos karmelowy dokładnie wymieszaj mikserem. Do masy wlej schłodzoną śmietankę i miksuj jeszcze przez około 2 minuty.

  • Krok 7

    Gotową masę serową przelej na wystudzony spód i piecz przez 60 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do wystudzenia.

Dekorowanie:

  • Krok 8

    Połowę sosu karmelowego podgrzej (jeżeli sos okaże się za gęsty - można dodać trochę śmietanki). Jabłko umyj, obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Dodaj je do sosu karmelowego i wymieszaj - tak, aby jabłka zostały w nim dokładnie obtoczone. Tak przygotowane owoce ułóż na górze sernika. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej