Serniki i ciasta z serem

Karmelowy sernik z jabłkami

Karmelowy sernik z jabłkami

  • 06:00
  • 14
  • Średni
Zaktualizowano:
06:00
14
Średni

Karmelowy sernik z jabłkami to pomysł na wrześniowy deser. Pyszny mix szarlotki i sernika z dodatkiem sosu karmelowego. Aromatyczne ciasto, kremowa masa serowa i aksamitny sos karmelowy z cząsteczkami jabłek – to połączenie zasmakuje każdemu. Ciasto pięknie pachnie i – co najważniejsze – wspaniale smakuje.

Składniki

Ciasto:
  • 110 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka Przyprawy do szarlotki Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetker
  • szczypta soli
  • ½ jabłka, pokrojonego w drobną kostkę
Sos karmelowy:
  • 75 g masła
  • 150 g cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 150 ml śmietanki 30%
Masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu Dr. Oetkera
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ sosu karmelowego
  • 150 ml schłodzonej śmietanki 30%
Dekorowanie:
  • 1 jabłko
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

Krok 2

Masło i cukier utrzyj do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Do osobnej miski przesiej mąkę, przyprawę do szarlotki, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Suche składniki dodawaj stopniowo do mokrych i wymieszaj do połączenia składników.

Krok 4

Na końcu dodaj do ciasta pokrojone w kostkę jabłko. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz przez 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudź.

Sos karmelowy:

Krok 5

W małym garnku rozpuść masło, dodaj cukier, szczyptę soli i śmietankę. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu przyciemnienia koloru cukru i zgęstnienia sosu. Połowę sosu karmelowego odłóż do udekorowania ciasta.

Masa serowa:

Krok 6

Piekarnik nagrzej do 160°C. Twaróg sernikowy, cukier, cynamon, jajka, mąkę ziemniaczaną i sos karmelowy dokładnie wymieszaj mikserem. Do masy wlej schłodzoną śmietankę i miksuj jeszcze przez około 2 minuty.

Krok 7

Gotową masę serową przelej na wystudzony spód i piecz przez 60 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do wystudzenia.

Dekorowanie:

Krok 8

Połowę sosu karmelowego podgrzej (jeżeli sos okaże się za gęsty - można dodać trochę śmietanki). Jabłko umyj, obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Dodaj je do sosu karmelowego i wymieszaj - tak, aby jabłka zostały w nim dokładnie obtoczone. Tak przygotowane owoce ułóż na górze sernika. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.

Składniki
Ciasto:
  • 110 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka Przyprawy do szarlotki Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetker
  • szczypta soli
  • ½ jabłka, pokrojonego w drobną kostkę
Sos karmelowy:
  • 75 g masła
  • 150 g cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 150 ml śmietanki 30%
Masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu Dr. Oetkera
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ sosu karmelowego
  • 150 ml schłodzonej śmietanki 30%
Dekorowanie:
  • 1 jabłko
Serniki i ciasta z serem ->

Przepisy z kategorii Serniki i ciasta z serem

Wszystkiego słodkiego
02:00
Łatwy
Sernik z rosą
Wszystkiego słodkiego
04:00
12
Łatwy
Sernik z owocami