1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. B
  4. Bagietka

Bagietka

Bagietka, podłużna bułka z mąki pszennej z chrupiącą skórką

Bagietka

Bagietka to francuska podłużna bułka z mąki pszennej, ukośne ponacinana, z charakterystyczną chrupiącą skórką. Długość bagietki wynosi ok. 50-100 cm. Legenda głosi, że piekarze Napoleona wymyślili ją dla żołnierzy, którym pieczywo miało mieścić się idealnie w kieszeni spodni. Jednak naprawdę bagietkę na ulice Paryża sprowadzili Austriacy w 1815 roku. W 1920 roku przepisy zakazujące pracy piekarni w godzinach od 22:00 do 4:00 przyczyniły się do wzrostu popularności tego pieczywa. W tak krótkim czasie można było bowiem wypiec tylko bagietki. Co ciekawe, bułki te stają się czerstwe szybciej niż inne pieczywo.

 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej