1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. B
  4. Biszkopt genueński

Biszkopt genueński

biszkopt genueński ciemny na talerzu

Biszkopt genueński

Biszkopt genueński to rodzaj ciasta biszkoptowego, w którym podczas przygotowania ubija się całe jaja z cukrem. Najlepsza, ale i zarazem najbardziej pracochłonna jest metoda z ubijaniem jaj z cukrem na ciepło, w kąpieli wodnej. Metoda ta zapewnia większą trwałość i puszystość ciasta. W tym celu miskę wkłada się do kąpieli wodnej i ubija jaja razem z cukrem do osiągnięcia temperatury 35-40 °C. Następnie wyjmuje się miskę z kąpieli wodnej i dalej intensywnie ubija, aż do schłodzenia masy. Na koniec dodaje się mąkę i rozpuszczone, letnie masło. Dzięki dodatkowi masła ciasto jest bardziej sprężyste, wilgotne i przyjemnie pachnie.


 
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej