1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. C
  4. Croissant

Croissant

Croissant czyli rogalik z ciasta półfrancuskiego.

Croissant

Croissant (czyt. krłasą) to rogalik z ciasta półfrancuskiego z dodatkiem drożdży. Najczęściej bez nadzienia. Prawdopodobnie powstał około 1839 roku, w wiedeńskiej piekarni założonej przez austriackiego oficera Augusta Zang. Rogalik tam serwowany nazywany był Kipferl. Piekarnia szybko stała się sławna i zainspirowała francuskich naśladowców, którzy swojego rogalika nazwali croissant.

Teraz croissant jest symbolem francuskiego śniadania rozpoznawalnego na całym świecie.


 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej