1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. G
  4. Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Gałki muszkatołowe czyli twarda pestka owocu drzewa muszkatołowego.

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa to twarda pestka owocu z drzewa muszkatołowego rosnącego w Azji. Ma przyjemny, słodko-gorzki aromat. W cukiernictwie jest stosowana jako składnik deserów i ciast.

Gałka muszkatołowa jest również składnikiem przyprawy korzennej. Aby wydobyć z przyprawy jak najwięcej aromatu, warto zetrzeć ją na tarce bezpośrednio przed dodaniem do ciasta lub deseru.


 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej