1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 16 ocen

Ciasto marchewkowe to znany i lubiany przepis na pyszny deser. Jego g艂ówny sk艂adnik stanowi tytu艂owa marchew, która dzi臋ki naturalnej s艂odyczy doskonale sprawdza si臋 w wersjach „na s艂odko”. Marchewka to wr臋cz produkt idealny. Jest pe艂na witamin, zdrowa, dost臋pna przez ca艂y rok, za艣 jej cena nigdy nie przekracza kilku z艂otych. 馃槉

Carrot cake jest puszyste, delikatnie wilgotne i bardzo proste w przygotowaniu. Co ciekawe warzywny smak nie jest praktycznie wcale wyczuwalny, ust臋puj膮c miejsca przyjemnej s艂odyczy, 艂膮cz膮cej si臋 z lekkim kremem na bazie serka mascarpone lub 艣mietankowego serka kanapkowego. Palce liza膰!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta marchewkowego:

  • Krok 1

    Prostok膮tn膮 form臋 o wymiarach 38x25 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatuy 180°C.

    forma prostok膮tna wy艂o偶ona papierem do pieczenia z odpinanym rantem Dr. Oetkera
  • Marta poleca

    Dzi臋ki formie z odpinanym rantem 艂atwo wyci膮gniesz ciasto z formy.

  • Krok 2

    Do misy miksera dodaj jajka oraz cukier. Ucieraj do momentu uzyskania jasnego koloru i puszystej konsytencji.

    Ubijanie jajek z cukrem w misie robota kuchennego firmy Bosch.
  • Krok 3

    Cienkim strumieniem dolewaj olej ca艂y czas mieszaj膮c.

    Ubite jajka z cukrem w misie robota kuchennego firmy Bosch. Obok olej rzepakowy w szklance.
  • Krok 4

    Gdy sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮, dodaj start膮 marchewk臋.

    Ubite jajka z cukrem i olejem, w misie miksera kuchennego firmy Bosch. Obok w miseczce starta marchewka.
  • Krok 5

    Osobno wymieszaj m膮k臋 pszenn膮 z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

    Na stole miska z m膮k膮 pszenn膮. Obok cynamon mielony i proszek do pieczenia firmy Dr. Oetker.
  • Krok 6

    Do mokrych sk艂adników dodaj suche i wymieszaj tylko do po艂膮czenia sk艂adników. Na koniec wmieszaj posiekane orzechy w艂oskie.

    W misce wymieszane suche sk艂adniki. Obok w misie wymieszane mokre sk艂adniki.
  • Krok 7

    Prze艂ó偶 ciasto do formy i piecz przez oko艂o 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

    Upieczone ciasto marchewkowe w prostok膮tnej formie Back Trend.

Polewa z serka kanapkowego do ciasta marchewkowego:

  • Krok 8

    Serek kanapkowy, mi臋kkie mas艂o i cukier puder prze艂ó偶 do misy robota kuchennego. 

    W miseczce serek kanapkowy.
  • Krok 9

    Utrzyj do uzyskania puszystej, jednolitej konsystencji.

    Utarta masa z serka kanapkowego w misie miksera kuchennego firmy Bosch. Obok upieczone ciasto marchewkowe.
  • Krok 10

    Krem prze艂ó偶 na wystudzone ciasto marchewkowe.

    Krem z serka kanapkowego rozsmarowany na cie艣cie marchewkowym.
  • Krok 11

    Posyp posiekanymi orzechami i wstaw do lodówki do sch艂odzenia na minimum godzin臋.

    Ciasto marchewkowe posypane posiekanymi orzechami w艂oskimi.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/ciasto-marchewkowe

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej