1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. L
  4. Lustrzana glazura

Lustrzana glazura

Monoporcja z glazurą lustrzaną na białym talerzyku.

Lustrzana glazura

Bardzo efektowna technika zdobienia ciast, która pozwala na uzyskanie wrażenia „lustra” na cieście. Podstawą do jej wykonania jest czekolada, żelatyna, mleko skondensowane, cukier, woda, a czasami również glukoza. Dodatkowo glazurę z czekolady białej możemy dowolnie zabarwić barwnikiem spożywczym.

Należy pamiętać, że przygotowane ciasto, które będziemy oblewać glazurą lustrzaną, powinno być gładkie i bardzo dobrze schłodzone (najlepiej zamrożone). Dzięki temu będziemy mieli pewność, że glazura będzie równomiernie rozłożona, a żelatyna w niej zawarta, szybko stężeje na cieście.


 
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej