1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Jogurtowy sernik jagodowy z galaretką

Jogurtowy sernik jagodowy z galaretką

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jogurtowy sernik jagodowy z galaretką to pyszny pomysł na letnie ciasto. Serdecznie zapraszam.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Galaretka:

  • Krok 1

    Formę do galaretki o średnicy 20 cm wyłóż szczelnie folią z rękawa do pieczenia. Folia idealnie przylega do formy, nie gniecie się i idealnie odchodzi przy zdejmowaniu.

  • Krok 1

    Galaretki rozpuść w 600 ml wrzątku, ostudź i przelej do przygotowanej tortownicy. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Spód:

  • Krok 1

    Dno formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 1

    Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek, dodaj rozpuszczone masło, dokładnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy. Dociśnij i wyrównaj spód. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

Masa:

  • Krok 1

    Umyte i osuszone jagody umieść w kielichu blendera, dodaj jogurty i cukier puder. Wszystko zmiksuj na jednolita masę.

  • Krok 1

    Żelatynę rozpuść wg instrukcji na opakowaniu. Do przygotowanej żelatyny dodawaj stopniowo masę jagodową, wszystko dokładnie zmiksuj do połączenia się składników. Część masy (na około 1 cm wysokości) przelej na schłodzony spód i odstaw do lodówki na około 20 minut.

  • Krok 1

    Kiedy masa jagodowa nabierze już sprężystej konsystencji, wyciągnij ją z lodówki i wyłóż na jej środek stężoną warstwę galaretki. Zalej pozostałą częścią masy jogurtowej i odstaw do lodówki na około 2 godziny.

Glazura:

  • Krok 1

    Na końcu przygotuj wierzchnią, przezroczystą warstwę galaretki. 200 ml wrzątku przelej do szklanki, dodaj cukier wanilinowy i łyżeczkę żelatyny.

  • Krok 1

    Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia. Wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę wylej równomiernie na schłodzony sernik i odstaw jeszcze do lodówki na pół godziny.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej