Jogurtowy sernik jagodowy z galaretką
                
                
    Jogurtowy sernik jagodowy z galaretką to pyszny pomysł na letnie ciasto. Serdecznie zapraszam.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
 - Poziom trudności
 - Średni
 
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
| 
                     | 
                            
                     | 
                            
                     | 
                    
Przygotowanie galaretki:
- 
    
    
    
    
Krok 1
Silionową foremkę o średnicy 20 cm wyłóż szczelnie folią z rękawa do pieczenia. Folia idealnie przylega do formy, nie gniecie się i idealnie odchodzi przy zdejmowaniu.
 - 
    
    
    
    
Krok 2
Galaretki rozpuść w 600 ml wrzątku, ostudź i przelej do przygotowanej tortownicy. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
 - 
    
        
Galaretka o smaku owoców leśnych
Smaczny, kolorowy i efektowny deser, który zasmakuje Twojej rodzinie i gościom. Idealnie sprawdzi się również jako warstwa w cieście czy jego wykończenie. Mocno owocowy smak, który przywoła wspomnienie lata!
                
Spód do sernika jagodowego:
- 
    
    
    
    
Krok 3
Dno formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
 - 
    
    
    
    
Krok 4
Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek, dodaj rozpuszczone masło, dokładnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy. Dociśnij i wyrównaj spód. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
 
Serowa masa jagodowa:
- 
    
    
    
    
Krok 5
Umyte i osuszone jagody umieść w kielichu blendera, dodaj jogurty i cukier puder. Wszystko zmiksuj na jednolita masę.
 - 
    
    
    
    
Krok 6
Żelatynę rozpuść wg instrukcji na opakowaniu. Do przygotowanej żelatyny dodawaj stopniowo masę jagodową, wszystko dokładnie zmiksuj do połączenia się składników. Część masy (na około 1 cm wysokości) przelej na schłodzony spód i odstaw do lodówki na około 20 minut.
 - 
    
    
    
    
Krok 7
Kiedy masa jagodowa nabierze już sprężystej konsystencji, wyciągnij ją z lodówki i wyłóż na jej środek stężoną warstwę galaretki. Zalej pozostałą częścią masy jogurtowej i odstaw do lodówki na około 2 godziny.
 
Glazura:
- 
    
    
    
    
Krok 8
Na końcu przygotuj wierzchnią, przezroczystą warstwę galaretki. 200 ml wrzątku przelej do szklanki, dodaj cukier wanilinowy i łyżeczkę żelatyny.
 - 
    
    
    
    
Krok 9
Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia. Wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę wylej równomiernie na schłodzony sernik jagodowyi odstaw jeszcze do lodówki na pół godziny.
 
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/jogurtowy-sernik-jagodowy-z-galaretka | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                                                
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                
                                    
Komentarze