Tort czekoladowo-orzechowy - Przepis
Torty

Tort czekoladowo-orzechowy

Tort czekoladowo-orzechowy

  • 03:00
  • 10
  • Trudny
03:00
10
Trudny

Ten wyjątkowy tort jest przeznaczony na szczególne okazje. Pod błyszczącą glazurą kryje się pyszne, czekoladowo-orzechowe wnętrze z chrupiącym akcentem. Wypiek jest piękny w swej prostocie i szlachetny w smaku. Szczególnie polecam. :)

Składniki

Biszkopt:
  • 150 g gorzkiej, roztopionej czekolady
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 150 g drobnego cukru
  • 6 jajek
Chrupiąca warstwa:
  • 200 g orzechów laskowych
  • 100 g cukru
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 g masła
Krem czekoladowy:
  • 1 Krem do tortów o smaku czekoladowym Dr. Oetkera
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g miękkiego masła
Poncz:
  • 50 ml wody
  • 100 ml likieru orzechowego lub czekoladowego
Błyszcząca glazura:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 80 g kakao
  • 250 g cukru
  • 220 ml wody
  • 1 opakowanie Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
  • 40 ml wody
Składniki
Biszkopt:
  • 150 g gorzkiej, roztopionej czekolady
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 150 g drobnego cukru
  • 6 jajek
Chrupiąca warstwa:
  • 200 g orzechów laskowych
  • 100 g cukru
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 g masła
Krem czekoladowy:
  • 1 Krem do tortów o smaku czekoladowym Dr. Oetkera
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g miękkiego masła
Poncz:
  • 50 ml wody
  • 100 ml likieru orzechowego lub czekoladowego
Błyszcząca glazura:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 80 g kakao
  • 250 g cukru
  • 220 ml wody
  • 1 opakowanie Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
  • 40 ml wody
Torty ->

Przepisy z kategorii Torty