1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort czekoladowo-orzechowy

Tort czekoladowo-orzechowy

Tort czekoladowo-orzechowy z błyszczącą glazurą - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Ten wyjątkowy czekoladowo-orzechowy tort jest przeznaczony na szczególne okazje. Pod błyszczącą glazurą kryje się pyszne wnętrze z chrupiącym akcentem - orzechami laskowymi w karmelu i czekoladzie. Wypiek jest piękny w swej prostocie i szlachetny w smaku. Polecam! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu na tort czekoladowo-orzechowy:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Następnie zmiksuj ją z miękkim masłem, aż do dokładnego połączenia się składników.

  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Do czekoladowej masy wbijaj kolejno żółtka i wsypuj cukier, cały czas miksując. Następnie wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszaj.

  • Krok 3

    W osobnej misce ubij białka, a następnie wmieszaj je delikatnie do czekoladowej masy. Ciasto przelej ostrożnie do tortownicy. Piecz w temperaturze 170°C przez 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.

Chrupiąca warstwa:

  • Krok 4

    Orzechy rozłóż na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Upraż w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 15 minut. Co jakiś czas otwieraj piekarnik i mieszaj, aby orzechy nie przypalały się - wtedy byłyby gorzkie (można również uprażyć je na patelni).

    Po uprażeniu orzechy wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia, a następnie pozbaw skórek (np. pocierając garść orzechów pomiędzy dwoma arkuszami ręcznika papierowego).

  • Krok 5

    Naczynie żaroodporne (może być także foremka o dowolnych rozmiarach) posmaruj lekko olejem. Na patelni równomiernie rozsyp cukier i ustaw na średniej mocy palnika. Podgrzewaj tak długo, aż cukier się rozpuści i zacznie nabierać złotego koloru. W międzyczasie, gdy cukier będzie w znacznej mierze rozpuszczony, można zamieszać go drewnianą łyżką, aby równomiernie brązowiał.

    Gdy cukier zacznie brązowieć, natychmiast dodaj wszystkie orzechy i drewnianą łyżką możliwie szybko obtaczaj orzechy w karmelu.

  • Krok 6

    Następnie przełóż je do przygotowanego naczynia posmarowanego olejem i pozostaw do wystygnięcia.

    Czekoladę rozpuść z masłem nad parą wodną, często mieszając. Odstaw do przestudzenia. Wystudzone orzechy połam na kilka części, umieść w malakserze i rozdrobnij pulsacyjnie na gruby piasek. Dodaj do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj.

Krem czekoladowy:

  • Krok 7

    Schłodzoną śmietankę umieść w misie miksera, dodaj mieszankę do kremu czekoladowego i miksuj przez około 2 minuty - najpierw na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach.

  • Krok 8

    Miękkie masło utrzyj do puszystości i dodaj do kremu, miksując krótko do połączenia składników.

Składanie tortu czekoladowo-orzechowego:

  • Krok 9

    Wystudzony biszkopt przekrój na trzy blaty. Dolny blat ułóż na paterze i nasącz lekko ponczem. Następnie równomiernie rozsmaruj połowę orzechowej masy, a na niej połowę kremu.

    Ważne jest, aby krem wystawał poza brzeg biszkoptu - później wyrównując boki uzupełni on ewentualne luki pomiędzy blatami biszkoptu. Można sobie też ułatwić tę czynność, nakładając obręcz od tortownicy.

  • Natalia poleca

    Talerz obrotowy (patera) marki Wilton to świetny gadżet, który usprawnia dekorowanie tortów, obkładanie ich kremem i wygładzanie powierzchni. Może również służyć jako patera do serwowania wypieków!

  • Krok 10

    Drugi blat biszkoptu lekko nasącz, rozprowadź drugą część orzechowej masy i dopiero wtedy ułóż go na pierwszej warstwie kremu. Przykryj drugą porcją kremu i ostatnim blatem biszkoptowym. Wygładź krem po bokach i tort odstaw do lodówki do schłodzenia.

Błyszcząca glazura:

  • Krok 11

    Cukier, 220 ml wody, śmietankę i kakao zagotuj. Żelatynę zalej pozostałą wodą i odstaw do napęcznienia na kilka minut.

  • Krok 12

    Następnie żelatynę dodaj do polewy i dokładnie mieszaj do rozpuszczenia. Przykryj folią spożywczą i odstaw do przestudzenia (w temperaturze pokojowej), aż polewa zacznie lekko gęstnieć.

  • Krok 13

    Dobrze schłodzony tort wyjmij z lodówki, a dookoła poukładaj paski papieru do pieczenia, aby ochronić paterę przed zalaniem polewą. Zacznij od wylania polewy przy pomocy chochelki (można także użyć łyżki do sosów). Nalej jej sporą ilość na środek tortu i rozprowadź szpatułką tak, aby polewa zaczęła spływać na boki. Następnie oblewaj boki, aż całe pokryją się polewą. Delikatnie usuń papier i odstaw do schłodzenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-czekoladowo-orzechowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej