1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka z jabłkami i karmelową glazurą

Babka z jabłkami i karmelową glazurą

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Babka z jabłkami i karmelową glazurą będzie idealnym zwieńczeniem sezonu na te pyszne owoce. :) Delikatny smak jabłek podkreślony imbirem i cynamonem oraz fantazyjny efekt jaki tworzy karmelowa dekoracja - zdecydowanie kojarzą mi się ze złotą polską jesienią. Koniecznie wypróbuj ten przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 170°C. Formę na babkę z kominem wysmaruj masłem i oprósz mąką.

  • Krok 2

    Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj razem mąkę, imbir, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sól.

  • Krok 3

    Za pomocą miksera w drugiej misce zmiksuj na wysokich obrotach cukier i jajka, do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie stopniowo wlewaj olej i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 4

    Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj tyko do połączenia składników. Na koniec dodaj pokrojone jabłka.

  • Krok 5

    Ciasto przelej do formy i piecz przez ok. 50-55 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw na kratce do wystudzenia.

Sos karmelowy:

  • Krok 6

    Na małym ogniu zagotuj cukier z wodą, aż nabierze bursztynowego odcienia.

  • Krok 7

    Cienkim strumieniem dolewaj śmietankę i gotuj do połączenia składników.

  • Krok 8

    Krem przelej do miski, przykryj go szczelnie folią i odstaw do wystudzenia (gdy sos będzie zimny powinien zgęstnieć).

Karmel do dekoracji:

  • Krok 9

    Jeden arkusz papieru do pieczenia rozłóż na blacie kuchennym. Cukier z wodą gotuj na małym ogniu, do momentu otrzymania bursztynowego koloru (podczas gotowania nie można mieszać karmelu bo doprowadzi to do scukrzenia).

  • Krok 10

    Gorący karmel wylewaj na papier do pieczenia za pomocą łyżki i zostaw do wystudzenia. Zimny sos karmelowy wylej na babkę i udekoruj karmelową dekoracją.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej