Babka z jabłkami i karmelową glazurą

Babka z jabłkami i karmelową glazurą będzie idealnym zwieńczeniem sezonu na te pyszne owoce. :) Delikatny smak jabłek podkreślony imbirem i cynamonem oraz fantazyjny efekt jaki tworzy karmelowa dekoracja - zdecydowanie kojarzą mi się ze złotą polską jesienią. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 170°C. Formę na babkę z kominem wysmaruj masłem i oprósz mąką.
-
Krok 2
Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj razem mąkę, imbir, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sól.
-
Krok 3
Za pomocą miksera w drugiej misce zmiksuj na wysokich obrotach cukier i jajka, do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie stopniowo wlewaj olej i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 4
Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj tyko do połączenia składników. Na koniec dodaj pokrojone jabłka.
-
Krok 5
Ciasto przelej do formy i piecz przez ok. 50-55 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw na kratce do wystudzenia.
Sos karmelowy:
-
Krok 6
Na małym ogniu zagotuj cukier z wodą, aż nabierze bursztynowego odcienia.
-
Krok 7
Cienkim strumieniem dolewaj śmietankę i gotuj do połączenia składników.
-
Krok 8
Krem przelej do miski, przykryj go szczelnie folią i odstaw do wystudzenia (gdy sos będzie zimny powinien zgęstnieć).
Karmel do dekoracji:
-
Krok 9
Jeden arkusz papieru do pieczenia rozłóż na blacie kuchennym. Cukier z wodą gotuj na małym ogniu, do momentu otrzymania bursztynowego koloru (podczas gotowania nie można mieszać karmelu bo doprowadzi to do scukrzenia).
-
Krok 10
Gorący karmel wylewaj na papier do pieczenia za pomocą łyżki i zostaw do wystudzenia. Zimny sos karmelowy wylej na babkę i udekoruj karmelową dekoracją.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze