Babka z jabłkami i karmelową glazurą - Przepis
Babki i ciasta ucierane

Babka z jabłkami i karmelową glazurą

Babka z jabłkami i karmelową glazurą

  • 01:00
  • 12
  • Średni
01:00
12
Średni

Babka z jabłkami i karmelową glazurą będzie idealnym zwieńczeniem sezonu na te pyszne owoce. :) Delikatny smak jabłek podkreślony imbirem i cynamonem oraz fantazyjny efekt jaki tworzy karmelowa dekoracja - zdecydowanie kojarzą mi się ze złotą polską jesienią. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki

Ciasto:
  • 500 g jabłek
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki Cynamonu Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml oleju
Sos karmelowy:
  • 200 g cukru
  • 50 ml wody
  • 250 ml śmietanki 30%
Karmel do dekoracji:
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka wody
Składniki
Ciasto:
  • 500 g jabłek
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki Cynamonu Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml oleju
Sos karmelowy:
  • 200 g cukru
  • 50 ml wody
  • 250 ml śmietanki 30%
Karmel do dekoracji:
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka wody
Babki i ciasta ucierane ->

Przepisy z kategorii Babki i ciasta ucierane