1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. M
  4. Mleko ryżowe (nazwa formalna: napój ryżowy)

Mleko ryżowe (nazwa formalna: napój ryżowy)

Szklanka mleka ryżowego. W tle nasiona ryżu w miseczce.

Mleko ryżowe (nazwa formalna: napój ryżowy)

Mleko ryżowe to jasnokremowy płyn wytworzony najczęściej z ryżu pełnoziarnistego. Podczas produkcji jest on mielony, następnie rozgnieciony na papkę i filtrowany. Do przefiltrowanego produktu może być dodany olej ryżowy, cukier, sól i aromaty (np. waniliowy lub czekoladowy). Napój wzbogaca się także o składniki mineralne i witaminy. Napój ryżowy zawiera mało białka i tłuszczu. Jest również pozbawiony laktozy i glutenu, dzięki czemu może być stosowany przez osoby z nietolerancją lub alergią na gluten.


 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej