1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez jajek
  4. Cynamonki bez mleka i jajek

Cynamonki bez mleka i jajek

cynamonki bez jajek i mleka polane lukrem
Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Cynamonki to bułeczki drożdżowe inaczej też cinnamon rolls, którymi zajadają się Amerykanie!  W tym przepisie próżno szukać zawartości mleka oraz jajek, co bez dwóch zdań powinno ucieszyć wegan oraz osoby z nietolerancją laktozy. Czy ich brak wpływa na smak? ABSOLUTNIE NIE! Bułeczki po upieczeniu są puszyste w środku i lekko chrupiące na zewnątrz, zaś cynamonowe nadzienie wprost rozpływa się w ustach i sprawia, że na sercu robi się jakby cieplej! 🥰


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe bez mleka i jajek:

  • Krok 1

    Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem, szczyptą soli i drożdżami suszonymi.

    Robot kuchenny firmy Bosch, obok w misce mąka pszenna, cukier w miseczce, sól na łyżeczce i opakowanie drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Do wymieszanych suchych składników dolewaj partiami ciepły napój sojowy (uważaj, żeby nie był gorący). Podczas dolewania płynu cały czas mieszaj ciasto. Możesz użyć robota kuchennego z końcówką do zagniatania ciasta drożdżowego. Gdy dodasz napój sojowy, dodaj do ciasta rozpuszczony olej kokosowy.  

    Robot kuchenny firmy Bosch, obok ciepły napój sojowy w szklance i rozpuszczony olej kokosowy.
  • Krok 3

    Misę z zagniecionym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośniecia (na około 1,5 godziny). W tym czasie przygotuj nadzienie.

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe.

Nadzienie cynamonowe:

  • Krok 4

    Orzechy włoskie drobno posiekaj. Wymieszaj cukier trzcinowy z cynamonem i olejem kokosowym. Olej kokosowy w temperaturze pokojowej będzie miękki, co ułatwi wymieszanie go z pozostalymi składnikami. Ze składników powinna powstać gęsta cynamonowa pasta.

    Posiekane orzechy włoskie na drewnianej desce. Obok cynamon mielony i olej kokosowy w miseczce.
  • Krok 5

    Do pasty dodajemy orzechy i dokładnie wymieszaj. Gotowe nadzienie odstaw.

    Posiekane orzechy włoskie na drewnianej desce. Obok cynamonowe nadzienie.
  • Krok 6

    Do pasty dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj. Gotowe nadzienie odstaw.

    Cynamonowe nadzienie do cynamonków.

Ciasto drożdżowe:

  • Krok 7

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagnieć jeszcze raz i przełóż na oprószony mąką blat. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 30 x 40 cm. 

    Ciasto drożdżowe rozwałkowane na prostokąt. Obok pasta cynamonowa i wałek.
  • Krok 8

    Nadzienie wyłóż na ciasto i rozprowadź po całej powierzchni.

    Rozsmarowane nadzienie cynamonowe na rozwałkowanym cieście drożdżowym.
  • Krok 9

    Gotowe ciasto zwiń w rulon i potnij na roladki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Cynamonki na blasze do pieczenia.
  • Krok 10

    Piecz przez około 30 minut do zrumienienia ciasta. Upieczone cynamonki odstaw do wystudzenia. Możesz je też polać lukrem.

    Upieczone wegańskie cynamonki na blasze do pieczenia.

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej