Praliny to czekoladki niewielkich rozmiarów (wielkości „kęsa”) i składające się z czekolady nadziewanej lub czekolady jednego rodzaju, lub mieszanki czekolad i innych składników, zawierającej nie mniej niż 25% czekolady w całkowitej masie produktu. Można je podzielić na trufle, praliny formowane i praliny krojone. Trufle mają kulisty czekoladowy korpus, który wypełnia się nadzieniem, a potem obtacza w czekoladzie i dekoruje. Praliny formowane tworzy się poprzez wylanie zatemperowanej czekolady do form standardowych lub magnetycznych Najpierw wylewa się sam korpus praliny, potem napełnia nadzieniem i na końcu zamyka pralinę. Dodatkowo można tu użyć formy ze wzorem z tłuszczu kakaowego i barwnika. Praliny krojone przygotowywane są z różnego rodzaju past, np. ze zmielonych pistacji, migdałów, czy marcepanu. Nadzienie o odpowiedniej konsystencji tnie się specjalnym urządzeniem nazywanym „gitarą”, a następnie oblewa czekoladą i dekoruje.