Pralinki
Pralinki w trzech odsłonach... Oczarują Was swoim smakiem i wyglądem. Kremowe wnętrze z nutą pierniczków, wanilii lub pomarańczy otoczone czekoladą, idealne na świąteczny stół lub jako słodki prezent. Proste składniki, kilka łatwych kroków, garść uroczych dekoracji i upominek gotowy! 💝
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie pralinek:
-
Krok 1
Ciastka pokrusz na piasek, używając malaksera lub woreczka i wałka. Następnie dodaj mascarpone i przyprawę korzenną (lub pastę waniliową, albo cukier ze skórką pomarańczy).
-
Pasta waniliowa z ziarenkami wanilii Bourbon Dr. Oetkera
Pasta waniliowa powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon pochodzącej Madagaskaru. Zawiera naturalne ziarenka z wanilii. Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu świetnie się rozprowadza w ciastach, kremach i potrawach. Idealna do polew, sosów, bitej śmietany, lodów czy naleśników.
-
Krok 2
Zmiksuj w malakserze lub zagnieć na jednolitą masę. Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układaj na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut, aby się dobrze schłodziły.
Dekorowanie pralinek:
-
Krok 3
W międzyczasie czekoladę rozpuść w misce ustawionej nad parą wodną (na minimalnej mocy palnika) i przygotuj posypki.
-
Krok 4
Schłodzone kuleczki układaj kolejno na widelczyku, łyżką nabieraj czekoladę i oblewaj nią pralinki.
-
Krok 5
Pralinki odkładaj na papier do pieczenia i od razu dekoruj posypkami, zanim czekolada zastygnie.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/pralinki |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze