Ciasteczka

Pralinki

Pralinki

  • 02:00
  • 60
  • Średni
Zaktualizowano:
02:00
60
Średni

Pralinki w trzech odsłonach... Oczarują Was swoim smakiem i wyglądem. Kremowe wnętrze z nutą pierniczków, wanilii lub pomarańczy otoczone czekoladą idealne na świąteczny stół lub jako słodki prezent. Proste składniki, kilka łatwych kroków, garść uroczych dekoracji i upominek gotowy!

Składniki

Pralinki pierniczkowe:
  • 200 g ciastek kruchych
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 2-3 łyżeczki Przyprawy Korzennej Dr. Oetkera
Dekoracja:
  • 200 g czekolady gorzkiej 50%
  • 1 opakowanie Posypki Złoto i Czerń Dr.Oetkera
Pralinki waniliowe:
  • 200 g ciastek kruchych
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 3 łyżeczki Pasty waniliowej Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera
Dekoracja:
  • 100 g czekolady gorzkiej 80%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 opakowanie Mixu dekoracji Nocne Niebo Dr.Oetkera
Pralinki pomarańczowe:
  • 200 g ciastek kruchych
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżeczki Cukru ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera
Dekoracja:
  • 200 g białej czekolady
  • 1 opakowanie Posypki Blask pereł Dr.Oetkera
Wskazówki

Pralinki:

Krok 1

Ciastka pokrusz na piasek, używając malaksera lub woreczka i wałka. Następnie dodaj mascarpone i przyprawę korzenną lub pastę waniliową albo cukier ze skórką pomarańczy.

Krok 2

Zmiksuj w malakserze lub zagnieć na jednolitą masę. Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układaj na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut, aby się dobrze schłodziły.

Dekorowanie:

Krok 3

W międzyczasie rozpuść czekoladę w misce ustawionej nad parą wodną (na minimalnej mocy palnika) i przygotuj posypki.

Krok 4

Schłodzone kuleczki połóż po kolei na widelczyku, łyżką nabieraj czekoladę i oblewaj dokładnie pralinki.

Krok 5

Odkładaj je na papier do pieczenia i od razu dekoruj posypkami zanim czekolada zastygnie.

Składniki
Pralinki pierniczkowe:
  • 200 g ciastek kruchych
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 2-3 łyżeczki Przyprawy Korzennej Dr. Oetkera
Dekoracja:
  • 200 g czekolady gorzkiej 50%
  • 1 opakowanie Posypki Złoto i Czerń Dr.Oetkera
Pralinki waniliowe:
  • 200 g ciastek kruchych
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 3 łyżeczki Pasty waniliowej Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera
Dekoracja:
  • 100 g czekolady gorzkiej 80%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 opakowanie Mixu dekoracji Nocne Niebo Dr.Oetkera
Pralinki pomarańczowe:
  • 200 g ciastek kruchych
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżeczki Cukru ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera
Dekoracja:
  • 200 g białej czekolady
  • 1 opakowanie Posypki Blask pereł Dr.Oetkera
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka