1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. S
  4. Suflet

Suflet

Suflet posypany cukrem pudrem.

Suflet

Suflet to delikatna potrawa podawana na gorąco pochodząca z Francji. Może być wykonana zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Charakterystyczna jest dla niej porowata, puszysta struktura, która jest uzyskiwana dzięki ubitym białkom delikatnie wymieszanym z pozostałymi składnikami (utartymi z cukrem żółtkami i mąką). Aby urozmaicić deser wzbogaca się go dodatkami aromatyzującymi (np. wanilią, owocami, czekoladą, ziołami lub serem). Suflet przeważnie piecze się w pojedynczych ramekinach, które smaruje się przed wlaniem masy masłem i obsypuje cukrem pudrem lub kakao. Jeżeli krótko przed końcem zapiekania posypiemy deser cukrem pudrem, otrzymamy karmelizowany suflet. Potrawę podajemy w gorących naczyniach bezpośrednio po upieczeniu, gdyż suflet jest bardzo wrażliwy na zmianę temperatury, co może spowodować opadanie deseru.


 
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej