1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jab艂kami
  4. Szarlotka wega艅ska z kruszonk膮

Szarlotka wega艅ska z kruszonk膮

Jeden kawa艂ek szarlotki wega艅skiej na talerzyku - Wszystkiego S艂odkiego
Jeden kawa艂ek szarlotki wega艅skiej na talerzyku - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Najlepsza szarlotka? Z du偶膮 ilo艣ci膮 kruszonki 馃樆 A je艣li jest w wersji wega艅skiej, dla mnie to ju偶 pe艂nia szcz臋艣cia!

Jesie艅 sprzyja jab艂kowym wypiekom馃崕馃崗 - owoce s膮 teraz najbardziej smaczne i aromatyczne i idealnie nadaj膮 si臋 na ciasto. Szarlotka wega艅ska z kruszonk膮 w mojej wersji najlepiej smakuje z szar膮 renet膮. Cynamon i odrobina kardamonu to obowi膮zkowe punkty programu - bez nich ciasto nie b臋dzie smakowa膰 tak samo 馃槈

Coraz krótsze dni i ch艂odne poranki b臋d膮 艂atwiejsze do zniesienia, kiedy otuli Was zapach wega艅skiej szarlotki z kruszonk膮 - koniecznie wypróbujcie ten przepis!

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bakal oraz Bosch.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na wega艅sk膮 szarlotk臋:

  • Krok 1

    Prostok膮tn膮 form臋 o wymiarach wymiarach 33x23 cm wy艂ó偶 papierem.

    Prostok膮tna forma wy艂o偶ona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Do misy robota kuchennego przesyp m膮k臋, cukier, cukier z wanili膮, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Nast臋pnie dodaj pokrojone w kostk臋 zimne mas艂o ro艣linne oraz napój sojowy.

    Na blacie robot kuchenny firmy Bosch. Obok cukier z wanili膮 Dr Oetker, proszek do pieczenia, 艂y偶eczka z sol膮, sch艂odzona margaryna, nap贸j sojowy i cukier w miseczce.
  • Krok 3

    Zagnie膰 do uzyskania kruszonki.

    Wega艅skie ciasto kruche, zagniecione na kruszonk臋.
  • Krok 4

    2/3 ciasta prze艂ó偶 do wcze艣niej przygotowanej formy i wyklej nim spód. Ponak艂uwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez oko艂o 25-30 minut do zrumienienia spodu. Pozosta艂e ciasto wstaw do lodówki.

    Misa z kruchym wega艅skim ciastem. Obok forma wy艂o偶ona ciastem.
  • Krok 5

    Upieczony spód pozostaw do przestudzenia.

    Upieczony sp贸d ciasta na szarlotk臋.

Nadzienie z jab艂ek:

  • Krok 6

    Jab艂ka umyj, obierz i usu艅 gniazda nasienne. Pokrój jab艂ka na kawa艂ki. Prze艂ó偶 do garnka i wymieszaj z cynamonem, cukrem i m膮k膮 ziemniaczan膮.

    Pokrojone jab艂ka w misce. Obok miseczki z cynamonem oraz m膮k膮 ziemniaczan膮.
  • Krok 7

    Podpra偶 jab艂ka przez oko艂o 10 minut, a偶 cz臋艣膰 z nich si臋 rozpadnie. W zale偶no艣ci od tego jakich jab艂ek u偶yjesz mo偶esz doda膰 odrobin臋 wody - je偶eli jab艂ka si臋 przypalaj膮 i s艂abo rozpadaj膮 lub sok z cytryny - 偶eby by艂y bardziej kwa艣ne.

    Upra偶one jab艂ka w garnku.
  • Krok 8

    Jab艂ka prze艂ó偶 na wcze艣niej podpieczony spód i wyrównaj.

    Podpra偶one jab艂ka prze艂o偶one na ciasto kruche.
  • Krok 9

    Wyci膮gnij pozosta艂膮 cz臋艣膰 ciasta z lodówki i rozkursz j膮 na jab艂kach. Posyp p艂atkami migda艂ów.

    Szarlotka z kruszonk膮 i p艂atkam migda艂贸w przed pieczeniem.
  • Krok 10

    Ponownie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez oko艂o 40 minut do zrumienienia kruszonki.

    Upieczone szarotka wega艅ska z kruszonk膮 i p艂atkami migda艂贸w.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-weganska-z-kruszonka

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej