Szarlotka wega艅ska z kruszonk膮



Najlepsza szarlotka? Z du偶膮 ilo艣ci膮 kruszonki 馃樆 A je艣li jest w wersji wega艅skiej, dla mnie to ju偶 pe艂nia szcz臋艣cia!
Jesie艅 sprzyja jab艂kowym wypiekom馃崕馃崗 - owoce s膮 teraz najbardziej smaczne i aromatyczne i idealnie nadaj膮 si臋 na ciasto. Szarlotka wega艅ska z kruszonk膮 w mojej wersji najlepiej smakuje z szar膮 renet膮. Cynamon i odrobina kardamonu to obowi膮zkowe punkty programu - bez nich ciasto nie b臋dzie smakowa膰 tak samo 馃槈
Coraz krótsze dni i ch艂odne poranki b臋d膮 艂atwiejsze do zniesienia, kiedy otuli Was zapach wega艅skiej szarlotki z kruszonk膮 - koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bakal oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na wega艅sk膮 szarlotk臋:
-
Krok 1
Prostok膮tn膮 form臋 o wymiarach wymiarach 33x23 cm wy艂ó偶 papierem.
-
Krok 2
Do misy robota kuchennego przesyp m膮k臋, cukier, cukier z wanili膮, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Nast臋pnie dodaj pokrojone w kostk臋 zimne mas艂o ro艣linne oraz napój sojowy.
-
Krok 3
Zagnie膰 do uzyskania kruszonki.
-
Krok 4
2/3 ciasta prze艂ó偶 do wcze艣niej przygotowanej formy i wyklej nim spód. Ponak艂uwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez oko艂o 25-30 minut do zrumienienia spodu. Pozosta艂e ciasto wstaw do lodówki.
-
Krok 5
Upieczony spód pozostaw do przestudzenia.
Nadzienie z jab艂ek:
-
Krok 6
Jab艂ka umyj, obierz i usu艅 gniazda nasienne. Pokrój jab艂ka na kawa艂ki. Prze艂ó偶 do garnka i wymieszaj z cynamonem, cukrem i m膮k膮 ziemniaczan膮.
-
Krok 7
Podpra偶 jab艂ka przez oko艂o 10 minut, a偶 cz臋艣膰 z nich si臋 rozpadnie. W zale偶no艣ci od tego jakich jab艂ek u偶yjesz mo偶esz doda膰 odrobin臋 wody - je偶eli jab艂ka si臋 przypalaj膮 i s艂abo rozpadaj膮 lub sok z cytryny - 偶eby by艂y bardziej kwa艣ne.
-
Krok 8
Jab艂ka prze艂ó偶 na wcze艣niej podpieczony spód i wyrównaj.
-
Krok 9
Wyci膮gnij pozosta艂膮 cz臋艣膰 ciasta z lodówki i rozkursz j膮 na jab艂kach. Posyp p艂atkami migda艂ów.
-
Krok 10
Ponownie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez oko艂o 40 minut do zrumienienia kruszonki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-weganska-z-kruszonka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze